Så er der snart fuld bemanding på prædikestolene igen

Inden for et år har fire præstestillinger været slået op ved de lokale kirker. Til april bliver de sidste to stillinger besat

Udgivet:09. marts 2022, 16.19

Læsetid:3 minutter

Provst Poul Erik Knudsen er glad for, at der har været et godt ansøgerfelt til de fire præstestillinger, de lokale kirker har slået op gennem det seneste år. Foto: Privatfoto

1 år siden

Det seneste år har været præget af stor udskiftning blandt de lokale præster. Kirkerne i Ikast, Fonnesbæk, Faurholt, Isenvad, Bording, Christianshede og Engesvang har til sammen haft fire jobopslag ude for at skaffe nye præster. I de kommende uger falder de sidste brikker i puslespillet på plads, så provst Poul Erik Knudsen kan glæde sig over igen at have fuld bemanding på de lokale prædikestole til april.

- Det har da givet lidt ekstra tummel og bøvl, men sådan er det jo ind imellem. Jeg er glad for, at vi har haft et godt ansøgerfelt med flere egnede og fuldt kvalificerede kandidater til alle de fire stillinger, for det er jo ikke en selvfølge i en tid, hvor det nogle steder i landet er svært at skaffe ansøgere til ledige præstestillinger, siger Poul Erik Knudsen, der som provst er administrativ leder for alle 23 præster i Ikast-Brande Provsti.

Kirken står stærkt

Man behøver ikke at køre langt mod nord og vest før præstemangel er et almindeligt problem. Det er ikke så svært at få præster til at flytte til Midtjylland, men geografien er ifølge Poul Erik Knudsen ikke den eneste forklaring på, at det er gået relativt nemt med at få besat de ledige præstestillinger.

- Kirken har en stærk position i vores lokalområde. Folk deltager, og vi har nogle aktive menigheder. Ungdoms- og voksenarbejdet og gudstjenestelivet står så stærkt her, at man som ansøger ikke har svært ved at s perspektivet i at være præst her. For at være præst er ikke en soliststilling – man skal ikke skabe det hele selv, understreger Poul Erik Knudsen.

Studenterpræst er en ny funktion

Landets folkekirkepræster er ansat af Kirkeministeriet. Derfor er det også ministeriet, der skal udnævne de præster, som menighedsrådene peger på. Godkendelsen af to nye præster er lige på trapperne – dels præsten i Isenvad, Bording, Christianshede og Engesvang, og dels den sogne- og studenterpræst, der bliver ansat ved Fonnesbæk Kirke, men som kommer til at arbejde med uddannelsesinstitutioner i hele Ikast by. Studenterpræsten er en ny funktion, og det har taget noget tid at få besat stillingen, der har været slået op i to omgange. Ved den første runde var der for få ansøgere, og så gik biskoppen i dialog med de berørte menighedsråd og fandt en ny konstruktion af stillingen, og det har givet pote denne gang.

Ansættelsen af de to nye præster skulle gerne være helt på plads, så de kan begynde til april. Provst Poul Erik Knudsen glæder sig til at få de to nye præster med ombord i det lokale præsteteam på i alt otte præster og en provst, som giver mulighed for sparring og rådgivning for de nye kolleger.

- Vi har en god aldersspredning i vores team, og det lover godt for kontinuiteten i de lokale kirker, siger han.

Hvem ansætter præsten?

•Det er det lokale menighedsråd, der vælger blandt de indkomne ansøgere. Den lokale provst og evt. andre præster i menighedsrådet må ikke stemme, når kandidaten skal findes. Med et gammelt ord ”kalder” menighedsrådet kandidaten til stillingen og indstiller vedkommende til godkendelse.

•Det er Kirkeministeriet, der ansætter præsterne i folkekirken. Dermed er det også ministeriet, der skal godkende ansættelsen.

•Biskoppen har ingen direkte indflydelse på ansættelsen af præsterne, men er med til at definere selve stillingen, hvis der for eksempel er flere sogne, der skal søge en ny præst sammen. Biskoppen påtegner også menighedsrådenes afgørelse med sin indstilling.

Billedtekst: Provst Poul Erik Knudsen er glad for, at der har været et godt ansøgerfelt til de fire præstestillinger, de lokale kirker har slået op gennem det seneste år.