Har vi glemt menneskene på Kærshovedgård?

14. november 2019, 05.02

Lysfesterne fortsætter på Kærshovedgård, her fra en tidligere lejlighed. Foto: Tom Laursen

Debat Jeg skriver dette læserbrev i frustration over, hvor lidt, der skrives om Udrejsecenter Kærshovedgård og de mange ulykkelige mennesker, der bor derude.

For tre år siden var der ikke grænser for, hvad der blev skrevet, især om alt det negative, som helt sikkert ville følge med oprettelsen af centret. Bordingboerne følte sig meget utrygge. Forsvandt der en cykel i nærområdet, blev det straks til en historie om, at det selvfølgelig var dem derude, der havde gjort det. Der stjæles næsten dagligt cykler i Ikast. Det har ikke pressens interesse.

For et år siden startede nogle gæve folk fra Århus med at holde Lysfester for Humanisme på Kærshovedgård.

Festerne startede som reaktion mod den mediehetz, der i 2018 kørte mod beboerne på KHG. De blev udstillet som kriminelle og voldtægtsforbrydere, der var en trussel mod lokalsamfundet. Festerne afholdes en gang om måneden, og vores trykte presse skrev også om dem. Senere har jeg et par gange lavet referat fra lysfesterne til Ikast Avis, men mit sidste referat fra i foråret blev ikke godtaget. Begrundelsen var, at man havde skrevet nok om Kærshovedgård og, at der ikke var nogle deciderede nyheder omkring lysfesterne.

Jeg har henvendt mig til alle partiers flygtningeordførere, for at gøre opmærksom på de tragiske skæbner, der i mange tilfælde har opholdt sig på Kærshovedgård siden starten for mere end tre år siden. Langt de fleste sendte mig et automatisk svar: Grundet travlhed kunne de ikke besvare min mail. Kun to gad svare mig. Den ene skrev, "at de bare kunne rejse hjem". Da jeg så på pædagogisk vis forsøgte at forklare ham om vilkårene derude, noget som jeg i min naivitet var sikker på, at han kendte til, når han er flygtningeordfører, ja, så hørte jeg ikke mere fra ham. Anders Steenberg tog min mail alvorlig, og han støttede mig også, da jeg var i gang med en klage til ombudsmanden.

Tilbage til lysfesten i fredags, hvor man netop fejrede et års fødselsdag for lysfesterne. Her havde man fået fat i to meget relevante talere. Forfatteren Karsten Jensen var den første, der tog ordet. Han havde folk i sin hule hånd, ja selv de mange beboere, som også var mødt op, lyttede ivrigt til forfatterens ord om demokrati og menneskesyn. Ærgerligt, at ingen politikere var til stede, så de kunne have hørt Karsten Jensens syn på medmenneskelighed. Efter kaffe og lidt kædedans, for at holde varmen i den kølige novemberaften, var det juraprofessor Sten Schamburg-Müllers tur til at tale. Han talte om at være borger i Danmark. Også en fantastisk rammende tale. Jeg kan anbefale at gå på Facebook og søge på "Lysfest for Humanisme", så kan talerne findes der.

To så store kapaciteter var det lykkedes at få til at komme til festen, og dog var der ingen medier, der kunne afse tid til at lægge vejen forbi. Meget, meget tankevækkende. Alt afhængig af vejret, så er der 50 - 150 gæster til festerne. Enkelte fra nærområdet, men langt de fleste fra både Øst-,Syd- og Nordjylland og ind i mellem også Fyn. Desuden har Lysfesterne mange anbefalere, både fra biskopper, andre trossamfund, kunstnere, politiske organisationer, fagforeninger, humaniora, mm

Under udarbejdningen af mit læserbrev erfarer jeg, at vores lokale avis IKKE har fået besked om arrangementet og derfor selvsagt ikke var til stede. Jeg vil tage hånd om, at den - ligesom de landsdækkende aviser - får besked om arrangementerne i fremtiden.