Børnelopper: Hjælp til ofre og nørderier med Lego

Traditionen med børnelopper samler fortsat rigtig mange i Strøgcentret - og der var over 40 stande at vælge mellem

Udgivet:25. februar 2023, 10.15

Læsetid:4 minutter

Børnene her ofrede en formiddag samt masser af legetøj, fodtøj og tøj til fordel for ofrene for de voldsomme jordskælv i den sydlige del af Tyrkiet. Det er fra venstre Ismail Yildirim, Nurettin Sahin, Ishak Yildirim, Erva Sahin og Hira Yildirim. Foto: Flemming Thulstrup

Flemming Thulstrup
Journalist| flt@ikastavis.dk

IKAST I de tidligere morgentimer til mandag 6. februar blev det sydlige Tyrkiet samt dele af Syrien ramt af et voldsomt jordskælv, efterfulgt af adskillige efterskælv.

Katastrofen har indtil videre kostet på den forkerte side af 46.000 menneskeliv, og endnu flere vil givet komme til.

Tusindvis af mennesker har mistet deres bopæl og adskillige tør ikke flytte tilbage på grund af frygt for sammenstyrtninger.

Katastrofen forværres af, at der er bitterligt koldt i området, og der er mangel på stort set alt.

Verdenssamfundet har sat ind med nødhjælp, men der er behov for meget mere.

Og hvad har det så at gøre med det traditionelle børneloppemarked, der fandt sted lørdag i Strøgcentret i Ikast.

Joh lige udenfor Mediehusets redaktion var fire familier gået sammen, og de var i fuld gang med at fylde bordene med alskens fristelser.

Der var både tøj, fodtøj og legetøj, som børnene var vokset fra, og som de nu satte til salg.

- Jeg har selv en fætter i det område, der blev ramt. Jeg ringede til ham, da jeg hørte om jordskælvet. Han var heldigvis uskadt, fortæller en af mødrene til nogle af de børn, der sælger deres sager.

Men mens de fleste børn ved de omkring 40 andre stande sælger for egen vinding, så ser det anderledes ud ved denne stand.

- Jeg foreslog, at vi gav et bidrag til Tyrkiet på den her måde, og den var børnene helt med på, fortæller en anden forældre.

Familierne er på det rene med, at salget af tøj og legetøj ikke kan indbringe nogen formue, men alle bidrag tæller.

Det tyrkiske samfund i Ikast har allerede gennem indsamling i moskeen bidraget med 100.000 kroner til katastrofehjælpen til jordskælvsofrene.

Som de eneste har de tyrkiske familier også fået gratis borde af Vores Ikast, der står bag loppemarkedet.

Tre bølger

Der er to af slagsen årligt. Et her i vinterferien og endnu et i skolernes efterårsferie.Traditionen med denne form for loppemarkeder går en snes år tilbage, og loppemarkedet samler hvert år masser af mennesker.

Først på færde er »hajerne« – de såkaldte professionelle indkøbere, der kan lugte gode fund på kilometers afstand og håber på, at de kan finde en sjælden dukke eller bil, som de kan erhverve for en slik.

Efter dem følger så de heldige børn, der er i selskab med købedygtige bedsteforældre, som børnebørnene som regel let kan overtale til at købe løs af de mange herligheder, som barnebarnet ikke kan leve lykkeligt videre uden at eje.

Den tredje bølge er så som regel de travle børnefamilier med en lidt mere trængt økonomi, men som ser denne mulighed for at finde et eller andet, som deres børn har brug for eller muligvis en lille gave, der kan gemmes frem til den næste fødselsdag.

Lego-samlere

Ved en af standene støder vi på en farmor, der har taget barnebarnet og sønnen med på marked.Det er pensionisten Doris Melhedegaard fra Ikast, der passer boden sammen med Lianna Melhedegaard Haupt og sønnen David.

På bordet foran Doris ligger adskillige gennemsigtige fryseposer, fyldt med Legoklodser.

- I hver pose ligger klodserne til en original Legomodel, forklarer Doris.

- Jeg er jo pensionist. Der er nogle, der elsker at hækle eller lægge puslespil. Jeg elsker at samle Legoklodser, tilstår pensionisten fra Ikast.

Hun og sønnen finder de mange klodser på markeder rundt om.

- Hver eneste klods er forsynet med et lille tal, der fortæller til hvilken model, den enkelte klods kan benyttes. Det er så kunsten at finde alle klodserne, så det kan blive til en helt model, fortæller Doris.

Og den del er hun mere end skarp til. Hun har over 1000 forskellige modeller derhjemme. Det er dubletter, som hun har taget med, og som hun og resten af familien sælger, så der kan blive råd til endnu flere klodser, som hun støder på, når hun og familien besøger loppe- og kræmmermarkeder.

Gravkøerne, ambulancerne, politibilerne og alle de andre Legomodeller ligger naturligvis ikke i de originale indpakninger, men der ligger en seddel i hver pose, der fortæller hvilken Legomodel, det drejer sig om, og køberen kan herefter finde samlingsvejledninger på nettet. Der er penge at hente i at købe de brugte modeller, der koster omkring en tredjedel af nyprisen.

En bod med klodser i. Det er fra venstre Doris Melhedegaard sammen med barnebarnet Lianna Melhedegaard Haupt og sønnen Davis Melhedegaard.
Der var masser af barnlige fristelser i Strøgcentret, og her er der en kunde, der har samlet pænt sammen af fristelserne. Foto: Flemming Thulstrup