Grøn kirke og eftertanke for kvinder

Engesvang Kirke har udgivet program for næste års mange folkelige arrangementer

Udgivet:27. december 2022, 14.06

Læsetid:3 minutter

Henrik Dam Kristensen gæster Engesvang med en fortælling om at være postbud i Vorbasse og ende som formand for Folketinget.

1 måned siden

KIRKE

Menighedsrådet ved Engesvang Kirke har et ønske om at tænke mere bæredygtigt, og det kan også aflæses af det program over folkelige arrangementer i 2023, der netop er offentliggjort.

Det fremgår af en pressemeddelense fra menighedsrådet.

29. marts bliver der et foredrag med sognepræst Lise Palstrøm, der i Aarhus stift fungerer som »grøn kirke-præst«. Hun vil give inspiration til, hvordan kirken kan gå foran med at skabe en mere bæredygtig verden.

29. august har menighedsrådets kirkegårdsudvalg planlagt en kirkegårdvandring, hvor man præsenterer de tiltag, der i disse år bliver taget på kirkegården.

En nyskabelse i årets program er »kvindetapas«. Bag arrangementerne, der har hentet inspiration fra Fonnesbæk Kirke, står sognemedarbejder Lærke Lysgaard.

- Det skal være et tilbud til kvinder om at få et afbræk fra hverdagens trummerum. I et par timer skal vi synge, snakke og spise sammen, mens vi får input fra en virkelig kompetent person ude fra, der kan pege på tilgange til tilværelsen set fra et andet perspektiv, siger Lærke Lysgaard.

Ved forårets kvindetapas 21. marts vil gæsten være forfatteren Janni Pilgaard. Efterårets udgave, 10. oktober, bliver med sprogkonsulent Randi Baun Mellergaard.

Demokratisk postbud

Hen over året vil der være mange foredrag. Det indledes 25. januar, hvor man får besøg af Folketingets nu tidligere formand, Henrik Dam Kristensen. Han vil fortælle om sin karriere fra at være landpostbud i Vorbasse til at sidde på Danmarks fornemmeste demokratiske position.

Man vil også kunne opleve det populære foredrags-par »præsten og kromutter« fra Djursland, ligesom der bliver et foredrag med den tidligere direktør for TV MidtVest Ivar Brændgaard.

Desuden vil et af menighedsrådets medlemmer, Hans Jørgen Hansen, holde foredrag om et par af sine rejser til Afrika, først om Folkekirkens Nødhjælps arbejde i Kenya og siden om sin egen rejse fra kræftdiagnose til toppen af bjerget Kilimanjaro.

Der venter også store musikoplevelser i Engesvang Kirke i det kommende år, som er det første år, hvor kirkens nye organist, Lisbeth Roesen, er planlæggeren.

Til den traditionelle koncert bededagsaften er engageret det rytmiske kor »Soul Mates«, der består af 18 korsangere. I efteråret vil man kunne opleve en koncert med en trio, der er specialiseret sig i at synge og spille sange af Leonard Cohen, »Brothers of Mercy«. Lisbeth Roesen og sognemedhjælper Lærke Lysgaard har også sat sig selv på koncertprogrammet ved at arrangere en sommerkoncert med sang og klaver.

Endelig vil menighedsrådet i 2023 gennemføre Kirkefestivalen, der sidst blev holdt i 2021 men aflyst i 2022. Det bliver lørdag 19. august, at der ved sognehuset bliver en festival rettet mod børnefamilier. Der bliver blandt andet hoppekirke, børneteater, jonglør-workshop, friluftsgudstjeneste, flødebollemaskine og koncert med gruppen »AlStrs«.

Da menighedsrådet og personalet har måttet lave årsprogrammet uden at vide, hvem der vil være præst i sognet, forventer aktivitetsudvalget, at der vil komme flere arrangementer på programmet, når der forhåbentligt i løbet af foråret bliver ansat en sognepræst, oplyser formanden for aktivitetsudvalget, Hans Jørgen Hansen.

- Gudstjenester er præstens ansvar, så det kan vi som menighedsråd ikke blande os i. Vi har dog tilladt os at sætte en enkelt familiegudstjeneste og en skærtorsdagsgudstjeneste på med efterfølgende fællesspisning. Men vi håber selvfølgelig, at den kommende præst vil genoptage den tidligere tradition med jævnlige familiegudstjenester og efterfølgende spisning i sognehuset, siger Hans Jørgen Hansen.

Hans Jørgen Hansen, menighedsrådsmedlem i Engesvang fortæller sin egen historie om at udforske sig selv og bestige Kilimanjaro efter et kræftforløb.
Kirkegårdskonsulent Tommy Christensen rådgiver kirkegårdsudvalget: Else Møller, Tna Vestergård og Vibeke Steen