19-årig Ikast-iværksætter ændrede spor under coronapandemien: Droppede ud og blev rengøringsboss

19-årige Aleksander Marjanovic’ liv har ændret sig markant de seneste år. Fra at være gymnasieelev er han nu selvstændig iværksætter med eget rengøringsfirma. I går udvidede han og overtog officielt Ikast Rens & Vask

Udgivet:10. marts 2023, 06.00

Læsetid:4 minutter

Aleksander Marjanovic har overtaget Ikast Rens & Vask og holdt i går åbningsreception. Foto: Linna Grøn

Mikkel Korsgaard Christensen
Egnsredaktør| +45 96 26 34 67 | mkc@herningfolkeblad.dk
Mikkel Korsgaard Christensen
Egnsredaktør| +45 96 26 34 67 | mkc@herningfolkeblad.dk
Kære læser. Jeg dækker sundheds- og ældreområdet samt arbejdsmarkedsområdet i Ikast-Brande - men jeg skriver og interesserer mig for stort set alt. Jeg elsker at skrive features og menneskehistorier, og jeg går meget op i politik samt alt slags sport. Bor i Ikast, er gift og har to sønner. Holder meget af lange løbeture i naturen og samvær med familien.
Se flere artikler af Mikkel Korsgaard Christensen

IKAST Han åbner industrivaskemaskinen og folder en kedeldragt ud.

- Det ser fint ud, konstaterer Aleksander Marjanovic.

Han ville ønske, at hans afdøde bedstefar kunne være her i dag.

Være her og se, hvad Aleksander Marjanovic har skabt.

- Jeg ved, at han ser med. Det er jeg sikker på. Min bedstefar var selvstændig, så jeg tror, at han ville være stolt, lyder det fra den nye renseriejer.

Her dufter rent, og luften er lidt tung med dampen hængende lige under næseborerne. Sådan er det jo i et renseri, men i det hele taget er Aleksander Marjanovic vant til duften af rengøringsmiddel og desinficering.

Under coronapandemien skabte han sit eget rengøringsfirma, som allerede nu har udviklet sig i en sådan grad, at han om lidt kan beskæftige 30 mand.

Nu har Aleksander Marjanovic udvidet sine forretninger med opkøbet af Ikast Rens & Vask, som har været drevet i over 20 år af Eva og Flemming Kaae.

- Da jeg så, at Flemming ville sælge renseriet, slog jeg til, men hvor er der bare meget, der skal læres. Jeg må indrømme, at jeg havde troet, at det ville være mere simpelt at drive renseri, end tilfældet er, griner Aleksander Marjanovic og ser over på sin nestor.

- Ja, så nu er jeg gået i mesterlære. Flemming har lovet mig, at selv om jeg har købt ham ud, så bliver han, indtil jeg er helt tryg ved faget.

Fortrøstningsfuld mester

Stativerne bliver sat til side, og om lidt stopper dagens opgaver. Det er en særlig og nervepirrende fredag. Om få timer skal her være plads til pindemadder og forfriskninger, når Aleksander Marjanovic og Flemming Kaae holder en officiel overdragelsesreception.

- Man er jo altid lidt bekymret for, om der kommer nogle, siger den nye renseriejer med et smil.

Han bliver hurtigt muntret op af Flemming Kaae, som er overbevist om, at renseriet nok skal blive fyldt af gratulanter.

I det hele taget er Flemming Kaae fyldt med varme tanker om sin unge elev - som lige nu også er hans chef.

- Jeg er meget fortrøstningsfuld, og jeg tror ikke, at nogen bedre end Aleksander kunne have overtaget mit renseri. Han er lærenem, og det er han, fordi han har interessen for faget, siger Flemming Kaae.

Han medgiver, at det bliver mærkeligt at skulle forlade renseriet i Møllegade. I den kommende tid vil han nyde at lære sin chef op, men tanken om mere fritid luner også.

- Vi har et familiesommerhus på Fur, som vi skal op og være noget mere i. Her er også nogle ting, som skal ordnes, men i det hele taget bliver det rart at kunne gå på pension, fortæller Flemming Kaae, som har passeret de 77 år.

Vil udvikle

Aleksander Marjanovic nikker bekræftende, og det er som om, at øjnene udsender et lys af beundring.

- Det er imponerende, hvad Flemming har skabt her, og nu bliver det min opgave at give de faste kunder en ligeså god oplevelse her i Møllegade, siger indehaveren.

Aleksander Marjanovic er opvokset i Ringkøbning, men bor nu i Silkeborg. Han glæder sig til at udvide sit kendskab til Ikast.

- Mit første indtryk af byen fik jeg en af de første morgener, hvor jeg kørte på arbejde. Jeg tænkte bare: »Wow! Hvad skal alle de her biler ind til Ikast efter?«.

Der var vildt mange mennesker, som kørte af motorvejen ved Ikast-afkørslen. Herefter viste Flemming mig, hvor stort et erhvervsområde Ikast har, så jeg er ikke i tvivl om, at jeg er kommet til en driftig by, fortæller Aleksander Marjanovic.

Netop driftighed strømmer i blodet på ham. Og så er vi tilbage ved hans bosniske bedstefar, som desværre ikke lever længere.

- Han var købmand, og jeg kan huske, hvordan han klappede i sine hænder, da jeg fik mit første job i Netto, mindes Aleksander Marjanovic.

Han droppede ud af gymnasiet i 2.g for at fokusere fuldt ud på sin rengøringsvirksomhed, Aleksander Rengøring.

- Det begyndte med, at mine forældre og jeg kørte ud på opgaver i vores Opel Corsa med en spand, noget Ajax og nogle klude. Ikke længe efter lykkedes det mig at få Dancenter som kunde, og pludselig stod jeg med rengøringen af 50 sommerhuse. Til sommer har jeg cirka 30 ansatte, så det er gået rigtig godt, og jeg kæmper videre. Håbet er også at kunne udvikle Ikast Rens & Vask, men nu skal jeg lige lære det hele først, siger Aleksander Marjanovic og puster ud.

Klokken over døren ringer. Nu sker det. De første gæster kommer til åbnings-afskedsreceptionen. Få øjeblikke senere står Aleksander Marjanovic i midten af forsamlingen med favnen fyldt med gaver og lykønskninger.

Han smiler beskedent og nikker taknemmeligt over mod Flemming Kaae. På mandag fortsætter oplæringen, men nu er det tid til at fejre både fortiden og fremtiden.

Det hele begyndte med Aleksander Rengøring, og nu udvider iværksætteren med opkøbet af Ikast Rens & Vask. Foto: Linna Grøn
Fra venstre ses Indira Marjanovic, Aleksander Marjanovic, Eva Kaae, Flemming Kaae, Andrej Marjanovic og Rade Marjanovic. Foto: Linna Grøn
Aleksander Marjanovic er ved at lære de små hemmeligheder i renseriet. Foto: Mikkel Korsgaard Christensen