Vinmand fra Brande udvider mod øst: Nu skal Aarhus dufte af Brande

Vinhandlen Over Kælderen i Brande køber Aarhus Vinhandel, som efter mere end 70 år dermed skifter ejer

4. april 2020, 13.42

Peter Rystok kalder udvidelsen for en gammel drøm, som er gået i opfyldelse. - Nogle mænd køber drømmebilen, når de fylder 50 år. Jeg køber drømme-butikken, siger han med henvisning til købet af Aarhus Vinhandel. Foto: Privatfoto

BRANDE Peter Rystok har været indehaver af vinhandlen Over Kælderen i Brande siden 2012, og nu kan han også kalde sig indehaver af den over 70-år gamle vinhandel, Aarhus Vinhandel, som ligger i M.P.Bruuns Gade i det centrale Aarhus.

Det er en både glad og stolt Peter Rystok, som fortæller nyheden til Herning Folkeblad.

- For aarhusianere er det en legendarisk butik og en af byens ældste, så det er en gammel drøm, som pludselig kunne blive til virkelighed, siger Peter Rystok med henvisning til, at Aarhus Vinhandel blev sat til salg for et lille halvt år siden.

Det har længe ligget i Peter Rystoks overvejelser at udvide med endnu en butik, så han var ikke i tvivl.

- Vi importerer nu så mange varer direkte fra producenter i hele verden og med et stigende salg online samt engros i flere år, har det bestemt ligget i luften med en butik mere, lyder det fra Peter Rystok som tilføjer om sit koncept:

- Vi forsøger at undgå grossister, agenter og mellemhandlere, som leverer til de fleste af landets vinhandlere. Derfor er vores priser i forhold til kvalitet meget højt, vurderer Peter Rystok.

Over Kælderen i Brande drives ud fra et koncept om selv at importere vine, øl, rom, whisky og i høj grad lokale delikatesser som for eksempel chokolade, kaffe og te. Det samme kommer til at gøre sig gældende i Aarhus.

- Duften i Aarhus skal ligne den, folk har kendt i mere end 40 år hos Over Kælderen i Brande. Aarhus skal dufte af Brande, siger Peter Rystok og slår fast, at kvaliteten af produkterne er essentiel.

Han er uddannet tjener og desuden optaget i Dansk Sommelierforening siden 1990.

- Derudover har jeg også arbejdet som vintjener på The Reform Club i London, og her i Danmark har jeg arbejdet som tjener på blandt andet Brøndums Hotel i Skagen, siger Peter Rystok.

Det er med andre ord en vinhandler, hvis passion for kvalitet fylder rigtig meget.

Forstærkning i Brande

I den første tid bliver det Peter Rystok selv, som vil være at finde i vinhandlen i Aarhus. Derfor har han ansat en ny medarbejder i forretningen i Brande.

- Jeg har ansat Kumar Demirel som ny forstærkning til Brande. Han kommer tidligere fra Piafs Vinhandel i Silkeborg, som jeg også er grundlægger og ejer af gennem mere end 20 år, siger Peter Rystok og tilføjer:

- Derudover vil den vinkyndige og tidligere ejer af Over Kælderen, Tom Larsen, også være at finde i Brande. Ham tror jeg ikke, at jeg kan lokke med til Aarhus, lyder det med et grin fra Peter Rystok.

Han har desuden boet i Frankrig i over fire år og har grundlagt vingrossist-firmaet Vinmonopolet, som han drev i mere end 10 år, og i 2005 blev Peter Rystok nomineret til Børsens Gazellepris med Vinmonopolet.

Nu glæder han sig til næste skridt. Nemlig at få Aarhus til at dufte af Brande.