DET ER DIT VALG - KV21

LÆSEBREV: Ingen skal af nød sove på gaden i Region Midtjylland

10. november 2021, 15.51

Karl Højhus Jeppesen. Foto: Privatfoto

LÆSERBREV Ingen skal af nød sove på gaden i Region Midtjylland

Mennesker i dagens Danmark bliver i stigende grad overladt til at klare sig selv. Samfundets krav vokser, og netværk brister, og uligheden samt ensomheden følger med.

Flere og flere mister fodfæste i livet. Hver dag kommer der mennesker, i eksempelvis Kirkens Korshær samt andre hjælpe- og støttesteder, der lever på kanten af samfundet, og det er udsatte mennesker med svære sociale psykiske og økonomiske problemer.

Ved den seneste landsdækkende kortlægning af hjemløshed, blev der registreret 6.431 borgere uden fast tag over hovedet. I Region Midtjylland blev der registreret 1.464 hjemløse. Der er sket en meget stor stigning i antallet af hjemløse unge i alderen 18-29 år.

Som hjemløse regnes personer, som ikke disponerer over egen bolig eller værelse - (eget eller lejet), men som er henvist til midlertidige boalternativer, eller som bor midlertidigt og uden kontrakt hos familie, venner eller bekendte. Som hjemløse regnes også personer uden et opholdssted den kommende nat.

Én af de ting, der i årenes forløb har gjort særligt indtryk på mig, er hvor let man i dagens Danmark kan »snuble« i et ganske almindeligt liv og falde til den absolutte bund af vores samfund.

Vi ved, at der eksisterer hjælp til hjemløse nogle enkelte steder, men én ting er sikkert, selv på dage hvor vi andre med fuldtidsjob og et trygt miljø har problemer af forskellig art, kan vi altid ringe til vores familie og venner efter hjælp. Det kan den typisk hjemløse ikke, da han/hun ofte er forladt af familie og venner.

Hyppigere og hyppigere ser vi socialt udsatte mennesker på gaderne. Den typiske hjemløse er en mand, der oplever mange sociale problemer på én gang. For eksempel både arbejdsløshed, psykiske problemer, ensomhed og manglende kontakt til familien.

Vi skal være medvirkende til, at der bliver gjort en stor indsats for at målrette hjælp til hjemløse, der blandt andet må overnatte på gaden og som ofte slås med mange andre problemer.

Vi skal have vendt udviklingen og ingen skal af nød sove på gaden i Region Midtjylland.