Mindst 50 mennesker dræbt under opstand i Iran

FN opfordrer Irans sikkerhedsstyrker til at undgå overdreven brug af magt, siger en talsmand for FN.

Udgivet:24. september 2022, 10.49

Læsetid:2 minutter

En 22-årig kvindes død i det iranske moralpolitis varetægt - efter hun tilsyneladende havde båret det obligatoriske hovedtørklæde forkert - har i løbet af ugen udløst store protester i byer rundt om i Iran. Fredag svarede regimet igen - som her i hovedstaden Teheran -ved at sende regeringstro demonstranter på gaden efter fredagsbønnen for at udtrykke deres loyalitet og støtte til, hvordan kvinder skal gå klædt.

/ Ritzau /

1 år siden

TEHERAN Mindst 50 mennesker er blevet dræbt under uroligheder i Iran, hvor demonstrationer mod det moralske politi efter en ung kvindes død i en detention er vokset til en folkelig opstand i over 80 byer.

Den 22-årige Mahsa Amini blev anholdt for ikke at have dækket alt sit hår med sit hovedtørklæde, og øjenvidner har sagt, at hun blev pryglet til døde af det moralske politi.

Myndighederne i Teheran siger, at den 22-årige kvinde døde af et hjerteanfald. Mahsa Aminis familie siger, at hun aldrig havde haft problemer med sit hjerte.

Med slagord som "kvinde, liv, frihed" og "død over diktatoren" kræver mange tusinde mennesker i mange iranske byer et nyt regime i stedet for det islamiske, som har styret Iran med jernhånd siden 1979.

FN's generalsekretær, António Guterres, har i New York haft møder med den iranske præsident, Ebrahim Raisi, på sidelinjen af den årlige generalforsamling og talt om menneskerettigheder.

- Vi opfordrede Irans sikkerhedsstyrker til at undgå overdreven brug af magt, siger en talsmand for FN.

De iranske myndigheder har slukket for en stor del af internettet, og de få steder, hvor nettet fungerer, er det ekstremt langsomt. Populære sociale medieplatforme som Instagram og WhatsApp er lukket helt ned.

Mahmood Amiry-Moghaddam, som har grundlagt menneskeretsgruppen Iran Human Rights i Olso, frygter for udviklingen i landet.

- Da internettet blev lukket ned under protester i november i 2019 blev et stort antal mennesker dræbt, siger han.

USA har tilbudt iranere et bredere udbud af internettjenester.

Under demonstrationer i Teheran har kvinder sat ild til deres hijaber, mens menneskemængder kom med opmuntrende tilråb.

Regler i Iran foreskriver, at kvinder skal bære et hovedtørklæde og løst tøj, når de er i offentligheden.

Masha Aminis død har ført til en mere generel vrede over blandt andet manglende rettigheder, sikkerhed og økonomien, der er udfordret af internationale sanktioner.

/ritzau/Reuters

/ritzau/