Halvdelen af områdets taxaer holder stille: Vi oplever en ekstrem nedgang

Der er skruet gevaldigt ned for aktiviteten i Herning, Ikast og Silkeborg, så der er ikke meget at køre efter for områdets taxachauffører

Udgivet:08. april 2020, 09.55

Læsetid:2 minutter

Formanden for Taxa Midt, Kir Minet, har vognmandsblod i årerne. Hendes far var også taxachauffør, og derfor er hun ikke et sekund i tvivl om, at taxaerne skal være servicemindede og stå til rådighed, når borgerne ringer. Foto: Tom Laursen

Stig Dahlgren Atzen
Journalist| sta@herningfolkeblad.dk

HERNING-IKAST De fleste kender Herning som en by med gang i. En driftig kommune i en driftig region. Coronavirussen har dog arresteret den driftighed for en stund.

Fra A til B er for de fleste en tur fra hjemmekontoret til køkkenet. Ikke fra Jyske Bank Boxen og hjem. Det betyder, at taxaerne holder stille. Halvdelen af de 48 vogne i Taxa Midt holder stille, og chaufførene er sendt hjem. Vogne, som plejer at fragte folk fra A til B. Vogne, som stadig har udgifter til slitage og brændstof.

- Vi oplever en ekstrem nedgang lige nu, siger Kir Minet, der er formand for Taxa Midt.

Hendes egen vogn kører stadig. Hun mærker også en nedgang på mellem 80 og 90 procent i sin taxa, forklarer hun.

- Mens man på en god dag normalt ville omsætte for 2500 kroner, er det lige nu på 400 kroner, når det går godt, konstaterer formanden for Taxa Midt.

Kommunekørsel holder gang i hjulene

Det er den kommunale kørsel, der holder gang i hjulene i øjeblikket. Nogle borgere skal stadig til og fra offentlige gøremål i forbindelse med sundhed eller uddannelse.

- Det giver noget, når det hele er lukket ned, forklarer Kir Minet.

Statsministeren meldte mandag ud, at daginstitutioner og skoler til og med femte klasse vil åbne efter påske. Et lille lyspunkt for områdets vognmænd, der også sørger for, at børnene kommer ind i klasseværelserne til tide.

- Jeg er spændt på, hvilken indvirkning det får. Alt efter hvor meget, der begynder at åbne, kan vi få flere ud at køre. Det har vognmændene brug for, konkluderer Kir Minet, der er meget bevidst om, at hun arbejder i et servicefag.

Taxachauffører må stå til rådighed hele døgnet. Derfor er der ingen tvivl om, at der skal være nogen, der tager telefonen, når borgerne ringer - selvom det er midt om natten, og der ikke er mange andre, der har brug for transport.

- Vi er her i døgndrift, hvis folk ringer. Hvis en kunde kommer til os og oplever, at vi er klar og giver god service, kommer kunden igen, siger Kir Minet.

Taxa Midt har af samme årsag lavet en ordning, hvor der er 15 biler klar i Herning, Ikast og Silkeborg, når kunder ringer om natten.

De færre biler betyder, at der nogle gange kan gå lidt længere tid, før taxaen holder klar foran passageren. Det er herningenserne tålmodighed til, forklarer Kir Minet.

- Det kan tage en halv time, hvis taxaen skal fra Sunds til Videbæk, men folk ved, at vi er på vej. De er forstående for det, fortæller Kir Minet.