"Jeg bliver lige stolt hvert år, når resultatet bliver offentliggjort"

19. september 2018, 08.55

I haven ved ægteparret Stubkjær Sørensens ejendom udenfor Brande står skulpturen Skaberens Hånd - nærmest som symbol ejernes virketrang i Brande. Foto: Henrik Ole Jensen

SANDFELD Han tøver ikke, erhvervsmanden Peter Stubkjær Sørensen, med at pege på områder, som erhvervsmæssigt gør Brande og omegn til noget helt særligt.

- Først og fremmest er arbejdskraften her i området unik, og som jeg har oplevet det, har dialogen med kommunen altid fungeret upåklageligt. Det er nogle af de vigtige faktorer, når du skal drive og udvikle en virksomhed, siger Peter Stubkjær Sørensen.

Og han ved, hvad han taler om. Han begyndte selv som iværksætter i Brande. Oprindeligt uddannet automekaniker etablerede han i 1981 en vindmølleproduktion med udgangspunkt i faderens virksomhed, Danregn. I begyndelsen havde Bonus Møllen blot én medarbejder udover Peter Stubkjær Sørensen selv og hans kone, Alice.

Uden de store armbevægelser men via ihærdighed og en god portion risikovillighed gjorde Peter Stubkjær Sørensen igennem de næste årtier sin virksomhed til verdens femtestørste vindmøllekoncern med en årlig omsætning på over 2 mia. kr. I. På den rejse blev virksomheden internationaliseret til Bonus Energy og beskæftigede i 2004 i nærheden af 900 medarbejdere.

- Medarbejderne var hele vejen en af vores vigtigste ressourcer. De var både loyale, stolte af arbejdet og fleksible. Det er en utrolig vigtig forudsætning for at udvikling af den type virksomhed, siger Peter Stubkjær Sørensen.

Bonus til medarbejderne

Derfor var det også helt naturligt for ham at indtænke en bonusordning på 25 mio. kr. til medarbejderne, da han i 2004 solgte Bonus Energy til tyske Siemens for mere end to milliarder kroner. Som ekstra tak fik for indsatsen fik medarbejderne udbetalt 500 kr. for hver måneds ansættelse.

- Virksomheden var ganske vist min, men jeg havde jo aldrig udviklet den uden dygtige og innovative medarbejdere.

I dag, 14 år efter salget til Siemens, lyser taknemmeligheden stadig om kap med sensommersolen på terrassen ved landstedet på i alt 500 hektar lige udenfor Brande, hvor han og Alice bor. Ligesom Peter Stubkjær Sørensen glæder sig over den udvikling, hans livsværk til stadighed har gennemgået.

- Det betyder rigtig meget for mig, at Siemens har bevaret virksomheden og arbejdspladserne i Brande, siger han - og indrømmer, at han bliver både glad og stolt, hver gang han passerer Siemens, der ligger helt ud til motorvejen i Brande og i dag beskæftiger over 6.500 medarbejdere i Danmark:

- Jeg er taknemmelig for det fundament, Bonus Møllen med en dygtig ledelse og højtkvalificerede medarbejdere i fællesskab var med til at skabe.

Stolthed og glæde

På samme måde som han hvert år glæder sig over, at Brande som del af Ikast-Brande Kommune er med til at placere kommunen på førstepladsen i Dansk Industris erhvervsklimaundersøgelse:

- Det betyder, at den kommunale linje, der altid har været her i området, er blevet standarden for, hvordan dialogen mellem virksomhederne og kommunen fungerer. Allerede da jeg drev virksomhed, var der tradition for en effektiv sagsbehandling og en konstruktiv kommunikation. Vi fik med jævne mellemrum besøg af daværende borgmester, Preben Christensen. Han kom for at spørge og lytte - det var ikke bare et høflighedsvisit. Vi var ikke altid enige om tingene, men dialogen betyder, at man bliver løsningsorienteret fra begge sider. Jeg tror ikke, det er en tilfældighed, at Brande har historisk været i stand til at skabe store ejerledede koncerner som Bestseller, Brandtex og Bonus. Jeg er overbevist om, at det er den samme løsningsorienterede strategi, der betyder, at kommunen år efter år havner i toppen af erhvervsklimaundersøgelsen. Jeg bliver lige stolt hvert år, når resultatet bliver offentliggjort. Kommunen ved, hvad der skal gøres for at tilfredsstille erhvervslivet. Til gavn for de eksisterende virksomheder, men jeg tror også, at den tilgang tiltrækker nye virksomheder, og det er også vigtigt for videreudviklingen af vores område.

Siden salget af virksomheden har Peter Stubkjær beskæftiget sig med investeringer og pleje af formue gennem flere investeringsselskaber. Familien Stubkjærs samlede formue vurderes til at ligge omkring de 3,8 mia. kr. Og den tidligere iværksætters veneration for Brande, for byen og folkene i området investerer han også gerne i:

- Jeg bidrager til mange forskellige ting i byen og kommunen. For eksempel den internationale skole i Ikast, og meget gerne til kulturelle ting, der kan give oplevelser og aktivitet til Brande. Blandt andet Street Art-festivalen, gavlmalerierne og den nye skateboardhal. Brande har betydet rigtig meget for mig, og derfor vil jeg gerne give igen, der hvor det kan give god mening .

Peter Stubkjær. Foto: Henrik Ole jensen