Engesvang-firma med usædvanlig opgave til landets beredskab

Concept Living leverer otte præfabrikerede permanente byggemoduler til et af landets beredskaber. Modulerne skal monteres inde i en eksisterende hal

Udgivet:11. december 2021, 14.28

Læsetid:3 minutter

Concept Living har en utraditionel opgave i øjeblikket. Foto: PR-Foto

BYGGERI Når modulproducenten Concept Living i Engesvang leverer præfabrikerede permanente byggeløsninger, bliver modulerne stort set altid opført på en udendørs lokation. Det er dog ikke tilfældet for et nyt projekt, som Concept Living skal levere otte moduler til og være totalentreprenør på. Her er modulerne i fuld gang med at blive monteret inde i eksisterende halbygninger, som til dagligt huser et af landets beredskaber.

- Selvom vi er vant til at imødekomme individuelle arkitektoniske behov, så må vi sige, at det her er en noget anderledes opgave. Det sker ikke særlig ofte, at vi opfører moduler inde i andre bygninger, da modulbyggeri som regel bliver benyttet på åbne arealer, når der skal opføres eksempelvis skoler, kontorer og beboelse, eller som tilbygning til eksisterende bygninger, fortæller afdelings- og projektleder hos Concept Living, Glenn Nielsen i en pressemeddelelse.

Flyttet med skøjter

Glenn Nielsen kalder det en en yderst spændende opgave.

- Det nødvendiggør, at vi tilpasser vores processer og metoder ikke alene på den byggetekniske front, men også med hensyn til logistikken i forbindelse med levering og montering af modulerne. Projektet er således et rigtig godt eksempel på, hvor fleksibelt modulbyggeri er, da det også kan bruges til at indrette eksisterende rammer endnu bedre, og derfor har vi set meget frem til at stå for det, siger han.

Modulerne er produceret på virksomhedens faciliteter i Engesvang, hvorefter de er blevet transporteret til hallen. Herefter kunne modulerne ikke blive sat på plads med en kran som vanligt, og derfor har modulproducenten måttet tænke i andre og nye løsninger.

- Hele processen med at levere og montere modulerne er anderledes for os. Da modulerne ankom til lokationen, flyttede vi dem fra lastbilen ned på skøjter beregnet til at køre tung transport, så vi stille og roligt kunne rulle modulerne ind i hallen. Herefter har en kran inde i halbygningen placeret dem på deres tiltænkte placeringer, forklarer Glenn Nielsen.

Indgang til byggeriet fra eksisterende facade

Foruden at montere modulerne i hallen skal Concept Living ligeledes koble dem på hallens allerede eksisterende facade, hvor dele af de nuværende facader rives ned og erstattes af fem store glasfacader i fire meters højde:

- Den tilpassede facade kommer til at bestå af store glaspartier, der bidrager til at skabe en god sammenhængskraft mellem hallen og modulerne. Med den nye facade kommer der desuden til at være indgang direkte ind til modulerne, ligesom de store glasfacader vil give et rigtig godt lysindfald. Når vi monterer modulerne, isolerer vi samtidig og kobler dem på hallens sprinkleranlæg, så byggeriet bliver integreret fuldstændig i hallen, lyder det fra Glenn Nielsen.

Værksted er fortsat i drift

Han fortæller, at ordren også adskiller sig fra tidligere projekter ved, at modulerne leveres og monteres, mens værkstedet for udrykningskøretøjer samtidig er i drift.

- I forbindelse med leveringen af modulerne har beredskabet været nødt til at fortsætte det daglige arbejde, som blandt andet involverer et værksted i hallen, der skal være fuldt funktionsdygtigt hele tiden. Det betyder helt konkret, at modulerne ikke må stå i vejen for, at beredskabets køretøjer kan komme til og fra værkstedet i bygningen. Derfor har vi også haft en rigtig god dialog om projektet over længere tid, hvor vi har drøftet, hvordan vi bedst muligt styrer logistikken og får koordineret arbejdet, så beredskabet mærker mindst muligt til byggeprocessen, slutter Glenn Nielsen.

Produktionen af modulerne til projektet blev igangsat i august. Sidst i oktober begyndte monteringen af modulerne, som fortsat er i fuld gang. Hele projektet afleveres i slutningen af denne måned.