Modekoncerner hårdt ramt

Bestseller og DK Company fyrer eller hjemsender tilsammen 3.875 medarbejdere

Udgivet:20. marts 2020, 12.30

Læsetid:3 minutter

Bestseller reagerer på linje med DK Company og hele modeindustrien nu på corona-krisen. Foto: PR-Foto

3 år siden

CORONA Bestseller tager nu konsekvensen af corona-situationen. Modtøjskoncernen fyrede i sidste uge 750 medarbejdere, og offentliggjorde i denne uge en plan for hjemsendelse af i alt 2400 medarbejdere frem til 9. juni.

Hjemsendelserne sker som del af regeringens hjælpepakke - og med baggrund i markant svigtende salg og pludselig manglende likviditet i hele detailledet globalt, fordi forbrugerne stort set er forsvundet fra markedet.

- Hjælpepakken kan begrænse antallet af afskedigelser. Den kan dog ikke stå alene, derfor var det fredag den 20. marts 2020 desværre nødvendigt også at afskedige 750 kolleger fortrinsvist på kontorerne i Danmark, siger CEO og ejer Anders Holch Povlsen, Bestseller i en pressemeddelelse:

- Hjælpepakken er en rigtig god håndsrækning fra regeringen, og den betyder, at vi har kunnet begrænse antallet af afskedigelser, selvom jeg stadig er ked af, at det overhovedet har været nødvendigt at skulle sige farvel til meget dygtige og meget loyale kolleger. Vores største opgave nu er at se fremad og forsøge at bevare så mange arbejdspladser som muligt. De næste fire-otte uger bliver afgørende for, hvordan fremtiden ser ud. Lige nu er vi hårdt ramt, men vi tror på, at vi med vores tiltag har muligheden for at overleve krisen og på sigt komme tilbage, så vi igen kan være garant for at skabe arbejdspladser i Danmark og de samfund, vi er en del af. Vi vil kæmpe for, at vi fortsat har en konkurrencedygtig og international modetøjs – og detailhandelsvirksomhed.

Koncernen består af 20 tøjmærker - eksempelvis Jack & Jones, Vero Moda, Vila og Only.

Bestseller er med afstand den suverænt største modevirksomhed i Danmark og har på verdensplan 17.000 ansatte, mens der på hovedkontoret i Brande arbejder mere end 1400 medarbejdere.

Ingen anden mulighed

Hos DK Company beklager CEO og grundlægger Jens Poulsen også, at virksomheden udover fyringerogså har sendt 600 medarbejdere midlertidigt hjem med løntilskud fra staten.

- Jeg er dybt frustreret. Det er vores eneste valg, hvis vi skal have del i kompensationsmidlerne fra staten. Men hjælpepakken er målrettet virksomheder, der kan lukke deres produktion helt ned i en periode. Det kan vi ikke, slår Jens Poulsen fast.

Med henvisning til branchestruktur, som betyder, at modevirksomheder arbejder med kollektioner, der skal designes og udvikles, sælges og produceres for at være klar til salg i butikkerne om et halvt år:

- Som branche har vi brug for medarbejderenes indsats nu og her for at sikre vores eksistens, når krisen er overstået. Modeindustrien er landets fjerde største eksporterhverv, og jeg er skuffet over, at hjælpepakken ikke rummer fleksibilitet, så medarbejderne måske kunne gå hjem på nedsat tid, siger Jens Poulsen.

Medarbejdere går ned i løn

Samtidig glæder han sig over responsen fra sine ansatte. En overvejende stor del af dem har valgt at indgå en aftale om en nedgang i løn på 20 procent frem til midten af juni.

- Det har været både fantastisk og rørende for os at opleve den opbakning fra medarbejderne. De har vist os, at vi står sammen i den her situation. Det er netop en vigtig del af det, der har været med at udvikle os som virksomhed, siger Jens Poulsen.

Han grundlagde virksomheden i 2001, og DK Company har i dag 23 modebrands og 250 butikker, der alle midlertidigt er lukket ned på grund af coronavirus.