Natteravne vender tilbage til Ikast

Over 50 interesserede mødte op til stormøde om indførelse af natteravns-ordning i Ikast efter måneders arbejde med frivillige i aftenlivet

Udgivet:14. januar 2018, 08.39

Læsetid:5 minutter

Leif Christansen, iført den karakteristiske gule jakke, fortalte løst og fast om Natteravnene. Han har selv været med siden 2000 og går selv ture i Tilst. Foto: Flemming Hansen

Aske Cornelis Visser Ottosen
| aso@herningfolkeblad.dk

5 år siden

Ikast Biografsalens sæder var godt fyldt op i Ikast Bios sal 3 mandag aften. Men det var dog ikke for at se Star Wars, En Frygtelig Kvinde eller nogle af de andre film, som i øjeblikket trækker danskerne ind i biografmørket. Der var nemlig noget helt andet på dagsordenen.

Styregruppen bag »Tryghed I Ikast«, som i de seneste måneder har gået aftenture i Ikast grundet en bekymring om de unges adfærd i byen, havde inviteret til stormøde.

Målet med mødet var, at man gerne vil blive en del af den landsdækkende organisation Natteravnene.

Hvis bare halvdelen er med

Mødet begyndte med en kort velkomst fra Eddie Sørensen, der er bestyrelsesformand i Frivilligcenter Ikast-Brande. Politikere, repræsentanter fra SSP, Frivilligcenter Ikast-Brande og ikke mindst bekymrede borgere havde fundet vej til mødet, som havde mere end 50 deltagere.

Næste punkt på dagsordenen var et oplæg fra Leif Christiansen, der er en del af Natteravnenes landssekretariat.

Efter at have kastet blikket ud på de fremmødte konstaterede han, at der kunne være god grobund for at lave en afdeling i Ikast.

- Hvis bare halvdelen af jer melder sig, så skal I hver gå fire til seks gange om året en fredag eller en lørdag I nu vælger, lød det fra Leif Christiansen.

Han har selv været med i Natteravnene siden 2000, hvor han var med til at starte afdelingen op i Tilst ved Aarhus.

Trænger til at komme ud

Om opstarten i Tilst fortalte den muntre natteravn en anekdote fra det virkelige liv, hvor han og et par andre var på en af de første ture som Natteravne i Aarhusforstaden.

- I Tilst har vi et sted der hedder Langkærparken, som er boligblokke på cirka tre etager. I køkkenerne er der en lem, man kan åbne i stedet for et vindue. En af lemmene bliver kastet op, og en kvinde læner sig ud og siger »Er i Natteravne? Er det noget man kan komme med i?«. Vi var jo lykkelige. Vi havde jo knap nok eksisteret i halvandet døgn eller sådan noget, og så var der allerede nogle flere, der spurgte om de kunne komme med. Jo, det kan man nemt, sagde vi så, inden kvinden svarede »Ja, for min mand trænger i hvert fald til at komme ud«, fortalte Leif Christiansen med stor latter til følge rundt omkring i salen, inden han tilføjede:

- Nu ved jeg ikke, hvor mange af jer, der er kommet i aften fordi at konen synes, at I trænger til at komme ud.

Og sådan fortsatte det i en times tid, hvor der både blev fortalt anekdoter, informeret om organisationen og ikke mindst Natteravnenes fem gyldne regler, som blandt andet indebærer, at man altid skal gå tre sammen og at man aldrig griber ind fysisk ved tumult eller ballade.

Slå en skævert

Målgruppen, når man er ude at gå som en del af Natteravnene, er de 10 til 20-årige og dertil understregede Leif Christiansen:

- Vi skal huske, at unge mennesker skal slå en skævert en gang i mellem. Det hører med til det at blive voksen og til livet generelt.

Efter de mange informationer var det blevet tid til kaffe og fastelavnsboller, som Føtex havde sponsoreret til arrangementet.

I den tiltrængte pause fik de mange fremmødte også tid til at snakke lidt frem og tilbage over biografsæderne.

Her befandt parret Jonna og Jens Arne Poulsen sig også. De er bosat ved Strøgcentret og oplever selv de unges adfærd i byen på tæt hold.

- Vi er her af ren og skær interesse. Vi bor desværre i et område, hvor vi er belastet af meget uro samt salg af stoffer om aftenen, fortalte Jens Arne Poulsen.

19 tilkendegivelser

Ifølge parret har det stået særlig slemt til de seneste tre år, men det mener dog, at det har ændret sig til den gode side, siden folkene i »Tryghed i Ikast« begyndte at gå deres aftenture gennem byen.

- Vi kan mærke en bedring efter, at de er begyndt at gå. Der er i hvert fald sket et eller andet. Det er ikke sådan, at de unge aldrig er deroppe, men det er blevet meget mindre, fortalte Jonna Poulsen.

Efter pausen tog Mary Holm fra »Tryghed i Ikast« ordet og lagde op til spørgsmål fra salen.

- For mit vedkommende så skal Ikast ikke være sådan, at ældre ikke kan gå gennem Strøgcentret efter klokken 21. Det kan simpelthen ikke passe, fortalte hun, som en klar opfordring til folk om at blive en del af Natteravnene.

I en efterfølgende debat blev der blandt andet talt om, at mange af de unge er begyndt at tage til Herning i stedet for at være i Ikast, om Natteravnene også skal dække Engesvang og Bording, og om et organiseret samarbejde for at sikre trygheden i byen.

- Nu ser vi fremad, nu skal vi gøre det her, lød det afslutningsvist fra Mary Holm.

På et spørgsmål om, hvordan man tilmelder sig, lød det kækt fra Leif Christiansen:

- i slår vinduet op i køkkenet, og så råber I, »kan vi komme med«.

Ifølge planen bliver »Tryghed i Ikast« til Natteravnene, men inden det sker, er der yderligere to møder.

16. januar er der et møde for de, der kunne tænke sig at blive en del af organisationen, hvor spillereglerne vil blive uddybet, inden en stiftende generalforsamling finder sted 22. januar. Efter mødet var der 19, der havde tilkendegivet, at de ville være en del af Natteravnene Ikast.

Der var god tilslutning til mødet. Foto: Flemming Hansen
Informationsmøde om Natteravnene i Ikast Bio Foto: Flemming Hansen
Informationsmøde om Natteravnene i Ikast Bio Foto: Flemming Hansen