Glæder sig til at få ungdomslivet tilbage

Georg Nygård Thygesen og Simon Bastkjær Jakobsen fra Tulstrup har haft deres eget corona-liv, men glæder sig til at skulle skilles

Udgivet:19. maj 2020, 16.28

Læsetid:5 minutter

Georg Nygård Thygesen, (t.v.) og Simon Bastkjær Jakobsen har holdt corona-fri sammen på skift hos hinanden hos familierne i Tulstrup. Foto: Henrik Ole Jensen

Laila Kempel
Journalist| lak@ikastavis.dk

EFTERSKOLE De føler sig ramt - ekstra ramt.

Ligesom det hele var blevet hverdag og rigtig sjovt på efterskolerne, ja så blev de revet ud af deres livs oplevelse og efterlod både venskaber, garderober og cykler på en helt anden matrikel end der, hvor de har opholdt sig de seneste måneder.

- Jeg pakkede bare en taske og tog hjem, troede ikke det varede mere end et par uger, så det meste af mit tøj har jeg ikke haft, fortæller 17-årige Simon Bastkjær Jakobsen, som mandag middag tager turen til Ranum Efterskole, hvor han sammen med efterskolens øvrige 459 elever genoptager det, der så brat blev afbrudt.

Ved hans side i et villakvarter i Tulstrup sidder barndomskammeraten 17-årige Georg Nygård Thygesen, der kan nikke genkendende til historien.

Han vender tilbage til Vesterlund Efterskole tirsdag aften og kan næsten ikke være i sig selv af forventning til igen at skulle gense vennerne, værelset og ikke mindst sin cykel, der aldrig nåede at komme med hjem.

Efter et par dages isolation valgte de to unge drenge at gå i corona-isolation sammen, og har brugt stort set al deres tid sammen.

-Vi har taget det seriøst og alvorligt, men vi var nødt til at have nogle at dele det hele med, siger Georg Nygård Thygesen, der aldrig selv har følt sig bange, men han har været bekymret for blandt andet sin mormor. Derfor har drengene lavet deres eget fællesskab og på skift opholdt sig hos hinanden for at holde det hele ud.

Monsterirriterende

Vennen Simon nikker og tilføjer:

- Du blev hevet ud af en hverdag med masser af venner og fællesskab, hvor man bliver betragtet som et ungt menneske med egne meninger og holdninger, og så kommer man hjem og falder tilbage i rollen som barn. Det har været monsterirriterende, siger han.

De to tuller-borgere har fulgtes ad gennem livet.

De begyndte sammen i børnehave og endte også med at afslutte deres folkeskoletid på friskolen i Hammerum.

De havde glædet sig og set frem til deres 10. skoleår på hver deres efterskole, og føler sig i den grad snydt af corona-udbruddet.

- Hvorfor skulle det lige være det år, hvor vi er på efterskole. Det føles uretfærdigt, men vi har i al fald lært, at når vi vender tilbage, så skal hver eneste minut nydes til det alleryderste, siger Georg Nygård Thygesen.

Han håber ikke, at det nogensinde kommer til at ske igen, og at andre skal udsættes for at miste to måneder af deres efterskoletid.

Simon Bastkjær Jakobsen er elev på Ranum Efterskole, der er en international efterskole med stor rejseaktivitet. Han nåede at komme til både Tjekkiet og Sydafrika, men blev snydt for turen til Egypten.

Ingen opvisninger

Georg Nygård Thygsen er fodboldspiller, men blev af sin gymnastikglade mor overbevist om, at han skulle til Vesterlund, hvor hun selv havde gået.

- Jeg skulle lige snuse til gymnastik, der er obligatorisk, men det føles lidt ... ja, ved ikke, hvad jeg skal sige. Men alle opvisninger blev jo aldrig til noget, så et eller andet sted, føler jeg mig snydt, siger han.

Begge har de haft nogle meget kreative og opfindsomme undervisere, der har skabt en digital skolegang under corona-nedlukningen

- Jeg troede aldrig, jeg skulle sige det, - men hold nu op, hvor jeg glæder mig til at være fysisk til stede i et klasseværelse og modtage ganske almindelig tavleundervsining, siger Georg Nygård Thygesen, som bakkes op af kammerateren:

- Det er sgu ikke det samme bare at sidde i sengen og åbne sin computer, det bliver lidt kedeligt i længden, tilføjer Simon Bastkjær Jakobsen med understregning af: Jeg savner det almindelige ...

Håndsprit

Med i kufferten tilbage på deres respektive skoler er håndspritten, der er blevet en del af hverdagen i de fleste familier.

- Vi ved, at der er nye regler, som vi vil respektere og overholde. Bare vi kan være sammen på skolen, så skal vi nok holde afstand. Vi har fået retningslinjer om, at vi må have et tættere forhold til vores familiegruppe, og dem vi bor på værelse med, men ellers skal alt andet samvær hovedsaglig foregå uden for, forklarer de synlig spændte barndomsvenner, der glæder sig til at få deres liv tilbage. Efterskolelivet.

Selvom de føler sig snydt for ugers oplevelser, så overdøves det af forventningen om at kunne trække hver eneste dråbe ud af resterne af deres ophold.

- Det føles som at have været en hel sommerferie i fængsel, siger Georg Nygård Thygesen, der håber på, at der hen over sommeren bliver åbnet mere op.

- Vi trænger sådan til at holde en ordentlig fest. Være sammen med vennerne, siger Simon Bastkjær Jakobsen og bliver afbrudt af kammeraten, der lige så begejstret tilføjer:

- Og måske kramme lidt med pigerne - og jaaa måske også kysse lidt, siger Georg Nygård Thygesen og sender et helt specielt blik tilbage til vennen.

Sommerhus i Danmark

De har tilbragt to intense måneder i uvisheden og glæder sig til at skulle skilles og få masser af oplevelser at fortælle hinanden.

Forude venter sommeren - de har aflyst en fælles sommerferie i Spanien - men med fornyet håb om en fælles sommerhustur i Danmark.

Men bedst af alt - så kan de i denne uge vende tilbage til deres efterskolebobbel og i den grad sætte pris på - og nyde deres sidste tid sammen med de nye venner.

Simon Bastkjær Jakobsen (tv) og Georg Nygård Thygesen kan næsten ikke vente på at vende tilbage til deres liv - Efterskolelivet hver for sig. Foto: Henrik Ole Jensen
Simon Bastkjær Jakobsen, (tv) og Georg Nygård Thygesen har holdt corona-fri sammen - men på afstand af andre. Nu ser de frem til igen at blive skilt og suge de sidste dråber ud af efterskolelivet. Foto: Henrik Ole Jensen