Ingen fest og nye farver: International Street Art Festival-arrangører ser fremad

Corona satte en stopper for International Street Art Festival 2020 i Brande. Men arrangørerne ser nu fremad, og så kan de afsløre planer om en »Mini Street Art« til efteråret

2. juli 2020, 09.47

Mogens Rytter Bentzen (t.v.) og Henrik Kraglund fra styregruppen bag International Street Art Festival i Brande ses her på Torvet i Brande, på det tidspunkt, hvor der efter de oprindeligt planer skulle have været fuld gang i årets kunstfestival. Foto: Henrik Ole Jensen

BRANDE - Det gør ondt. Minderne vælter ned over os. I dette sekund skulle der have været vildt meget aktivitet lige her.

Mogens Rytter Bentzen er formand for det udvalg i Lions Brande, som står bag den succesfulde International Street Art Festival, hvor 13-15 yderst talentfulde kunstnere fra hele verden kommer til Brande i en weekend og skaber flotte, farvestrålende og spektakulære værker på gader, stræder, gavle, pladser og torve.

I de efterfølgende måneder valfarter tusindvis af gæster til Brande for at opleve kunsten, hvoraf nogle værker har en imponerende 3D-effekt.

Lørdag 27. og søndag 28. juni 2020 var skrevet i kalenderen til at huse den sjette udgave af Street Art.

Men coronavirus kom på tværs af planerne.

Umuligt med 10.000 gæster

Folkebladet møder Mogens Rytter Bentzen lørdag formiddag midt på Torvet i Brande, og han har følgeskab af Henrik Kraglund, som også er mangeårigt medlem af Lions Brande.

Henrik Kraglund er idémand til festivalen, og så varetager han kontakten og dialogen med de internationale kunstnere.

- Det er trist og træls, at vi måtte aflyse i år. I dag er vind og vejr jo lige, som det skal være, så betingelserne ville have været perfekte. Men det var den rigtige beslutning, vi traf, siger Henrik Kraglund, der får opbakning fra Mogens Rytter Bentzen:

- Som det er i samfundet nu, ville vi alligevel ikke kunne gennemføre en festival med 10.000 besøgende.

En hård beslutning

Forberedelserne til årets festival var meget langt fremme, da statsminister Mette Frederiksen (S) 11. marts bekendtgjorde Danmarks nedlunkning i kampen mod corona-smitte.

Styregruppen bag Street Art består af syv personer, og de satte sig sammen 13. marts og tog den tunge beslutning om at aflyse.

- Vi stod lige foran at skulle sikre aftaler med madboder, jazzmusikere og meget andet, fortæller Henrik Kraglund.

- Det var også lige på det tidspunkt, hvor vi skulle til at sende regninger ud til vores sponsorer, og vi ville ikke spørge firmaer om penge, når de måske stod til at skulle fyre folk, supplerer Mogens Rytter Bentzen.

- Det endte med en beslutning fra et enigt udvalg, for ingen turde gamble. Men sikke en hård beslutning. Det var ren sorg, lyder det med et suk fra Henrik Kraglund.

75.000 spildte kroner

Han fik nu opgaven med at fortælle kunstnerne, at det hele var aflyst.

- Jeg var noget nervøs, for var vi egentlig erstatningspligtige over for dem? Heldigvis var alle kunstnerne meget forstående, og vi har efterfølgende ikke fået nogen regninger, siger Henrik Kraglund.

- På dét! lyder det skarpt fra Mogens Rytter Bentzen, som vifter lidt med en farvestrålende brochure for Street Art Festival 2020.

- Vi har haft regninger på 75.000 kroner til konsulenter, til tryk af brochurer og ikke mindst til distribution af dem rundt i landet, fortæller Mogens Rytter Bentzen.

30.000 brochurer i overskud

De 30.000 foldere blev trykt i februar 2020.

Det var dengang, hvor corona var noget, som man bøvlede med i Kina og Italien. Dengang hvor cirka 98 procent af nyhedsfladen i tv bestod af indslag om regnvejr.

Ingen havde forudset, hvor ekstremt det hele ville blive en måned efter.

- Vi nåede at få distribueret mange brochurer ud til landets motorvejsrestauranter, turistbureauer, campingpladser, sommerhusområder og andre steder, forklarer Mogens Rytter Bentzen.

- Så måske kommer der enkelte folk i den kommende tid, som har fundet en brochure og ikke ved, at det er aflyst, men jeg tror nu, de fleste i denne tid tjekker arrangementer en ekstra gang, for det meste er jo aflyst i hele verden, tilføjer han.

Handelslivet bliver påvirket

Aflysningen af International Street Art Festival 2020 giver med sikkerhed også økonomisk tab for andre i Brande.

Få meter fra bænken er der meget stille hos Noa Café & Restaurant. Det samme er tilfældet hos Café Tankefryd.

Brande Pizza & Isbar holder åbent denne lørdag, men personalet har ikke travlt - trods solskin og 28 graders varme.

- Der vil have været fuldstændig overbooket på alle byens caféer og restauranter lige nu, hvis vi kunne holde vores festival. Det er alvorligt for handelslivet i Brande, for aflysningen rammer jo ikke kun lørdag og søndag, hvor kunstværkerne skabes, men også i månederne efter, hvor mange tusinde personer kommer til byen, siger Mogens Rytter Bentzen.

Henrik Kraglund supplerer:

- Folk kommer fra hele landet. Motorcyklister leder ofte efter en årsag til at tage på tur, så dem ser vi tit i sensommeren og efteråret. Der er også alle turistbusserne og en masse familieudflugter. Alt det mangler i år.

Rester af sidste års kunst

Der er dog stadig lidt gadekunst at beskue og betræde på Torvet i Brande.

Det er de falmede og slidte rester fra sidste års festival.

Flere af kunstnerne fik lov til at bruge det bedste akrylmaling, som er meget vejrfast.

- Det kan godt fjernes, men det kræver dampbehandling og højtryksrensning centimeter for centimeter. Vi ville have fjernet det hele i løbet af marts og april, men på grund af aflysningen fik vi lov af kommunen til at lade det blive. Men vi vil altså hellere have haft noget nyt at vise frem, siger Henrik Kraglund.

Hemmelighedskræmmeri

Nu er der kun én ting at gøre. Det er at se fremad og gå i gang med planlægningen af International Street Art Festival 2021.

- Vi begynder allerede på mandag. Vi tror ikke, der kommer en anden bølge corona og ødelægger vores næste festival, siger Henrik Kraglund.

- Der var to ting, som vi ville have gjort i år, men som vi kan udskyde til næste år. Den ene var endnu et stort 3D-maleri på parkeringspladsen ved Ågade. Og den anden ting var ..., siger Mogens Rytter Bentzen og stopper sig selv i at tale mere.

- Nu skal jeg lige tænke mig lidt om. Er det noget, jeg vil fortælle nu?

- Nej, det kommer til næste år. Det er en overraskelse, som var klar, men som også gik i vasken på grund af coronakrisen. Men jeg kan sige så meget, at det er noget, der inddrager flere kunstnere på en hel ny måde, siger Mogens Rytter Bentzen og får smilet tilbage i ansigtet.

En passende størrelse

Ud over den overraskende nyskabelse skal der ikke justeres ret meget på konceptet bag Street Art.

- Det passer til byen. Fordi Brande ikke er større, er det svært at finde gode pladser. Nogle få kunstnere har det okay med at sidde for sig selv og male, men de fleste af kunstnerne foretrækker at arbejde med de andre. Så vi kan kun vokse, hvis vi finder på alternative ting, som kan flytte rundt i byen, men vi kan ikke presse mere ind her på Torvet, for så står folk på nakken af hinanden, siger Mogens Rytter Bentzen.

»Mini Street Art Festival«

Ved samtalens afslutning har Mogens Rytter Bentzen for resten lige en afsløring at bekendtgøre.

- Flere har spurgt os, om vi ikke kan lave noget andet i år. Det kan vi, siger Mogens Rytter Bentzen.

- Jeg kan oplyse, at vi lige har indgået en aftale med Urban Street Zone, som er ved at lave et udendørs anlæg. Det skal stå klar til indvielse 26. september i år, og der kommer 10 af Danmarks ypperste graffitimalere, som gennem deres kunst vil fortælle om historien bag graffiti. Så det bliver en slags »Mini Street Art Festival«.

Resterne fra sidste års Street Art Festival har fået lov til at blive. Det skulle ellers være renset af fliserne og erstattet af nye kunstværker. Men det må blive i 2021. Her ses Henrik Kraglund (t.v.) og Mogens Rytter Bentzen på resterne af et 3D-kunstværk, som i 2019 blev skabt af hollænderen Leon Keer. Foto: Henrik Ole Jensen
De imponerende 3D-værker trækker hvert år cirka 10.000 besøgende til Brande. Billedet her er fra 2015. Foto: Tom Laursen
Som det ses her fra International Street Art Festival 2016 kan man i festival-weekenden overvære værkerne blive skabt. Foto: Flemming Hansen
Gadekunst er ikke kun for de professionelle. En del af området er reserveret til børnenes kreative evner, som her i 2016. Foto: Flemming Hansen