Rund fødselsdag: 60 års fødselar vil drosle lidt ned

Kurt Tolstrup fylder 60 år og tager afsked med en snes år i menighedsrådet ved Ikast Kirke

23. juli 2020, 14.00

Det var faktisk tanken at arbejdet på lageret ved trælasten skulle have været af midlertidig karakter, men nu kan Kurt Tolstrup snart fejre 40 års jubilæum. Inden da venter der dog en 60 års fødselsdag. Foto: Henrik Ole Jensen

FØDSELSDAG Bortset fra en lille afstikker til Haslev Højskole har han levet hele sit liv i Ikast og Omegn, og hans fingeraftryk er sat eftertrykkeligt i forbindelse med en lang række politiske og kirkelige beslutninger i byens nyere historie.

Navnet er Kurt Tolstrup, og fredag 24. juli runder han 60 år.

Han blev født og voksede op som nummer to i en brødreflok på fire på et traditionelt landbrug i Toftlund og gik i skole i Isenvad i syv år, inden han fortsatte skolegangenen i Ikast, hvor det blev til realeksamen.

- Det var tanken, at jeg skulle være landmand. Jeg var da også ude at tjene på et par gårde i Bording og tog landbrugseksamen, men så fik jeg problemer med armen, fortæller Kurt Tolstrup.

Ad flere omgang blev han opereret, og drømmen som bondemand blev erstattet af et job på lagret hos Byggekram A/S på Neptunvej. Det blev hurtigt erstattet af en job på kontoret.

- Det var tanken, at det skulle være noget midlertidigt, men nu har jeg snart været her 40 år, smiler lagerforvalteren hos XL Byg Roslev, Ikast.

Ifølge Kurt Tolstrup en god arbejdsplads med gode kolleger og højt loftet, hvor man tager hensyn til hinandens gøremål - også i fritiden.

Den politiske kulisse

Og på det område har fødselaren haft en del at se til.

Blandt andet som medlem af Kristeligt Folkeparti - også i partiets storhedstid med regeringsansvar. I en periode var han formand for lokalafdelingen af Kristeligt Folkeparti, og stillede desuden op til byrådet, hvor han blev suppleant og medlem af det lokale skatteankenævn.

- Partiet styrede efter min smag på et tidspunkt for meget mod venstre. Derfor skrev jeg ved et kommunalvalg to mails. En hvor jeg meldte mig ud af partiet, og en, hvor jeg søgte medlemsskab hos Venstre, erindrer Kurt Tolstrup.

Også her har han siddet i bestyrelsen med posten som kasserer. Han er også opstillet til byrådet for Venstre, dog uden at opnå valg.

- I starten stiller man op for at fylde listen, men senere stiller man jo op med håbet om at blive valgt. Nu er jeg heldigvis typen, der sjældent ærgrer mig. Jeg ynder at se fremad, siger Kurt Tolstrup.

I dag er bestyrelsesposten lagt på hylden med V-medlemsskabet intakt.

20 år i menighedsråd

I stedet kom menighedsrådet ved Ikast Kirke til at fylde. Her blev han valgt ind i 2000, og blev efter bare en enkelt periode også næstformand. Det var han i to perioder, inden han blev formand for menighedsrådet. Han er i gang med sin anden periode, men i forbindelse med menighedsrådvalget til september takker han af.

Efter en periode hvor der er tilbygget fire hjørner på Ikast Kirke og meningheden fejrede kirkens 100 års jubilæum.

- Vi har i Ikast Kirke altid haft et pænt antal kirkegængere, men jeg kan da godt konstatere, at menigheden generelt bliver ældre og ældre, erkender den afgående formand for menighedsrådet, der aldrig har været ude i kampvalg. Der er tradition for fredsvalg ved Ikast Kirke.

I forbindelse med det kirkelige arbejde har Kurt Tolstrup også været en del involveret i KFUM- og K’s sociale arbejde, hvor han også en overgang var formand.

Fristed i Søndervig

Privat betegner fødselaren sig som en lidt genert og tilbageholdende mand.

- Jeg udviklede mig dog en del som menneske, da jeg tilbage i 1983 gik på Haslev Højskole. Det ophold har betydet meget for mit liv, og jeg har stadig venner for livet fra den tid, siger Kurt Tolstrup, der også indirekte mødte sin hustru Birgitte på højskolen.

Det vidste han dog ikke dengang. Hun arbejdede i køkkenet, mens han var elev, men de fandt sammen året efter og blev gift i 1987.

Forinden havde Kurt Tolstrup erhvervet hus på Tove Ditlevsens Vej. Her fik parret tre sønner, Søren, Peter og Jakob. De to ældste bor i Lind, mens den yngste stadig bor hjemme. Det er indtil videre blevet til fire børnebørn.

- Jeg har valgt at drosle ned på det frivillige arbejde. Jeg vil gerne have mere tid til børnebørnene og fritidslejligheden i Søndervig sammen med min hustru, siger Kurt Tolstrup - der stadig dagligt snupper cyklen til og fra arbejde fra hjemmet i Egeparken, ligesom han og hustruen som regel medbringer de tohjulede, når de drager på opdagelse, først og fremmest i Danmark.

Fødselsdagen fejres på dagen med venner og familie på privaten, og senere er der så budt på 60 års gilde på Hotel Medi.