Nekrolog: Jordemoderen der tolkede thai

Ruth Elenora Jørgensen, Isenvad, er død. Hun blev 85 år

Udgivet:02. juni 2021, 12.55

Læsetid:2 minutter

Ruth Eleonora Jørgensen var en særdeles aktiv jordemor, der i den grad gjorde brug af sin uddannelse som missionær i fattige egne i Thailand gennem tyve år. Hun rejste også til Grønland for at praktisere sig fag. Hun døde fredag. Hun blev 85 år. Billedet her er taget i 2010 i forbindelse med, at hun udgav sine erindringer. Foto: Kim Kristensen

Laila Kempel
Journalist

2 år siden

ISENVAD Ruth Eleonora Jørgensen fik et ganske anderledes og spændende liv end de fleste. I fredags sov hun ind på Grønneparken i Ikast, 85 år.

Ruth Eleonora Jørgensen var født i Helligsø i Thy, men fik ganske usædvanlig amtets eneste plads som jordemoderelev på Rigshospitalet i København.

Den unge thybo flyttede derfor til hovedstaden, hvor hun fik sin uddannelse.

Det var også i København, hun i 1956 blev præsenteret for sin kommende mand, missionær Peder Jørgensen. Han var på højskole og blev af en kammerat inviteret med til at tage på besøg hos sin veninde fra Thy. Og det var allerede ved første møde, noget der klikkede mellem de to unge mennesker. De blev gift og sammen rejse de til Thailand, eller Siam, som det hed dengang, som missionærpar.

Men Ruth var en flittig sjæl, der ikke havde tænkt at sidde tilbage og lave ingenting. Hun besluttede sig derfor at lære både at tale, skrive og læse thai, så hun kunne få autorisation til at virke som jordemoder i landet.

Og således blev det. Ruth havde mange historier om sit virke som jordemor og har også skrevet en bog om sine oplevelser.

Sammen med sin mand deltog hun aktivt i gøre livet bedre for den fattige befolkning i Nordthailand. Blandt andet uddannelsesmuligheder, hvor de etablerede et skolehjem, der blev hjem for 40 børn i helt op til seks år, mens de gjorde deres skole færdig.

Telefonen har ringet mange gange, siden Ruth døde i fredags med langdistancesamtaler fra Thailand.

- En af vores drenge, som i dag har en god stilling ved helseklinikkerne i landet, fortalte, at havde det ikke været for hans danske »forældre« så havde han nok stadig gået bag ved bøflen og pløjet rismarker i landsbyen, fortæller Ruths enkemand, Peder Jørgensen.

Efter de første ni år i landet vendte parret hjem til Danmark, hvor Ruth fik arbejde som jordemor i både Karup og Herning, inden de valgte at tage tilbage til deres andet hjemland, hvor de samlet har virket i over 20 år.

Ruth arbejdede helt frem til hun blev 70 og nåede også at arbejde som jordemor i Grønlands hovedstad Nuuk. Sideløbende var hun en eftertragtet tolk, da hun jo mestrede det thailandske sprog som en indfødt, og blev således blandt andet brugt i de danske retssale, når det var nødvendigt.

I 2006 flyttede parret fra Karup til Isenvad for at komme tættere på den store bekendtskabskreds omkring Ikast.

De nød at bo i landsbyen og fik et godt og aktivt seniorliv.

Desværre blev Ruth ramt af gigtsygdommen Polymyalgi, der langsomt drænede hende for kræfter.

Ruth Eleonora Jørgensen efterlader sig sin mand Peder Jørgensen og deres tre børn, seks børnebørn og et oldebarn.

Hun begraves fra Isenvad Kirke torsdag eftermiddag