Sabbatår åbnede øjnene for uddannelse: Nyudlært medalje-slagter er vild med at lave mad

21-årige Krisoffer Kastbjerg fra Føtex kan nytårsaften kalde sig udlært gourmetslagter

Udgivet:09. januar 2021, 12.16

Læsetid:3 minutter

Kristoffer Kastbjerg opdagede tilfældigt, at han havde en passion for madlavning. Nu har han fået papirer på sin passion og kan kalde sig nyudlært gourmetslagter med topkarakter og bronzemedalje. Foto Henrik Ole Jensen

Laila Kempel
Journalist| lak@ikastavis.dk

UDDANNELSE Det stod ikke skrevet i stjernerne, at det var slagter han skulle være. Men det er præcis, hvad 21-årige Kristoffer Kastbjerg, Herning blev nytårsaften: Uddannet gourmetslagter. Og en god en af slagsen.

For ikke nok med, at der er kommet et svendebrev i kommodeskuffen. Der fulgte også en bronzemedalje med for den veludførte svendeprøve på Uddannelsescenter Holstebro.

Topkarakter

Det blev til tocifrede karakter i tre af fire discipliner for slagtersvenden, der har været i lære hos slagtermester Alex Skafsgaard i Føtex i Ikast.

10 i grovopskæring, 7 i detailopskæring og topkaraktereren 12 i henholdvis butiksekspedition og convenience/to go.

- Jeg er endt på den rigtige hylde. Jeg er virkelig passioneret for mit fag, og elsker at lave mad, siger Kristoffer Kastbjerg.

Efter folkeskolen fortsatte han på handelsskolen, hvor uddannelsen som IT-supporter var målet.

- Men i bund og grund vidste jeg ikke, hvad jeg ville. Jeg spillede meget computer og tænkte, at det vel var fint at sidde foran en computer. Men det var det bare ikke. Jeg duer ikke til at sidde stille en hel dag, erkender han.

Sabbatår

Så efter det første halve år smed han håndklædet i ringen og opgav.

- Jeg valgte at tage et sabbatår og fik job i Føtex i Herning. Helt tilfældigt tilbød de mig, at jeg kunne få nogle timer i slagterafdelingen om morgenen. Og det blev jeg ganske optaget af, så da slagtermesteren skulle starte nyt job i Ikast, tilbød han mig at tage med som elev. Jeg sagde ja og har ikke fortrudt, siger Kristoffer Kastbjerg.

Slagterfaget breder sig over mange discipliner og den nyuddannede gourmetslagter er ikke »slå-ihjel-slagter« som han siger.

Kødhåndværker

- Jeg er uddannet til at håndtere kød og til at tilberede det. I svendeprøvens ene disciplin skulle jeg lave en to-go ret, som bliver en mere og mere integreret del af vores sortiment. Det handler ikke længere om bare at stå og skære koteletter på en hel dag, forklarer han.

Til svendeprøven lavede han således en to-go-ret med farsbrød og dobbeltbagt kartoffel, hvor kartoflerne først er bagt i ovnen. Efterfølgende blev skralden tømt for indhold og lavet til mos, som blev puttet tilbage i skralden og klar til at blive bagt hjemme hos kunden samme med farsbrød.

- Convenience og to-go retter er nemme og hurtige at tage med hjem, hvis man har lidt travlt, forklarer Kristoffer Kastbjerg.

Hvad fremtiden bringer ved han ikke, men som ansat i Sallinggroup er der mange muligheder for at hoppe på karrierestigen i form af en række lederkurser.

Kød på bordet

- Slagtermester, produktkoordinator, der er mange muligheder. Det handler om vilje og passion, siger Kristoffer Kastbjerg

Foreløbig er det kunderne i Føtex i Ikast, der får glæde af den nyuddannede gourmetslagter, der oplever at kød er på de fleste spiseborde i det midtjyske.

- Det kan godt være, at det er moderne at være vegetar og veganer i København og Århus. Det er det ikke i Ikast. Vi har vegetarkød i fryseren, men det er en af de varer, vil sælger mindst af. Vores vegetarjulemenu solgte fem couverter og de fire var til en kollega, der ville prøve, hvad det var. Vi har prøvet at lave vegetarlasagne. Det smagte da ok, men ville jeg lave det selv derhjemme. Nej det vil jeg ikke, der skal kød på bordet, understreger han.