Ikke et ord om politik: Drengen fra »Blokken« vil være mønsterbryder-rollemodel

Mustafa Arslan er født i Danmark. Men bliver ofte spurgt: Hvor kommer du fra?

Udgivet:04. januar 2022, 15.26

Læsetid:2 minutter

Mustafa Arslan vil gerne vise vejen - som mønsterbryder og rolle­model for, at man er herre i eget hus og har forpligtigelsen til at skabe sin egen historie. Foto: Henrik Ole Jensen

Laila Kempel
Journalist

2 år siden

PORTRÆT Mustafa Arlsan er født i Danmark, føler sig dansk og har også kun ét pas: et rødebedefarvet dansk et af slagsen.

Han kender alle fordommene og passer langt hen ad vejen også i alle kasser og rammer.

Han er født i Aalborg, men voksede op på Stadion Alle i Ikast - fra »Blokken«, som han med smil på læben og ironi i øjnene selv beskriver det.

I dag bor han i et nybyggerkvarter i det østlige Ikast sammen med sin kone og to børn, og lever et liv som mange andre danske kernefamilier.

Fodboldglad

Mustafa Arslan var som knægt og ungt menneske en ganske habil fodboldspiller og fik i den grad fodfæste i det danske foreningsliv.

- Det har været med til at forme mig som menneske. Jeg har en masse af mine kurdiske værdier i mig, og dem vil jeg ikke lægge fra mig. Jeg er gået gennem uddannelsessystemet og har fået en uddannelse, men det er gennem foreningslivet - i fodboldklubben - at jeg har fået min dannelse, forklarer han.

Mustafa Arslan var så dygtig en boldartist, at han i flere år var semiprofessionel fodboldspiller i både Ringkøbing, Næstved og ikke mindst i FCM-regi.

- Det var her, jeg for alvor blev klar over, at jeg ville have en plads på holdet, sådan i et større perspektiv. Jeg ville og kunne noget. Nogle vil nok kalde mig en mønsterbryder. Jeg ser mig selv som en rollemodel og føler også, jeg har en forpligtigelse til at vise vejen for andre, fortæller Mustafa Arslan og forklarer, hvorfor han tog imod et lederjob i Ikast-Brande Kommune

Han har siden sommerferien stået i spidsen for Heldagsundervisningen i Ikast-Brande Kommune - et skoletilbud til unge i alderen 15-18 år, der har svært ved at tilpasse sig den almindelige undervisning i folkeskolen.

Han er uddannet lærer med linjefag i dansk, idræt, historie og samfundsfag.

- Jeg har altid været interesseret i historie og plejer også at sige til mine elever, at vi er historieskabende i det historisk skabte.

Den gode historie

- Vi bliver nødt til at skabe en god historie at bygge videre på. Jeg er fra »Blokken«, men har med min historie vist, at man selv er herre over at skabe sin egen fortælling.

- Danmark er et gammelt land, men også et land, der først for 50 år siden for alvor blev udfordret på forskelligheden, som da min morfar kom til Danmark. Jeg er den første generation i min familie, der er født i Danmark. På den front er Danmark et ungt land, og det tager tid at integrere og finde gevinsterne ved forskelligheden, siger Mustafa Arslan.

Mustafa Arslan. Foto: Henrik Ole Jensen
Mustafa Arslan

Byrådsmedlem for Socialdemokratiet

36 år

Bopæl: Tranehøj, Ikast

Gift med Esma

To børn: Noah på fem år og Lina på et

Uddannet lærer på Nørre Nissum Seminarium - og i dag leder af Heldagsundervisningen »HU« i Ikast-Brande Kommune