På med huen og parat til voksenlivet

Den særligt tilrettelagte ungdoms-uddannelse i Ikast-Brande sagde farvel til syv elever

Udgivet:10. juli 2021, 07.39

Læsetid:2 minutter

Årets STU-elever klar til at tage fat på voksenlivet, der venter derude. På billedet set fra venstre Omanesan Ragunathan,Trine Brendstrup Byskov, Marc Thejls, Michael Heick Mosegaard, Maja Kristensen og Cecilie Vangsgaard Madsen; Aleyna Acar mangler. Foto: Tom Laursen

Laila Kempel
Journalist| lak@ikastavis.dk

UDDANNELSE Den fine hvide dug var fundet frem, og de lilla og blå hue-matchende servietter lagt klar til at imod en flok spændte unge og deres familier.

Sidste uge var det tid til at sige farvel til syv elever på STU-uddannelsen i Ikast-Brande.

Dimittenderne var efter tre års uddannelse klar til at tage fat på voksenlivet, som teamleder Camilla Vestergaard udtrykte det.

I lære som voksne

Enkeltvis blev de kaldt op og fik oplæst deres skudsmål; de gode ord om, hvordan de på hver sin helt specielle måde var blevet uddannet til livet, der ventede derude.

- Det har været et mærkeligt år, hvor corona har gjort det svært for os at være på skolen. Men I er en sej flok. I har været i lære som voksne. Og selvom I er forskellige, så har I alle drømme og håb om fremtiden. I er godt forberedte, og har i hvert fald øvet jer her hos os. I er vokset og er blevet mere modne til at klare jer, sagde Camilla Vestergaard.

Hun fortsatte med at erkende, at selvom der både havde været grin og gråd undervejs i den tre år lange uddannelse, så var resultatet blevet godt.

At være sig selv

- I har fået selvværd, og det er vigtigt at tage med sig. I kan med stolthed se tilbage på de tre år her hos os, sagde Camilla Vestergaard.

Teamlederen læste blandt andet Morten Elbæks tale til de unge efter en lang corona-nedlukning og citerede Søren Kierkegaard: »Det store er ikke at være dette eller hint; men at være sig selv, og dette kan ethvert menneske, når han vil det.«

- I er nogle unge smukke mennesker, og I skal vide, at vi kommer til at savne jer - hver og en, sagde Camilla Vestergaard.

Hun dimitterede således i alt syv elever: Trine Brendstrup Byskov, Cecilie Vangsgaard Madsen, Marc Thejls, Aleyna Acar, Maja Kristensen, Omanesan Ragunathan og Michael Heick Mosegaard

Unge med særlige behov

STU er en ungdomsuddannelse for unge med særlige behov.

Der er tale om en treårig ungdomsuddannelse for unge udviklingshæmmede og andre unge, der har særlige behov, og som ikke kan gennemføre en anden ungdomsuddannelse.

Med STU kan unge med særlige behov opnå personlige, sociale og faglige kompetencer.

Undervisningen tilrettelægges individuelt og kan bestå af undervisning og praktik. Uddannelsens elementer skal beskrives i en uddannelsesplan.

Der er ikke eksamener i STU. Uddannelsen afsluttes med et kompetencepapir.