Diamantbrudepar: På to hjul gennem 60 år

Tove og Erik Jensen kan torsdag 9. december fejre diamantbryllup og giver den fortsat gas på to hjul

Udgivet:09. december 2021, 13.14

Læsetid:5 minutter

Flere hundrede tusinde kilometer har diamantbrudeparret Tove og Erik Jensen tilbagelagt sammen på motorcykler. Både hver for sig og de seneste år sammen på denne Triumph Thunderbird nostalgi 900 fra 1996. Oprindeligt var det Toves motorcykel, som Erik ofte tager en solotur på. Inden årets udgang runder han 11.000 kilometer. Foto: Tom Laursen

Laila Kempel
Journalist| lak@ikastavis.dk

1 år siden

NAVNE De var bare 17 og 20 år, da de tog en tur forbi rådhuset i Herning og blev enige om at følges ad.

Det har de foreløbig gjort i 60 år, når de på torsdag, 9. december, fejrer diamantbryllup.

Nordjyden Erik Jensen var som 15-årig vild med at køre ræs, og eftersom Herning var hjemsted for de ypperste kørere, så var det naturligt for den unge knægt at forlade hjemstavnen og komme tættere på både sporten og ikke mindst stjernerne.

Men det var ikke kun motorsportsstjerner, der fik pulsen op hos nordjyden, som også fik øje på genboens datter, da han tjente på landet i Sinding nord for Herning.

Tove hed datteren, som han nu har dannet par med i over 60 år. Og opskriften på den succes deler de gerne ud af.

- Han har fået lov til gøre, som han ville, siger Tove Jensen og smiler overbærende, men bliver alligevel bakket op af ægtemanden, der erkender, at han har været privilegeret.

- Jeg ved godt, at der er mange, der er overrasket over, hvad jeg har fået lov til. Men det handler vel i bund og grund om at give hinanden plads til at være dem, de er. Hvis Tove har lyst til at tage til Gran Canaria med sin søster eller veninde, så har hun da gjort det, siger Erik Jensen.

To værelser og gasblus

Parret er også ret enige om, at de generelt har fundet sig i mere end nutidens unge, har gjort.

- Vi har ikke haft en rygsæk fyldt med penge. Den første tid, efter vi var blevet gift, boede vi på to kælderværelser. Der var ikke engang et ordentlig køkken. Vi havde to gasblus og køkkenbordet havde vi fået stilet an ovenpå en gruekedel, siger Tove Jensen.

Selve brylluppet, der foregik på rådhuset, var også mere en praktisk foranstaltning, som der ikke behøvede at blive gjort meget stads af.

- Vores datter var allerede på vej, og ja næste morgen klokken syv kom en af mine venner og bankede på døren. Vi skulle være frivillige ved et motorløb, der blev kørt ude ved Linnebjerg Bakke, forklarer Erik Jensen, mens han trækker på skuldrene.

- Det var jo bare sådan det var.

Motorløb og motorcykler har fyldt en del i parrets foreløbigt 60 år sammen. Ude i den store garage, der i mange år også husede parrets levebrød - et par store kranbiler, er der i dag stadig flere »huler«, der afslører passionen ikke bare for motorsporten, men også for motorcykler, specielt Triumph, som der er flere eksemplarer af.

En enkelt på plader

De fleste er gået i vinterhi og står uden nummerplader, men en enkelt er indregistreret hele året, og med mindre der er is på vejene, så tager Erik Jensen stadig sin »cykel« og tager på tur.

- Jeg mangler kun 89 kilometer i at runde 11.000 kilometer i år, siger han og er slet ikke i tvivl om, at det når han nemt, selvom der kun er godt tyve dage til årsskiftet.

Han og Tove har slet ikke tal på, hvor mange kilometer de sammen har tilbagelagt på to hjul.

Mange ferier har de taget med telt og børn på bagsædet. Engang havde de hver deres cykel, men Tove har opgivet selv at køre, så hun sidder i dag blot bagpå, når de sammen tager på tur.

De har taget mange og lange ture i ferierne. Den længste gik ned gennem Europa til det sydlige Rumænien, og i løbet af feriens 10-12 dage rundede kilometertælleren 7000 kilometer

Parret begyndte deres liv sammen i Herning, men i 1966 flyttede de til Ikast, hvor Erik Jensen havde fået job hos en af byens vognmænd Marius Christensen.

I 1972 etablerede han eget vognmandsfirma, hvor Erik Jensen specialiserede sig i at transportere store maskiner, og løfte dem ind med kran.

Det var på det tidspunkt, at tekstilindustrien blomstrede i byen, og fabrikkerne investerede i nye store maskiner, der skulle løftes både op på loftet og ned i kældre, inden de år senere skulle løftes ud igen for at blive flyttet i nybyggede lokaler i industrikvartererne.

Medhjælpende hustru

Det var Erik Jensens job og efterhånden voksede firmaet også, så det var nødvendigt at have en til at passe telefonen derhjemme.

Tove havde flere forskellige job i tekstilindustrien, men efterhånden som familien blev udvidet med tre børn blev hun hjemmegående, men fik også titel af medhjælpende i vognmandsfirmaet, som de i en alder af 77 og 80 år stadig holder aktiv.

- Vi solgte lastbilerne i 2009, men jeg bliver da sommetider bedt om at hjælpe med at »krane« på plads. Jeg har ikke fornyet mit kørekort til lastbil, men jeg passer på mit kort til bil og motorcykel. Jeg er så gammel, at jeg ikke får det igen, hvis jeg først mister det, siger Erik Jensen.

Som ung kørte han om kap på motorbanerne. I første omgang på standard motorcykler, men efterhånden blev han bidt af speedway. Børnene fik også lidt fart i blodet og kørte i flere år motocross.

Parret har flere æresmedlemsskaber og specielt Erik Jensen nyder at tage sin motorcykel og køre til Holsted eller Grindsted for at se speedway en gang imellem.

- Men det er jo slet ikke som i gamle dage, hvor der var flere tusinde tilskuere. Hvis man er heldig er der vel et par hundrede til en superligamatch, siger han.

60 års fest

Det fartglade par er nok pensionister men har ingen problemer med at få tiden til at gå.

Udover motorsport, så er de glade for at se håndbold og mødes - når corona ikke spænder ben - i deres kaffeklub, hvor de seks par har mødtes mindst en gang om måneden i over 40 år.

- Tiden flyver afsted, siger Tove Jensen og suppleres af sin ægtemand

- Ja, vi sidder i alt fald ikke i sofaen og fletter fingre.

Parret har tre børn, svigerbørn, syv børnebørn og seks oldebørn, der sammen med de nærmeste venner er inviteret til diamantbrylluppet, som modsat brylluppet for 60 år siden, skal markeres med en fest.