Efterårsaktiviteter på museer: En tur tilbage i fortiden

Museerne har aktiviteter for ferieramte børn

Udgivet:19. oktober 2022, 11.30

Læsetid:3 minutter

Johanne Mikkelsen får her kyndig instruktion i, hvordan man i vikingetiden skabte tråd ud af en tot fåreuld. Det er vikingekvinden Anne Julie Bibby, der står for lektionen.

Flemming Thulstrup
Journalist| flt@ikastavis.dk

FERIEAKTIVITETER- Hvad er dog det? Jeg synes, det lugter brændt?

- Ja, der kan åbenbart også gå ild i gamle huse, forsøgte en anden sig.

Og indrømmet. Det duftede ikke af parfume, da jeg vendte retur fra Klosterlund Museum i går.

Røglugten stammede fra den kopi af en keramikovn, som vore forfædre fra jernalderen brugte til at brænde deres lertøj i. Jeg skal hilse og sige, at der var en røgudvikling, som næste kan hamle op med Skydstrup Værket.

Ovnen blev opført i sommerferien, og den bliver i disse dage prøvekørt.

Men det var blot en af mange aktiviteter, som Klosterlund Museum har stablet på benene de første to dage af skolernes efterårsferie.

Som altid var der naturligvis også gang i den gamle smedie, hvor børnene selv kunne være med til at banke en lille gaffel eller kniv ud af jernet fra essen.

Magiske runer

Det er de frivillige på stedet, der står bag de mange aktiviteter, hvor der også blev budt på muligheden for at skabe sine egne mærkværdige fantasidyr i kartofler og kastanjer. Eller man kunne besøge vikingekvinderne, der havde en spændende opgave til de børn, der havde mod på det.

- Det er en skattejagt, hvor der skal findes seks magiske runetegn, og kun ved hjælp af disse kan den lille trækiste på bordet her låses op, lød det fra vikingekvinden, der bar det borgerlige navn Anne Julie Bibby.

Hvad kisten rummede, forblev en dyb hemmelighed.

Andre steder blev der flettet kranse af naturmaterialer, snittet og fremstillet roelygter, så trods det halvsløje efterårsvejr med skiftende byger var der fra starten pænt med besøgende.

De fleste af aktiviteterne kunne trods regnen finde sted i tørvejr. Arrangørerne havde nemlig været så forudseende, at de havde stillet pavilloner op, men de holdt altså ikke røgen fra keramikovnen ude.

Rykker til Hampen

I dag fortsætter aktiviteterne på Klosterlund Museum, og onsdag er der arrangeret en guidet tur i landskabet omkring museet ved Bølling Sø. Turen ledes af naturvejleder Katrine Lewinsky.

Onsdag og torsdag flytter efterårs-aktiviteterne i øvrigt til Vester Palsgaard Skovmuseum ved Hampen.

Her er der blandt andet mulighed for at lave sin egen æblemost på den gamle mostpresser. Æblerne - højst to poser - medbringer man selv, hvis man vil have æblemost med hjem til vinteren.

På Vester Palsgaard er der i lighed med Klosterlund stillet bænke op, hvor feriebørnene kan snitte, og andre steder, hvor der eksempelvis kan produceres roelygter som et energirigtigt alternativ til det elektriske lys.

Familien her havde taget turen fra Klovborg for at give børnene en på opleveren. Det er mor og far - Signe og Lars Hedelund Andersen - sammen med døtrene Stella og Luna. I midten er det veninden Ida Schopu, der også kom med i bilen. Her er de i færd med at fremstille fantasidyr af kartofler og kastanjer.
Charlotte Kristensen fodrer den »nye« keramikovn, der er en kopi fra jernalderen, med brænde. Hun er en af de mange frivillige, der er tilknyttet museet ved Bølling Sø
Et lille dyr af ubestemmelig art, fremstillet af blandt andet kastanjer.
Små keramikfigurer, som man har fundet dem ved opgravninger af bopladsen, der var placeret ved Bølling Sø.
Leg ved vandpumpen blandt en gruppe drenge fra SFO’en i Kragelund-Funder, der var på udflugt i Klosterlund Museum. Den var ikke en del af de officielle aktiviteter, men det blev den.
Jasmin Larsen smedjer sammen med en af de frivillige, Ib Amdissen, der i sin tid blev udlært som smed, men senere sejlede ud på verdenshavene som maskinmester, men den 84-årige smed ved stadig, hvordan man smedjer.