Maratondebat: 66 indlæg på godt to timer

Grøfterne blev gravet endnu dybere i byrådet - skarp duel på ord og holdninger mellem partierne bag budgetforliget og De Konservative og Fælleslisten udenfor

Udgivet:27. december 2022, 07.00

Læsetid:3 minutter

For at få enderne til at nå sammen i forretningen Ikast-Brande skal der findes omkring 40 millioner kroner. Et sparekatalog er lagt på bordet, og der er kommet masser af høringssvar retur. De dannede i aftes baggrund for en lang og ophedet debat. Den kom især til at handle om at være med eller ikke med. i budgetforliget. Foto: Tom Laursen.

Flemming Thulstrup
Journalist| flt@ikastavis.dk

1 år siden

BYRÅDSMØDE - Det er noget nemmere, når alle er med.

Konklusionen kom halvtørt fra borgmester Ib Lauritsen (V) i aftes efter en maraton-debat, der skulle have handlet om høringssvarene til de besparelser på omkring 40 millioner kroner, som flertallet i byrådet har indgået forlig omkring.

Udenfor dette forlig står De Konservative og Fælleslisten.

Debatten kom til at strække sig over godt to timer og bød på i alt 66 mere eller mindre følelsesladede indlæg.

Overordnet var der adskillige i byrådet, der følte trang til at takke alle de, der har brugt tid og kræfter på at komme med høringssvar til de fremlagte spareforslag, og høringssvarene har da også betydet, at der er enkelte elementer, der er gået fri af sparekniven. Blandt disse kan nævnes klinikken for overvægtige.

Aftenens debat kom dog først og fremmest til at handle om den manglende ansvarsfølelse, som forligspartierne skød mindretallet i skoene, og i det felttog gik Simon Vanggaard (DF) forrest.

- Der er to partier, der står udenfor forliget. De mente i deres forslag at kunne spare 45 millioner kroner. Det er så let at sige, især når man nu kun kan finde besparelser på 20 millioner kroner. Sådan kan man ikke drive politik. Hvordan finder I resten? Kom nu ind i kampen. I kan starte i aften, opfordrede han.

Lette points

Og Kasper Pauli Pederen (S) fulgte op.

- Det er så let at stå frem og fortælle, hvor god man er, og at man ikke vil spare på det og det. Men I mangler så at sætte navn på besparelser for 22 millioner kroner. Man er nødt til at forholde sig til den økonomiske virkelighed, lød det fra den socialdemokratiske gruppeformand.

Undervejs kom man dog tilbage på sporet. Det skete blandt andet, da Birthe Sørensen (S) redegjorde for, hvordan man havde fundet besparelserne på de områder, hun har ansvaret for, nemlig arbejdsmarkedet samt psykiatri og handicap.

Her er der tilsammen fundet besparelser på næsten ni millioner kroner.

Og også Mikael Würtz (DF) pegede på, at der er spændende perspektiver i de bygninger, der bliver ledige i Engesvang, når Dybdalparken lukker, og rehabiliteringscentret flytter til Bøgildparken.

Men ellers gik debatten først og fremmest på, hvordan De Konservative og Fælleslisten fik deres regnestykke til at gå op med ændringsforslaget til budgettet for næste år.

- Hvor er de henne, de 45 millioner kroner, som I vil spare? I hælder bare vand ud af ørerne, mente Henrik Engedahl (V).

- Vi har også prøvet at stå udenfor et budgetforlig, men er altid kommet med et alternativt budget, understregede Birthe Sørensen (S).

Start på en frisk

Og det blev lidt for meget for en del af mindretallet.

- Jeg forstår ikke, man har så travlt med at dykke ned i vores sparekatalog. Vi skal da videre, mente Henrik Overgaard (K), der efterlyste et bedre arbejdsklima i byrådet.

- Vi får så mange skideballer. Det er ikke rimeligt, og det er ikke vejen frem, hvis man ønsker et samarbejdende byråd. Vi har blot fulgt den anviste proces, påpegede partifællen Dina Raabjerg.

- Den her tone skal vi slet ikke have. Jeg må bede borgmesteren om at få det her stoppet. Hvad er det her for en børnehave? Skal vi ikke hellere starte på en frisk, foreslog Rune Lyager (FL).

- Alle fornemmer en vis indebrændthed. Vi må se det som en fælles opgave at bevæge os mod hinanden. Vi kan ikke blive ved med det her på byrådsmøderne. Der har været en del snak om Facebook, og her må man være opmærksom på, at der er andre politikere, der læser, hvad man skriver, lød det fra Ib Lauritsen med direkte adresse til Fælleslisten.

Punktet vedrørende høringssvarene blev vedtaget med de indvendinger i de enkelte udvalg, som partierne udenfor budgetforliget under behandlingen har anført.