Folk skal ud af lejlighederne: Kunstprojekt skal bekæmpe ensomhed på Stadion Allé og i Østbyen

Målet er at få beboerne ved Stadion Allé og Østbyen ud af lejlighederne og ind i et uforpligtende fællesskab. Derfor har Fælles Fremtid på Tværs oprettet et nyt projekt

6. juni 2021, 19.47

Danmarks Almene Boliger er interesse- og brancheorganisation for godt 500 boligorganisationer i Danmark, der tilsammen huser en million beboere. Puljemidlerne uddeles som led i en samlet kampagne under overskriften »Vær med!«Foto: Tom laursen

KULTUR Fælles Fremtid på Tværs er et samarbejde mellem Ikast Andelsboligforening, Bomidtvest og Ikast-Brande Kommune. Formålet er at skabe en række aktiviteter, der skal sikre et godt naboskab og bedre trivsel ved Stadion Allé og i Østbyen i Ikast.

Her er mange af beboerne borgere med anden etnisk herkomst end dansk, og hvor sprog samt kulturelle forskelle kan være en hindring for at blive en del af lokalsamfundet.

Under coronapandemien har Fælles Fremtid på Tværs for alvor mærket sin berettigelse. Efter måneder med nedlukning og isolation er flere borgere lige nu langt fra et fællesskab, mens ensomheden breder sig rundt i boligblokkene. Det skal et nyt initiativ nu modvirke. Et såkaldt ensomhedsprojekt, hvor Fælles Fremtid på Tværs har fået nogle penge til formålet.

Det fortæller Jens Peder Pedersen fra Fælles Fremtid på Tværs.

- Vi har over vinteren søgt det, der hedder »Vær med-puljen«, som uddeles af Boligernes Landsorganisation til bekæmpelse af ensomhed. Vi har fået 24.000 kroner og er allerede gået i gang med et projekt, hvor vi sammen med borgerne vil skabe relationer gennem kunst og bæredygtighed, forklarer Jens Peder Pedersen.

Kunst uden krav

Helt konkret indebærer projektet i første omgang et lille kunstprojekt, hvor beboerne kan få udleveret en pakke med de tre grundfarver, blå, gul og rød, samt et lærred.

Her er tanken, at man kan lave sit eget lille kunstværk for derefter at mødes til en mini-fernisering, tale om kunsten og danne nogle relationer, siger Jens Peder Pedersen og tilføjer videre:

- Vores projekt kalder vi egentlig for »Relation, kunst og bæredygtighed«.

- Tanken er, at vi igennem allerede etablerede projekter samt lokale genbrugsbutikker vil skabe et nyt »rum«, som er synligt og indbydende og ikke stiller de store krav til beboerne. Her vil der være plads til nye fællesskaber, og her kan skabes nye relationer blandt andet igennem arbejdet med genbrug og områdets lokalhistoriske aktiviteter.

- Heldigvis har vi faktisk både en genbrugsbutik i Østbyen og på Stadion Allé, som vi også kan benytte som et »rum« og et mødested.

- Det er dog vigtigt for os at tilføje, at vi hele tiden tilpasser projektet med øje på udviklingen i antallet af smittede og restriktioner, understreger Jens Peder Pedersen.