Erhvervs-byggeboom: Hoveddøren til Ikast vokser

Nye tankstationer, nye vaskehaller, et tømrerfirma, en vejudvidelse med svingbane, en opgraderet pendlerplads og en 30 meter høj reklamesøjle - samt en ny restaurant - er på i sydbyen

Udgivet:30. september 2020, 15.30

Læsetid:5 minutter

Midt i billedes ses den store grund, hvor energiselskabet OK bygger tankanlæg og vaskehal - og det er på samme grund, der er planer om en ny restaurant. Foto: Flemming Hansen

Thomas Vang Nielsen
Journalist

3 år siden

IKAST Gravemaskiner arbejder på højtryk adskillige steder i erhvervs-nybyggerområdet i den sydlige ende af Jyllandsgade ved motorvejstilkørsel Ikast Øst.

For cirka et år siden var store dele af området udlagt som marker, der ventede på købere.

»Det her er hoveddøren til Ikast«.

Sådan sagde direktør i udviklingsselskabet Projektas A/S, Preben Kristensen, da han 2. september 2019 var med til at tage første spadestik til en ny placering for lavprisbyggemarkedet Jem&Fix, der var vokset ud af rammerne længere inde i Ikast.

Byggemarkedet fik en forrygende start, da der var indvielse søndag 15. marts 2020. Midt i coronatid, hvor folk havde tid til projekter i hus og have.

Kort tid efter åbnede Go’on et tankanlæg, i april åbnede McDonald’s og i juni satte den amerikanske elbilsgigant strøm til tolv 12 såkaldte Teslas V3 Supercharger-standere. Den første af sin slags i Danmark.

Nyt domicil til lokalt firma

Nu er der byggeaktivitet et stenkast syd for Go’on. Her opfører tømrerfirmaet LJ Montage ApS et 800 kvadratmeter lager og værksted til sig selv og yderligere 200 kvadratmeter kontor til udlejning.

Firmaet blev stiftet i 2005 af Lasse Jensen, og gennem årene er medarbejderstaben vokset.

- Vi er 15 nu. Vi boede tidligere på Rømersvej, men på grund af pladsmangel solgte bygningerne i december 2019 og bor til leje i Hammerum, indtil det her står færdigt. Det ligger godt her. Der sker meget i denne del af byen, og synligheden betyder også noget for os, siger Lasse Jensen og tilføjer:

- Vi havde troet, at vi kunne gå i gang i februar eller marts, men så kom corona, og vi måtte holde vejret, mens vi fandt ud af, hvordan samfundet udviklede sig. Vi tog første spadestik i begyndelsen af september, og vi regner med at være flyttet ind inden jul.

Svanemærket bilvask

Mellem Jyllandsgade og Teslas ladestation oplyser flere bannere, at energiselskabet OK snart flytter ind.

- Vi er ved at bygge en svanemærket dobbelt vaskehal og et tankanlæg, siger projektleder hos OK, Mogens Bang Jensen.

Redaktionen erfarer, at der med i projektet hos OK også er etableringen af en restaurant.

Det bekræfter Mogens Bang Jensen.

- Ja, det ligger der i planerne. Men der er ingen, som siger, at det er OK, der skal drive den. Men det må du hellere spørge om på hovedkontoret, siger han.

Men hvilken restaurant?

Som sagt så gjort, men desværre kan presseansvarlig hos OK, Rasmus Lund, heller ikke kaste lys over det.

- Der er på nuværende tidspunkt ikke en aftale med nogen restaurant. Og jeg har desværre ikke en tidshorisont på, hvornår der eventuelt er nyt, siger Rasmus Lund. Han kan dog oplyse, at OK-vaskehallen og tankanlægget efter planen er færdig i uge fem i 2021.

Noget kunne tyde på, at der til den tid er fundet en restauratør til den ledige del af den store matrikel.

For en del af projektet er nemlig også en 30 meter høj søjle med plads til reklameskilte, så man ude fra motorvejen kan se, hvad der tilbydes i erhvervs-nybyggerkvarteret.

Nær rundkørslen ved motorvejen er gravemaskiner i arbejde på begge sider af Jyllandsgade.

Lene Krogh, ingeniør ved Ikast-Brande Kommune, oplyser, at det drejer sig om en vejudvidelse, så der kan blive plads til et kanaliseringsanlæg.

- Der kommer en svingbane, hvor man både kan dreje ind til OK og til den eksisterende pendlerplads ved Jyllandsgade. I samme ombæring opgraderes pendlerpladsen fra grus til asfalt med parkeringsbåse og grøn beplantning, siger Lene Krogh.

Svingbanen betales af OK, og projektleder Mogens Bang Jensen bekræfter, at der bliver mulighed for at køre fra OK videre ind til McDonald’s og de andre »beboere« på La Cours Vej.

Og hvem bygger så her?

På østsiden af Jyllandsgade ved Europavej er endnu en byggeplads.

- Det er os, der er i gang, siger Henrik Schøler, direktør i energiselskabet Oil!

- Vi arbejder sammen med Wash World mange steder i Danmark, hvor de laver et vaskeanlæg, og vi laver tankstation. Nu gør vi det også i Ikast, siger direktøren.

Wash World opfører en dobbelt vaskehal og et gør-det-selv-område, hvor man kan vaske bilen i hånden. Tankstationen bliver ubemandet og får de gængse varianter af diesel og benzin i standerne.

Plads til flere elbiler

Men ved et nærmere blik på byggepladsen anes endnu et fundament.

- Hvad sker der i fremtiden? Det er et godt og meget stort spørgsmål, som vi prøver at forberede os til, siger Henrik Schøler og fortsætter:

- Vi ser os selv mere som produktsælgere end som et klassisk olieselskab. I fremtiden bliver det i højere grad en energistation end en tankstation. Det er det, vi tilpasser vores anlæg til. Vi kommer til at tilbyde det, kunderne efterspørger, så vi forbereder også til elbiler.

Forberedes til flydende el

Men det er ikke det hele, fortæller direktøren.

- Vi tror, at der kommer en ny type brændstof på markedet - elektrofuel - nogle kalder det flydende el. Man bruger grøn el til at fremstille brint, og så kombinerer man det med CO2, som man trækker ud fra luften.

-Det bliver til et klimavenligt, flydende brændstof, som man kan tanke på sin bil. Så vores nye anlæg i Ikast forberedes naturligvis også til det, siger Henrik Schøler, der forventer, at både Oil! og Wash World kan åbne sammen i løbet af november.

- Så der bliver en stort fest, fastslår han.

Energiselskabet Oil! og firmaet Wash World samarbejder flere steder i Danmark om at opføre bilvask og tankstation på fælles matrikel. Nu er de i gang med at bygge ved hjørnet af Jyllandsgade og Europavej i Ikast. Foto: Flemming Hansen
Tømrerfirmaet LJ Montage ApS har haft stor vækst de senere år og behøver mere plads. Valget er faldet på en grund nær motorvejen i det sydlige Ikast. Til højre i billedet ses tankanlægget fra Go’on og en del af varegården hos jem&fix.