Svært at sidde stille: Dansemusik i kirken

Adventstiden blev i Engesvang Kirke indledt med koncert med Snuptaw

1. december 2020, 12.10

Snuptaw satte gang i stemningen første søndag i advent i Engesvang Kirke. Foto: Privatfoto

ENGESVANG Det var svært at sidde stille i Engesvang Kirke søndag eftermiddag. Der var nemlig koncert med folkemusikgruppen Snuptaw, som spillede polkaer, valse, mazurkaer, scottish og andre musiktyper med umiskendelig folkemusiktoner.

De fleste af de 20 numre var imidlertid ikke musikstykker med mange år på bagen. Den ene af gruppens violinister, Jens Jensen, har skrevet mange melodier til gruppen, og også harmonikaspilleren, Tom Elbert, har bidraget til repertoiret.

Bølling Sø-polka

Tre af numrene i koncerten var dog gode gamle dansemelodier fra lokalområdet. For en del år siden blev Snuptaw nemlig kontaktet af Engesvang Lokalhistoriske Arkiv for at se på en gammel melodibog fra murer og spillemand Anders Top, der for omkring 100 år siden spillede op til dans på Engesvang- og Kragelund-egnen. Til denne koncert var der genhør med Balpolka, Tre trekanter og Tyrolervals fra Anders Tops nodesamling.

Der var også andet helt lokalt, nemlig »Dværgbakkens Menuet« og »Bølling Sø Polka«, som Jens Jensen har skrevet til nogle af Engesvang Kirkes friluftsgudstjenester ved Bølling Sø for nogle år siden.

Surhedsregulerende melodi

I anledning af årstiden var der også et par gamle julemelodier med i koncerten, nemlig »Away in a Manger« og »Hark, the Herald Angles Sing«.

Der var også en titel på en af Jens Jensens kompositioner, man slet ikke skal forsøge at udtale. Gruppens fløjtenist, Mona Mejlby, fortalte, at titlen er kommet ud af sjov og pjat ved morgenbordet. I ingredienslisten på et morgenmadsprodukt stod der E333 (surhedsregulerende). Det stod på flere sprog, og da Jens Jensen netop havde skrevet en ny melodi, der absolut var surhedsregulerende, valgte han det finske ord for E333: Happamuudensäätöaine.