Hjerteforeningen donerer hjertestarter ved Fakta i Ikast

Hjerteforeningen har doneret ny hjertestarter ved den nye Fakta-butik på Grønlandsgade

Udgivet:01. februar 2020, 07.00

Læsetid:2 minutter

Butikschef Michael Lund, (tv) vil deltage i Hjerteforeningens kursus, for at sikre den rigtige brug af den nye hjertestarter. Han ses her sammen souschef Lars Pedersen. Foto. Privat

Laila Kempel
Journalist| lak@ikastavis.dk

FAKTA på Grønlandsgade i Ikast er en af de 40 Fakta-butikker, der i øjeblikket får monteret en hjertestarter udenfor butikken.

Samtidig vil butikkens chef Michael Lund deltage i Hjerteforeningens ”Hjerteredderkursus – 30 minutters intro i genoplivning,” så han og butikkens personale er bedre rustet til at træde til, hvis ”lynet slår ned.”

Hjerteforeningen gennemførte i april 2019 en meget succesfuld ”Landsuddeling”, hvor ca. 6000 frivillige gik sig til en hjertestarter. Konceptet var – og er fortsat i 2020 – at man ved som gruppe at gå 15 ruter i forbindelse med Hjerteforeningens dør-til-dør-indsamling får en hjertestarter og et varmeskab monteret af en professionel elektriker præcis dér, hvor gruppen ønsker det.

Den overvældende opbakning fra Danmarks befolkning til Landsuddelingen 2019 resulterede i, at der i alt vil blive opsat 400 hjertestartere. Langt de fleste hos de grupper, der gik sig til en hjertestarter. Men fordi engagerede mennesker uden tilhørsforhold til en specifik gruppe valgte at gå for den gode sag – at få flere døgntilgængelige hjertestartere – er der skabt råderum til også at sætte hjertestartere op andre steder.

- Da vi i forvejen har et tæt og tillidsfuldt samarbejde med Fakta, var det oplagt at tilbyde Fakta 40 hjertestartere, der kan hænge uden for deres butikker. Fakta er jo kendt for en synlig, lokal tilstedeværelse – og mange lokalsamfund vil på den måde få ekstra tryghed og sikkerhed, siger Anne Kaltoft, administrerende direktør i Hjerteforeningen.

Fakta og Hjerteforeningen har i fællesskab udpeget de Fakta-butikker, hvor der er længst til en registeret hjertestarter, og hvor man således kan lukke et ”hul” på Danmarkskortet.

- Vi er meget glade for at kunne tilbyde vores kunder, vores ansatte og lokalbefolkningen den tryghed, det medfører at have en 24-7 tilgængelig hjertestarter på plads lige uden for butikken. Vi nærer ambitionen om at spille en positiv rolle lokalt, og samarbejdet med Hjerteforeningen er et stort skridt i den retning, siger kædedirektør John Hornbech Christensen, Fakta.

Fakta og Hjerteforeningen har i forvejen et samarbejde om pantknappen, hvor kunderne har mulighed for at donere deres pant helt eller delvist til Hjerteforeningen. På den måde blev der i løbet af 10 måneder sidste år indsamlet over en million til Hjerteforeningens arbejde.

For at sikre funktionsdueligheden har Fakta valgt at abonnere på Hjerteforeningens nye tilbud – en ServicePlus-aftale, der inkluderer overvågning, service, udskiftning af batterier og elektroder (pads) samt reparation og eventuel erstatning af hjertestartere og varmeskabe.