Corona igen på fremmarch i Ikast: Bekymring på rådhuset

Villavejens Børnehus med både vuggestue og børnehave lukkede helt ned mandag aften efter coronaudbrud blandt personalet

11. maj 2021, 12.08

Antallet af smittede i Ikast by er på vej i den forkerte retning. Senest er Villavejens Børnehus ramt af en funktionel nedlukning på grund af smitteudbrud hos personalet. Foto Laila Kempel

IKAST Med et stigende incidenstal, der mandag nåede 121, går det igen den forkerte vej med coronasmitten i Ikast-Brande Kommune. At tallet er testkorrigeret betyder, at der er taget højde for, at en borger kan optræde to gange i statistikken. Hvis vedkommende først har taget en kviktest (næsetest), der er positiv, er proceduren, at der også skal laves en pcr-test (halspodning). Dermed kan en person optræde flere gange i dagens opgørelse over smittetal. Det skal der korrigeres for med en samkøring.

Mandag aften blev det nødvendigt at lave en funktionel nedlukning af Villavejens Børnehus i midtbyen i Ikast.

- En funktionel nedlukning betyder, at smitteudbruddet er registeret blandt personalet, forklarer kommunaldirektør Flemming Storgaard og fortsætter:

- Små børn bliver ikke testet, så vi kan ikke sige noget om, hvor smitten kommer fra. Men i en institution som Villavejens Børnehus er det typisk hos personalet, at man først kan registrere et udbrud, da de yngste børn ikke testes, forklarer han.

Allerede i sidste uge lukkede vuggestuen på grund af smitte, og mandag aften blev det nødvendigt også at lukke børnehaven og dermed hele institutionen.

- I første omgang er det for to dage, men vi kan ikke sige noget om, hvor længe institutionen skal være lukket ned. Det afhænger af mange ting. Blandt andet hvordan testene af de ramte borgere - børn og personale, falder ud, siger kommunaldirektøren, som understreger, at det er muligt at få nødpasset et raskt barn, hvis man som forældre ikke har andre muligheder.

Risiko for nedlukning

Flemming Storgaard er i det hele taget bekymret for den seneste stigning af smittede i Ikast-Brande Kommune

- Det går igen den forkerte vej. Det er bekymrende sådan helt generelt i kommunen. I sidste uge var det i Engesvang, der var et problem, og nu er vi tilbage med en kraftig stigning i Ikast. Vi kan med et incidenstal over 100 vælge at lukke kommunen ned. Det er vi på ingen måde interesseret i. Men når vi 250, så skal vi lukke ned, siger Flemming Storgaard, som nøje følger udviklingen af nye smittede i Ikast-Brande.

- Vi vil gøre meget for ikke at skulle lukke ned. Det har store vidtrækkende konsekvenser for rigtig mange mennesker og for erhvervslivet. Når vi kan gå ind og identificere smitten til eksempelvis en enkelt institution, er det jo langt mere effektivt end at lukke en hel kommune ned, men det er bekymrende, at det går den forkerte vej, siger kommunaldirektøren.