Jul i den gamle kulby

4. december 2019, 14.28

Foto: privat

Brunkulsmuseet i Søby gentager sidsteårs succes og inviterer til julestue

SØBY Søby Brunkulsmuseums havde i 2018 succes med sin første julestue, hvor næsten 500 gæster dukkede op. Derfor bliver der i weekenden 7. og 8. december inviteret til "Jul i den gamle kulby" med et endnu større program.

Der bliver liv i alle museets huse, så alle kan uanset vejret være sikre på, at de kommer i husly.

- Sidste år fik vi simpelthen så mange positive ord om, at stedet egner sig perfekt til sådan et arrangement, så derfor har vi lagt mange kræfter i at gøre det endnu bedre i år. Jeg tror, at vi allerede kan tale om en ny tradition, siger formand Jan Svendsen.

Museet lægger vægt på hygge og gammeldags julestemning, hvor gæsterne samtidig kan opleve det spændende museum.

- Vores arrangement skal leve op til vores respekt for det barske liv i lejerne dengang. Nogle havde ikke råd til et juletræ, så de lånte hos hinanden, og hos andre eksisterede julegaver knapt nok, men arbejdet i kulgraven skulle passes, siger formanden.

Når entreen er betalt, og børn under 12 år kommer som sædvanligt gratis ind, får alle tilbudt en tur i hestevogn, som dog kun kører i de fire midterste af syv timers åbning.

I forsamlingshuset sælger museet æbleskiver, gløgg, kaffe og varm kakao med god chance for en hyggesnak, mens børnene igen i år kan tegne, klippe og klistre på livet løs. Især de voksne kan bevæge sig rundt til de arbejdende hus med forskellig husflid, hvor der både bliver arbejdet og handlet.

Husfliden omfatter stande med kranse/dekorationer/mos, ting af resttræ, pileflet, julestjerner, glaskunst, dekupørsav, nisser/genbrug, honning, strikkedame/huer, trædrejning og så tager strikkekonen igen plads i Fløjt Ottos Hus.

Besøget i 2018 af Mads Jensen fra Ikast Mikrobryg førte til samarbejdet om Søbyøl, som har været utroligt populære. Kulbissen er en brownale med sortristet bygmalt tilsat lidt rosin, og den almindelige brunkulsøl er en let lys øl med blandt andet lyngblomster. Brygmesteren dukker selv op lørdag formiddag.

Museets butik sælger mange emner til adventsgaver, julekalender, pakkeleg og julegaver.