Hundredvis af golfturister rejser til Ikast for 26. gang: Klassisk højskoleånd og landets golfby nummer ét

For 26. år i træk bliver 10.200 golfbolde hver dag i sommerens løb drivet, chippet og puttet til Højskole & Golf på ISI

14. juli 2020, 08.44

- Det her er svært. Det kræver altså en god nats søvn og en god gang morgenmad, sagde golftræner Andreas Thune om kunsten af at få bolden op af bunkeren. Foto: Tom Laursen

IKAST Lilly Schmidt Davidsen ankommer fra sit hjem i Vejle på pladsen foran Idrætsskolerne Ikast. Det er mandag i uge 28, og for tredje gang venter en uges sommerferie på golfkursus i Ikast.

Hun kan sagtens mærke dem - sommerfuglene i maven - mens hun trasker op mod indgangen. Om lidt skal Lilly Schmidt Davidsen møde en masse fremmede mennesker, som sammen skal træne, spise og bo sammen i en uge.

- Det er bemærkelsesværdigt, for selvom man når op i en vis alder og har prøvet en del, så er maven stadig fyldt med spænding, med sommerfugle og nervøsitet, når man skal ind og møde mennesker, man ikke kender. Det er grænseoverskridende, fortæller Lilly Schmidt Davidsen, mens hun torsdag formiddag mindes ugens begyndelse.

En uge, der nu er ved at være gået. En uge, som har været præcis, som Lilly Schmidt Davidsen forventede.

- Der gik jo ikke mere end et par minutter, så faldt alle i snak med hinanden. Alle er i samme båd. Ingen kender hinanden. Ikke ret mange i hvert fald, og vi er her alle for at hygge og for at blive bedre til golf, siger Lilly Schmidt Davidsen.

Hun er glad for, at corona-krisen ikke også satte en stopper for højskoleopholdet, for det har været et meget anderledes forår og forsommer på mange måder.

- Jeg er netop gået på pension. Jeg har arbejdet som selvstændig kiropraktor, og jeg har solgt min klinik, så det er en underlig følelse. Derfor er det rart at komme her til Ikast og få sat gang i min nye tilværelse med golf og gode venner, fortæller hun.

Bedste i landet

Ude på banen stårJohn Deleuran fra Smørum. Han kalder med sin sjællandske accent Ikast for landets golfby nummer ét.

- Det er en af årsagerne til, at jeg er her for 17. gang. Jeg kommer endda to gange de fleste år, og i år kommer jeg igen i uge 30, siger John Deleuran efterfulgt af et ganske perfekt slag.

- Nej! Det var sgu ikke perfekt. Prøv at se, hvor meget bolden flyver mod højre, grinerJohn Deleuran, som efterfølgende får assistance af golftræner Jan Henriksen.

- Det er endnu en årsag til, at jeg er rigtig glad for at komme på golfophold her i Ikast. Vi træner på skolen. Golfbanen er på matriklen, og trænerne er de samme. Det er afgjort en fordel, og så har vi jo hele højskoleånden ved siden af med sange, fællesskab og nye bekendtskaber. Denne uge er jo i øvrigt single-uge, siger han med et glimt i øjet.

Rift om pladserne

I år finder Højskole & Golf sted for 26. gang. Hver uge har kurset plads til 100 deltagere, og igen i år melder arrangør Mats Björkman om totalt udsolgt hele sommeren.

- Det er vi naturligvis stolte af - med tanke på det forår, vi har haft. Det var først hen i juni, vi fik grønt lys til at byde indenfor til årets sommerkurser. Inden corona havde vi fået fyldt pladserne, men vi var da lidt i tvivl om, hvorvidt folk ville turde komme, men det har ikke været noget problem, siger Mats Björkman.

Han tilføjer, at det meste er som hidtil - blot med mere afstand.

- Men det har ikke ændret på antallet af deltagere, for vi har jo netop fået bygget ny spisesal på ISI, og her kan vi både spise samt synge sammen, lyder det fra kursuslederen.

For Lilly Schmidt Davidsen har tredje ophold på højskolen været endnu et minde til samlingen, og næste år skal det fjerde uden tvivl tilføjes, siger hun.

I aften skal de sidste timer nydes med god fredagsmad, lidt rødvin og 99 nye venner.

Lilly Schmidt Davidsen har i år fået opgraderet sit spil, fortæller hun. Men fællesskabet og højskoleånden er blandt hoved­årsagerne til, at hun kommer til Ikast for at holde sommer­­ferie. Foto: Tom Laursen
Golftræner Jan Henriksen (t.v.) giver John Deleuran fra Smørum et par gode råd. Foto: Tom Laursen
Der er plads til 100 deltagere i hver uge hele sommeren. I ugens løb står programmet også på foredrag om formiddagen samt udflugter. Onsdag var dele af holdet en tur forbi Søby Brunkuls­lejer, mens andre udforskede de midtjyske golfbaner. Foto: Tom Laursen