Ikast-Brande triumferer igen i DI-erhvervsmåling

For 11. gang ud af 12 mulige tager Ikast-Brande førstepladsen i Dansk Industris måling af Danmarks mest erhvervsvenlige kommuner

Udgivet:01. september 2021, 19.35

Læsetid:2 minutter

Billedet her er fra sidste år, hvor borgmester Ib Lauritsen (V) modtog den 10. førsteplads i erhvervsklima-målingen hos Dansk Industri. Onsdag overrækkes prisen for 11. gang. FOTO: TOM LAURSEN

Af Brian Kjær Andersen
presse@ikastavis.dk

ERHVERVSKLIMA Dansk Industri har onsdag aften offentliggjort sin årlige rangliste over den lokale erhvervsvenlighed. Igen i år er Ikast-Brande Kommune øverst på listen, mens Herning Kommune er dumpet ned fra en 6. plads til en 12. plads.

Det er 11. gang, at Ikast-Brande Kommune indtager førstepladsen, og prisen er vel at mærke kun uddelt 12 gange. Undersøgelsen viser, at hele 84 procent af virksomhederne i Ikast-Brande vil anbefale andre virksomheder at etablere sig i kommunen.

- Det er imponerende, at Ikast-Brande igen i år har formået at udkonkurrere samtlige kommuner i Danmark. Jeg synes, der tegner sig et billede af en kommune, som er ihærdig, forandringsvillig og lydhør overfor erhvervslivets og samfundets behov. På alle måde et forbillede for andre kommuner, siger Claus Arberg, formand for DI Midt Vest, i en pressemeddelelse.

Stort klap på skulderen

Generelt gælder det, at de jyske kommuner stadig dominerer listen. Silkeborg er nummer to på årets liste efterfulgt af Hedensted, Vejen og Billund.

Ringkøbing-Skjern Kommune var sidste år oppe som nummer 5, men falder i år lidt tilbage til en 10. plads.

Claus Arberg glæder sig over, at de lokale kommuner stadig klarer sig så godt på erhvervsvenligheden.

- Jeg vil gerne give kommunerne i Midt- og Vestjylland et stort klap på skulderen. Jeg synes, de samlet set gør det rigtigt godt. Vi kan se, at flere kommuner udmærker sig ved, at de er blandt de bedste på flere områder. Eksempelvis at sikre virksomhederne adgang til kvalificeret arbejdskraft, sagsbehandling, dialog med erhvervslivet og virksomhedernes vurdering af kommunens erhvervsvenlighed, siger Claus Arberg.

Flere nye målepunkter

Undersøgelsen er fortsat baseret på svar fra erhvervsledere ude i hver enkelt kommune. I år er der kommet nogle nye målepunkter til, fordi Dansk Industri og Dansk Byggeri er fusioneret og nu laver én fælles undersøgelse.

Det er et af de nye punkter - »Digitale rammer« - som er med til at trække Herning ned i det samlede regnskab. Herning scorer lavt her, fordi udbredelsen af hurtige bredbåndsløsninger er lav, når man ser på kommunen som helhed. Det udløser en placering helt nede som 59 på dette område.

Desuden scorer Herning Kommune middelkarakterer på punkterne »Uddannelse« og »Brug af private leverandører«.

- Jeg håber, at Herning igen vil kommet op blandt de fem mest erhvervsvenlige kommuner i Danmark. De har ligget i top 5 hele 10 gange i løbet af 12 år. Det en solid kommune, som har taget en række gode initiativer, blandt andet nedsat et Advisory Board, prioriteret et tocifret millionbeløb i grønne tiltag og skærpet opmærksomheden på dialogen med erhvervslivet, siger Claus Arberg fra DI Midt Vest.