Måske natteravne på gaderne igen

Folk bag Facebookgruppen »Tryghed tilbage til Ikast« arbejder på at blive Natteravne

Udgivet:16. december 2017, 10.51

Læsetid:5 minutter

Siden starten af november har en gruppe forældre og bekymrede borgere gået aftenture i Ikast. Det fortsætter de med indtil mødet 8. januar, hvor der kommer en afklaring på fremtiden. Foto: Aske Visser Ottosen

Aske Cornelis Visser Ottosen
| aso@herningfolkeblad.dk

5 år siden

Ikast Gennem de seneste mange uger har forældre og bekymrede borgere i Ikast vandret i byens gader om aftenen.

Baggrunden er en stigende bekymring vedrørende unge mennesker adfærd flere steder i byen efter mørkets frembrud - blandt andet i Strøgcentret.

Det fik en gruppe mennesker til atstarte Facebookgruppen »Tryghed tilbage til Ikast« i starten af november. Siden har det taget fart med gåture, opbakning fra byrådsmedlemmer og i skrivende stund har gruppen over 400 medlemmer på det sociale medie.

Med så mange medlemmer og forskellige idéer om, hvordan man løser problemet, har to af gruppens administratorer - Annette Thomsen Falk og Mary Holm besluttet, at gruppen skal blive en del af den landsdækkende organisation, Natteravnene og arbejde ud fra deres regelsæt.

- Det er for at få styr på, hvad vi må, og hvad vi ikke må, fortæller Annette Thomsen Falk, inden Mary Holm tilføjer:

- Der er så mange mennesker i den her gruppe, så vi bliver nødt til at have nogle retningslinjer, ellers så ender det i kaos.

De fem gyldne

Grundtanken i gruppen har hele tiden været, at man skulle observere og være synlige overfor de unge i byen. Det falder godt overens med Natteravnenes regelsæt, men i »Tryghed tilbage til Ikast«, har der den seneste tid været intern debat, om hvad man må og ikke må.

Det kommer efter en episode for halvanden uge siden, hvor en af de personer, der var ude at gå iført den gule vest, greb ind fysisk over for en af de unge.

- Vi prøver at bruge den her situation som en case til, hvordan vi kan gøre det anderledes næste gang, hvis det opstår. Vi bliver nødt til at være klædt på til det her, siger Mary Holm.

Natteravnene har et regelsæt for, hvordan man agerer, når man er iført den gule jakke.

Det kalder de for »De fem gyldne«.

- Vi bliver nødt til at passe på os selv. Der står i reglerne, at Natteravnene er synlige og observerer, men at de aldrig blander sig. Det er den allervigtigste regel, fortæller Mary Holm og fortsætter:

- Vi snakker med de unge stille og roligt om, hvordan det går. Hvis vi ser nogen, der laver et eller andet, så kan vi sige det videre til politiet.

Med på vognen

I arbejdet med at få trygheden tilbage til Ikast og få organiseret gruppen bedre, har man derfor den seneste tid været i kontakt med flere forskellige foreninger og kommende samarbejdspartnere - blandt andre frivilligcentret i Ikast.

- Vi har snakket om, at vi skal hjælpes ad og gøre det her til et fælles projekt. Hos Frivilligcentret har de en masse know-how og et godt netværk. Det er ingen tvivl om, at de er gode at have med på vognen. De kender også til det helt konkrete med at stifte foreninger og sådan nogle ting, siger Mary Holm.

Derudover har de to kvinder også holdt møde med formanden for Ikast Fatih Moské, som gav udtryk for, at man også fra deres side ville deltage i både gåturene og organiseringen.

Inspiration fra Herning

Mandag 8. januar er der stormøde, hvor alle er velkomne.

Her vil en repræsentant fra Natteravnene i Herning blandt andet fortælle om arbejdet som natteravn.

På mødet skal der tages stilling til om gruppen skal blive natteravne, og hvis det er tilfældet, så hvordan det skal fungere i praksis.

Udover interesserede voksne og samarbejdspartnere håber de to kvinder, at nogle af de unge vil dukke op til mødet.

- Vi håber, at der kommer en masse unge til mødet. Det er ikke en lukket fest Det er for alle, der interesserer sig for det her. De er mere end velkomne, lyder det fra Mary Holm, der også påpeger, at de har stor interesse i at snakke med og lytte til de unge, og det de har at sige om det.

Indtil mødet i begyndelsen af det nye år, vil man stadig iført de gule veste gå aftenturene gennem Ikast.

- Lige i øjeblikket går vi alle dage undtagen onsdag og søndag.Vi bliver ved med at gå, som vi plejer, fortæller Annette Thomsen Falk.

Det seneste stykke tid er nogle af de unge begyndt at drage mod Herning, hvor de blandt andet hænger ud i herningCentret.

Det håber Annette Thomsen Falk og Mary Holm, der kan blive lavet om på. De arbejder nemlig for at få et Ikast, hvor unge som gamle kan være og føle sig trygge.

- Vi vil gerne have dem tilbage til Ikast og arbejde med dem, siger Mary Holm.

Hvis gruppen blive til Natteravne, så kan der med tiden også blive tale om at »dækningsområdet« bliver større end bare Ikast.

- Når vi bliver Natteravne, har vi mulighed for at tage toget også - der vil vi også undersøge Bording og Engesvang. Det er vores plan i hvertfald, fortæller Annette Thomsen Falk, inden Mary Holm hurtigt tilføjer:

- Men lige nu er det Ikast, der er fokus. Vi synes, byen er stor nok.

Forældregruppen er let genkendelige med deres gule veste. Foto: Aske Visser Ottosen
Da Folkebladet var med på en af gruppens aftenvandringer i november, gik turen forbi flere af de unges tilholdssteder. For eksempel et skur med bænke, hvor der var efterladt hashposer og tomme flasker. Det er blandt andet det tryghedsgruppen vil gøre op med. Foto: Aske Visser Ottosen