Særlige traditioner i Engesvang: Påsken kan ses kirken på et stort billedtæppe

Engesvang Kirke markerer påsken med blandt andet middag og uddeling af påskeliljer påskemorgen

Udgivet:04. april 2023, 06.00

Læsetid:2 minutter

Sognepræst Torben Pedersen pakker det billedtæppe ud, der i påskedagene skal ligge i hele kirkens længde. Foto: Privatfoto

Mikkel Korsgaard Christensen
Egnsredaktør
Mikkel Korsgaard Christensen
Egnsredaktør| +45 96 26 34 67 | mkc@herningfolkeblad.dk
Kære læser. Jeg dækker sundheds- og ældreområdet samt arbejdsmarkedsområdet i Ikast-Brande - men jeg skriver og interesserer mig for stort set alt. Jeg elsker at skrive features og menneskehistorier, og jeg går meget op i politik samt alt slags sport. Bor i Ikast, er gift og har to sønner. Holder meget af lange løbeture i naturen og samvær med familien.
Se flere artikler af Mikkel Korsgaard Christensen

1 måned siden

ENGESVANG I denne uge er det påske, og i Engesvang bliver højtiden traditionen tro fejret på behørig vis. Det fortæller Hans Jørgen Hansen fra Engesvang Kirkes menighedsråd til Ikast Avis.

Og netop i kirken venter en lidt særlig oplevelse. Kirken har således anskaffet sig et billedtæppe, som i alle påskedagene vil ligge i midtergangen fra indgangsdøren til alteret.

- Tæppet er fyldt med symboler fra alle påskens begivenheder. Det er et tæppe, der egentlig er udviklet til konfirmandundervisning, men nu ruller vi det ud i kirken i påskedagene, så gudstjenestedeltagere - og de, der opsøger kirken på andre tidspunkter - kan gå på opdagelse i de mange billeder på kirkegulvet. Ved gudstjenesterne vil der også blive lagt genstande ud på tæppet, som relaterer til de enkelte dages begivenheder, siger Hans Jørgen Hansen.

Men der er jo mørkt?

Han erkender, at det måske kan være begrænset, hvad man ser, hvis man møder op til gudstjenesten langfredag. Der er nemlig tradition for, at kirken er mørklagt den dag. Allerede torsdag aften i slutningen af skærtorsdagsgudstjenesten bæres lys og anden udsmykning på alteret ud, så man kan markere »sorgens dag«, langfredag, hvor Jesus blev korsfæstet.

- Påsken er jo den største højtid i kirken, og vi har flere traditioner i påsketiden. Siden corona-nedlukningerne har vi haft det tilbud, at man påskemorgen ud over at deltage i en festlig gudstjeneste, kan tage en lille potte med en påskelilje med hjem og stille på dørtrinnet hos en nabo, der ikke har mulighed for at deltage i påskegudstjenesten. Corona holder vist ikke nogen væk fra gudstjenesten længere, men derfor er det jo alligevel dejligt at få en erindring om, at Jesus stod op af døden påskemorgen for at påtage sig skylden for alle mennesker, siger Hans Jørgen Hansen og tilføjer om en anden af kirkens påsketraditioner:

- Skærtorsdagaften efter gudstjenesten er det muligt at deltage i et måltid, hvor man mindes den stund, Jesus havde med sine disciple. Den aften spiste de det traditionelle jødiske påskemåltid (usyret brød, bitre urter og kød fra det slagtede påskelam red.), og det spiser vi så også her i Engesvang Sognehus. Det er dog i en moderne opdateret udgave, hvor kokken Jesper Lund kreerer en middag over det samme tema som det jødiske påskemåltid, fortæller menighedsrådsmedlemmet.

Alle kan deltage i alle gudstjenesterne, men hvis man vil være med til middagen skærtorsdagaften, skal man på forhånd tilmelde sig på kirkens hjemmeside.