
Træning i hjemmet: En festforestilling af bevægelse
Ældre borgere i Ikast får nu tilbudt gratis træning derhjemme med hjælp fra social- og sundhedshjælpere og et digitalt træningsprogram
Udgivet:14. december 2020, 09.30
Læsetid:4 minutter
Træningen giver Gerda Roswall sved på panden - men en dejlig træthed til kroppen, siger den 89-årige Ikastbo. Hun glæder sig over, at hun kan lave øvelserne hjemme og i fællesskab med Birthe Nielsen, SOSU-hjælper i Ikast-Brande Kommune. Foto: Henrik Ole Jensen
2 år siden
IKAST - Et højre ben, der ikke er der mere, og en kørestol er ingen udfordring: To gange om ugen kaster 89-årige Gerda Roswall sig målrettet ud i et træningsprogram. Nøjagtigt tilpasset hende og hjemme hos sig selv - i selskab med en social- og sundhedshjælper fra Ikast-Brande Kommune.
Tirsag og torsdag morgen når jeg lige at tænke; puha, i dag kommer de, og så skal vi træne. Men når jeg først er i gang, er det faktisk rart. Bagefter er jeg træt - men det er en dejlig træthed, siger Gerda Roswall.
Hun bor og klarer sig alene i sin lejlighed. På trods af en forholdvis fremskreden alder og det højre ben, som lægerne for to år siden var nødsaget til at amputere på grund af sygdom i benet. Og så er hun en af de cirka 25 ældre borgere i Ikast-by, der har takket ja til at deltage i det nye træningsforløb, kommunen hidtil kun har haft introduceret i Brande-området. Digi-rehab hedder systemet, som er designet til, at de ældre borgere, som i forvejen modtager hjemmepleje, kan træne deres kroppe stærkere, så de enten bliver bedre til at klare de små hverdagsopgaver i hjemmet - eller, at tempoet på nedsættelsen af kroppens funktionsdygtighed bliver fladet mere ud.
Måske allervigtigst: De ældre kan træne uden at forlade deres bolig.
- Det er en stor fordel for de ældre, at træningen foregår hjemme, så de ikke skal bekymre sig om at klæde om eller forholde sig til transport frem og tilbage. Det er både trygt, bekvemt og overskueligt for de fleste, siger social- og sundhedshjælper Birthe Nielsen, Ikast-Brande Kommune.
- Og så er træningen helt og aldeles gratis. Det er også et vigtigt parameter for en del af deltagerne, siger Birthe Nielsen.
Digital tilrettelæggelse
Hun er såkaldt superbruger i Digi-rehab i hjemmeplejen i Ikast. Systemet er udviklet med udgangspunkt i et gennemtestet digitalt system, som betyder, at tilrettelæggelse af øvelserne og selve træningen er lagt i hænderne på netop social- og sundhedshjælperne.
- Vi begynder med et screeningsprogram af hver enkelt borger, hvor svarene via vores tablets bliver tastet ind i systemet, som så på den baggrund laver et forslag til træningsøvelserne. Så tester vi øvelserne - nogle gange skal vi justere: Gøre dem nemmere eller lidt mere udfordrende, siger Birthe Nielsen.
Hver fjerde uge gentages screeningen, og så kan systemet vurdere, om der skal justeres i træningsøvelserne.
Hjemme hos Gerda Roswall i midtbyen i Ikast har hun nu trænet i tre uge.
- Jeg sagde ja, blandt andet fordi det foregår herhjemme. Da jeg fortalte min søn om tilbuddet, sagde han straks: »Selv om du ikke gider, Mor, så vil det garanteret været godt for dig.«. Den opfordring tog jeg til mig, siger Gerda Roswall.
Det er endnu for tidligt at vurdere helt præcist, hvad træningen de to gange om ugen har betydet.
- Men jeg synes, jeg klarer øvelserne bedre og bedre. Og så synes jeg, det er rart, at Birthe laver de samme øvelser som mig. Det er hyggeligt, at vi er to om det, siger Gerda Roswall.
En ren festforestilling
Birthe Nielsen mærker også, at træningen har givet positiv effekt.
- I det hele taget er det en festforstilling at kommer rundt at træne med borgerne. Der er slet ingen tvivl om, at det har en positiv effekt på dagligdagen. Og jeg er naturligvis selv med til at lave øvelserne, fordi alle kroppe har godt af at træne. Så det er win-win. I går spurgte en borger, om hun også måtte træne selv i dagene mellem, vi kommer. Det er dejligt at opleve, siger hun.
Et Digi-rehab-træningsforløber varer som udgangspunkt tre måneder.
- Så kan man enten vælge at træne videre selv, eller efter en periode, kan man blive del af et nyt træningsforløb. Vi håber, så mange ældre borgere med hjemmehjælp som muligt har lyst til at tage imod det her livsbekræftende tilbud, siger Birthe Nielsen.
