Idéen blev godkendt: Engesvang-borger vil uddele »garn-kram«

Charlotte Kold vil med en fondsuddeling på 50.000 kroner og frivillige strikkere uddele »garn-kram«

Udgivet:21. maj 2020, 10.00

Læsetid:5 minutter

Charlotte Kold fra Engesvang er blandt andet strikkedesigner og har fået en god ide om at uddele strikkede og hæklede »garn-kram« i en svær tid. Med 50.000 kroner fra Velliv Foreningen har ideen for alvor taget fart. Foto: Henrik Ole Jensen

Henrik Ole Jensen
Fotograf| hoj@herningfolkeblad.dk
Laila Kempel
Journalist| lak@ikastavis.dk

ENGESVANG Der er uld, alpaka, bomuld, hør og - ja, en masse andre lækre materialer, som kan få de fleste strikkere til at føle sig som børn i en slikbutik.

Charlotte Kold fra Engesvang har det selv sådan og nåede knap at få slået masker op på sine pinde, inden tråden i hendes gode ide blev rullet ud.

Garn Kram kalder hun projektet, der pludselig blev til andet end uld i mund, da Velliv Foreningen så positivt på hendes ansøgning om 50.000 kroner.

Charlotte Kold er i øjeblikket ledig efter veloverstået barsel og en projektansættelse ved region Midtjylland. Hun er aktiv i foreningen Sind i Silkeborg og blev ad den vej opmærksom på muligheden for at søge midler i en såkaldt akutpulje hos pensionsfonden.

Fælles hver for sig

- Tanken var at gøre noget fælles hver for sig - og noget, som alle fik noget ud af, fortæller hun, mens hun pakker garnnøgler ud af de første store sække, der er indkøbt til projektet.

- Det handler om at genvinde vores mentale styrker, forklarer Charlotte Kold videre.

Bag sig har hun flere uddannelser, som hun i dette projekt har samlet til sin egen helt unikke opskrift, der er lokal som aldrig før. Hun er uddannet socialpædagog, men har også en tekstiluddannelse kombineret med entreprenørskab fra Teko/Via Campus Herning og Aarhus.

Garn Kram

- Målet er at uddele »garn-kram« til udsatte grupper i en svær tid, hvor de har været isoleret - men også at give dem, der strikker eller hækler garn-krammet, mulighed for at fordybe sig og genvinde deres mentale sundhed ved at kunne bidrage med noget, forklarer Charlotte Kold.

Isolation og uhygge

Hun blev selv en smule forskrækket, da de to norske strikkeguruer Arne og Carlos blev beordret i isolation efter en rejse og i deres karantæne begyndte at lave videoer på Youtube for ikke at blive vanvittige.

- Så tænkte jeg: »Hvad kan jeg bidrage med?« Mennesker er glade for fællesskaber, og her kunne vi gøre noget, der gav mening i fællesskabet, men hver for sig, siger kvinden, der selv bor i et bofællesskab i Engesvang sammen med syv andre familier.

- Det slog mig nemlig, at jeg hver dag, når jeg fulgte min datter i børnehave, altid hilste på en ældre dame, som vi så pludselig ikke mødte mere, da børnehaven lukkede ned og folk begrænsede deres færden i det offentlige rum, forklarer hun.

Som andre steder i landet blev alt lukket ned i Engesvang; gymnastikopvisningen blev aflyst, og alle aktiviteter ligeså.

Ville ikke vente

- Jeg kunne ikke bare sidde og vente; jeg måtte gøre noget, og da jeg blev opmærksom på akutpuljen hos Velliv, så ansøgte jeg, fortæller Charlotte Kold, stadig helt overrasket over, at hendes gode ide blev godkendt.

Hun er nu i fuld gang med at finde leverandører af garn, for også her har den store pose penge en gavnlig effekt.

- Mange butikker har jo været lukket ned, og mangler to måneders omsætning. Og så synes jeg faktisk, at det er fedt at kunne komme med penge på lommen og ikke bare bede om frivillige donationer.

- Men jeg vil selvfølgelig forsøge at forhandle mig til gode priser og mængderabatter, siger den iderige midtjyske kvinde, der også har et andet mantra om at handle lokalt i de midtjyske butikker.

Ideen er, at projektet skal spredes ud i Silkeborg, Viborg og Ikast-Brande kommuner.

Sjælevarmere

Oprindelig var det planen, at Charlotte Kold - qua sin uddannelse - ville lave nogle opskrifter, som de mange frivillige nørklere kunne vælge imellem, når de havde valgt garn og skulle i gang.

- Men tingene går bare så stærkt, så det når jeg slet ikke. Så derfor er det helt op til enkelte, hvad de gerne vil lave. Udgangspunktet er dog sjaler og tørklæder, der kan varme og give fornemmelsen af et kram udført i garn, siger Charlotte Kold.

De strikkede projekter rundt fra de mange frivillige mellemlander hos Charlotte Kold, som efterfølgende vil distribuere håndværket videre til udsatte enkeltborgere og steder, hvor sårbare mennesker mødes.

Båden sejler allerede

- Jeg har kontaktet frivillighedscentre og Psykiatriens Hus, men alt er simpelthen gået så stærkt, så intet er på plads for nuværende. Jeg er ved at bygge en båd, der allerede sejler, siger hun, overvældet af interessen.

I løbet af det første fem dage, efter at hun oprettede gruppen »Garn Kram« på Facebook, fik den over 100 medlemmer.

- Projekterne bliver forskellige. Folk er forskellige og kan noget forskelligt. Men det er vigtigt for mig at understrege, at alle kan være med. Der er ikke krav om noget som helst. Tingene skal jo ikke sælges i en dyr designerbutik; det skal gives væk. Og derfor kan alle være med, siger hun uden at være i tvivl om, at de fremstillede sjaler og tørklæder giver glæde hos modtagerne.

»Mormor« på 38 år

En af de første til at hente garn var Hanne Teilmann Petersen, der allerede er i fuld gang.

- Selvom jeg er 38 og den yngste i søskendeflokken, så kalder de mig »mormor« i familien, fordi jeg nørkler. De gør lidt grin med mig, men når de har noget, de gerne vil have lavet, så ved de godt, hvor de skal finde mig, siger Hanne Teilmann Pedersen, der bor i Engesvang.

Hun hækler og har tænkt sig at levere sjaler til projektet.

En anden frivillig garn-henter på premieredagen var Helle Svensson, der havde taget turen til Engesvang fra Hadsten. En hel time tog det, og 80 kilometer havde hun forceret for at kunne være med og bidrage med sine personlige garn-kram.

- Jeg har selv stået i situationen at have brug for hjælp. Derfor synes jeg, det er en fantastisk ide, som jeg gerne vil være med til, fastslår Helle Svensson.

Hun planlægger at strikke både babytæpper og sjaler som garn-kram. Projekterne skal være færdige inden for fire måneder, hvor Charlotte Kold håber at kunne afslutte og dele ud af de strikkede og hæklede garn-kram.

De første sække garn er allerede købt hjem til det store Garn Kram-projekt, som skal foldes ud i det midtjyske over de kommende fire måneder. Initiativtager og projektleder Charlotte Kold er her i gang med sin første uddeling af materiale. Foto: Henrik Ole Jensen
Et godt og varmende »garn-kram« giver glæde hos både nørkleren og ikke mindst modtagerne, mener Charlotte Kold. Foto: Henrik Ole Jensen
Hanne Teilmann Petersen (t.h.) var den første til at få udleveret garn for at kunne hækle sjaler til projekt Garn Kram. Charlotte Kold er overvældet over den massive interesse for hendes projekt. Foto: Henrik Ole Jensen
Både givere og modtager vil få et varmende Garn Kram i det fondsstøttede projekt, der har udgangspunkt i Engesvang. Foto: Garn Kram