
Stor interesse for infomøde i »Hjertet«
Cirka 60 mødte frem for at høre om Vision Vestergade
Udgivet:31. august 2017, 16.02
Læsetid:6 minutter
Model for dele af Hjertets indretning og brug. ?Illustration: C.F. Møller
6 år siden
Ikast Hvis man har kørt ind eller ud af Ikast på Vestergade, skal man være trafikfarlig svagtseende for ikke at opdage det store byggeri lige syd for vejen.
Det er »Hjertet«, der er under opførsel. Hjertet er som tidligere beskrevet i avisen en del af det store projekt Vision Vestergade, der i meget korte træk går ud på at skabe et samlingssted for et hav af forskellige interessegrupper.
Hjertet skal fungere som multihus, mens der i arealerne uden for bliver anlagt en aktivitetspark, rideskole og gartneri. Samlet fylder området 70 hektar.
Et bredt udsnit af folket
Forleden var informationsmøde for alle, der ønskede at vide mere om, hvordan hverdagen kommer til at blive i det nye samlingssted, når det åbner i maj 2018.
Cirka 60 personer var mødt frem. Et blik på forsamlingen viste, at det primært var repræsentanter fra foreninger, gymnasiet, diverse sportsklubber, den internationale skole og dele af kulturlivet i byen.
Dertil kom et par lokalpolitikere og administrative medarbejdere.
Plus en arkitekt og to kunstnere.
Synergi, synergi, synergi
Vicekommunaldirektør Flemming Storgaard stod for en gennemgang af projektets opståen fra den første kommunale idé til man slog pjalterne sammen med den internationale skole.
Det hele begyndte med en ændring Loven om Hestehold i 2010. Ikast Rideklub var tvunget til at bygge om.
Da de lejer sig ind på kommunal jord, ville de gerne kende de langsigtede planer for området, inden de begyndte at investere flere millioner kroner.
- Vi i kommunen tænkte at der vil være en synergi i at slå rideklubben sammen med andre foreninger. Det blev så til det, vi kaldte »En vild vision«. Senere kom det til at hedde Vision Vestergade, forklarede Flemming Storgaard.
100 millioner kroner
Byrådet kunne se potentialet i at skabe en ny form for foreningssamarbejde. Så de bevilgede de første 30 millioner kroner. Men den samlede pris ligger i nærheden af 100 millioner kroner.
- Så vi begyndte at rende en masse fonde på dørene. Flere af dem oplyste os om, at en anden i samme område også søgte fondspenge. Det var den internationale skole, der ønskede at udvide. Så fondene opfordrede til, at skolen og kommunen slog pjalterne sammen, sagde Flemming Storgaard.
Som sagt så gjort, og derfor sad alle de fremmødte midt i den ufærdige bygning, der til foråret skal blive et nyt og særdeles livligt samlingspunkt i byen.
- Åbningstiden er længst mulig, flest mulige dage og helst hele året rundt, sagde Flemming Storgaard.
Eftertænksomme kunstnere
Ny Carlsbergfondet har doneret et større beløb til udsmykning af Hjertet. Udførelsen er lagt i hænderne på de tre anerkendte kunstnere Cai-Ulrich von Platen, Kerstin Bergendal og Jørgen Carlo Larsen.
De to mandlige kunstnere var taget til Ikast for at deltage i informationsmødet og rundvisningen.
- Vi har kun været her, da der lige var lagt fundament på den flade jord. Det er først nu, vi ser dimensionerne på huset. Det er betydeligt større, end vi havde forestillet os, fortalte Cai-Ulrich von Platen.
Han og Jørgen Carlo Larsen gik rundt i bygningerne og de udendørs omgivelser i et ganske langsomt tempo. Ofte helt stillestående.
Man kunne næsten se eftertænksomheden strømme ud af dem. Der blev tænkt kunstneriske tanker og søgt inspiration.
- Huset her er for mig et billede på samvær mellem mennesker. Samtidig er jeg på jagt efter elementer i byens og egnens historie, som jeg kan bruge, sagde Cai-Ulrich von Platen.
Vi må vente på resultatet
Resultatet af de tre kunstneres arbejde er der ikke sat dato på.
Måske står det hele klar til maj - måske kun delvist - måske intet af det.
Men rimelig sikkert er det, at det ikke blot bliver én stor statue på parkeringspladsen.
- Vi er jo tre kunstnere, og det er en stor bygning med et stort område. Så jeg tænker, at det bliver flere værker. Noget der breder sig ud. Vi skal nok finde på noget sjovt. Det er jeg sikker på, sagde Cai-Ulrich von Platen.
Ikke sit eget klublokale
Informationsmødet gav mulighed for at få afklaret tvivlsspørgsmål om klubberne eller foreningens fremtidige tilholdssted.
Et af spørgsmålene fra stolerækkerne handlede om muligheden for at få kaffe, når Hjertet bruges til at holde foredrag.
Og man skal aldrig undervurdere betydningen af kaffe!
Enhver arrangør af byfester ved, at kaffe er et magisk ord, der virker samlende. Putter man ordet gratis foran, kan man få folk i hundredvis til at møde op i morgentimerne til en byfest.
Gratis bliver kaffen nu ikke i Hjertet.
- Man kan købe kaffe i Caféen til meget konkurrencedygtige priser, oplyste Flemming Storgaard.
Det svar virkede ikke til at være helt fyldestgørende, så han skyndte sig at tilføje, at der bliver tekøkkener på hver af de øvre etager.
- Hvis man skal være her, skal man være indstillet på, at man ikke har sit helt eget lokale, sagde Flemming Storgaard som svar på et andet spørgsmål.
Ingen for- eller bagside
Og der er ikke store depotrum til opbevaring af diverse artefakter fra foreningens historie. Så man må i gang med den store flytteoprydning.
Alle dele af bygningerne er nemlig tænkt, så de kan bruges til forskellige formål i løbet af dagen, oplyste arkitekt og partner i C.F. Møller, Julian Weyer.
Han har i sit arbejde med Hjertet haft stor fokus på forbindelsesveje.
I erkendelse af, at menneskehjernens indbyggede dovenskab får os til at vælge de korteste ruter og skabe genveje, er der lavet adgangsforhold fra gymnasiet, den internationale skole, Vestergade, og Garland.
- Vi ser ikke bygningen som noget, der har en for- eller bagside. Der er mange indgange. Der findes godt nok en hovedindgang ved parkeringspladsen, men mange andre brugere vil komme gående og cyklende, og for dem vil det være mest naturligt at komme ind i hjertet fra nogle af de andre forbindelsesveje, sagde Julian Weyer.
Stillerum til fordybelse
Streetsport-hallen får et stort vinduesparti ud mod Vestergade. Lige nu ligger en jordvold og spærrer for udsigten, men den bliver fjernet.
- Det er vigtigt, at man ude fra vejen vil kunne fornemme livet og aktiviteten herinde.
Et lille område af Hjertet er reserveret til et helt andet tempo end resten.
Her bliver der etableret refleksionsrum - eller stillerum - navnet er ikke fastlagt, men formålet er klart.
At kunne lukke døren ind til et lydisoleret rum uden voldsomme lysindfald giver mulighed for en anderledes type aktiviteter.
- Det kan måske bruges til yoga eller måske til en religiøs ceremoni, der kræver tid til fordybelse. Hjertet har plads til alle, sagde arkitekten.





