Omsætter for en kvart milliard i Ikast-Brande

Turismen er i fremgang - lød det på generalforsamlingen

24. marts 2017, 15.47

Turistchef Jette Nielsen drømmer om et »fyrtårn« inden for turismen i Ikast-Brande, som skal kunne trække mange folk til. Hun søger idéer fra folk, og »de må gerne være vilde«.

Ikast-Brande Det er måske ikke ligefrem turisme, man kender Ikast-Brande for.

Mange naturskønne områder, nogle fine museer, gallerier, kunstværksteder og lidt forskelligt andet kan man byde på, men det forbliver i småtingsafdelingen i sammenligning med andre steder i landet.

Men turister kommer trods alt til kommunen, og de lægger penge i kasseapparaterne. Mange penge.

Da Ikast-Brande Turistforening holdt generalforsamling, kunne kommunens turistchef, Jette Nielsen, fortælle, at der i 2014 er omsat for 18 millioner turist-kroner mere, end året før.

Det bringer turismeomsætningen i Ikast-Brande Kommune op på 265 millioner kroner mod 247 millioner kroner i 2013.

VisitDenmark offentliggør tallene, og selvom de ser gamle ud, er det faktisk de nyeste tal der findes. I de store beløb er der også medregnet »erhvervsturisme«.

Med de store, internationale virksomheder, der findes i kommunen, udgør den del formentlig en større andel af det samlede beløb, end mange andre steder.

Turistkontoret lukke ikke

Lars Andresen, turistforeningens formand, kunne under generalforsamlingen glæde sig over et lille overskud for 2016.

Mødet bød ikke på de store overraskelser, og forsamlingen godkendte alle punkter med en god portion tilfredshed.

Det mest dramatiske øjeblik udspandt sig, da Jan Svendsen, formand for Søby Brunkulsmuseum og Brande Motion, spurgte ind til turistkontoret i Brande.

- Når man kommer fra Brande, så rumsterer den der med lukning og flytning af turistkontoret ustandseligt. Hvor meget konkret er der i grunden om det?, spurgte han.

Da formanden svarede, virkede han lettere irriteret. Ikke over selve spørgsmålet eller spørgeren, men mere over, at rygterne fortsætter med at florere i Brande.

- Der er mange, der synger nogle sange om de varme lande om en hel masse ting. Den sang synger vi ikke med på, og der er ikke noget i den.

Der er ingen planer om at lukke i Brande, og vi har aldrig hørt Erhverskontaktudvalget, som vi refererer til, snakke om det, lød svaret fra Lars Andresen.

- Det er lidt som om, at den historie bare ingen ende vil tage. Hver gang der kommer et emne op, så kommer historien med lukning af turistkontoret også, tilføjede Jette Nielsen.

Godt afkast

Pengene i turistforeningen er små. Sidste år havde man indtægter for små halvanden millioner kroner, hvor kommunens tilskud på godt en million er livsvigtig. Laver man regnestykket og kigger på, hvad én kommunalt investeret krone giver i omsætning i kommunen, bliver resultatet 247,21 kroner.

Sammenligner man med nogle af naboerne, er det ganske glimrende. Silkeborg Kommune ligger få øre over, mens for eksempel Herning får 139,49 kroners omsætning i kommunen per investeret krone.

Ser man på antallet af investerede kroner per indbygger, er Ikast-Brande langt efter naboerne med blot 28 kroner.

Viborg Kommune bruger 58 kroner per indbygger i tilskud til deres turistforening. Ellers ligger Silkeborg, Randers, Herning og Holstebro alle mellem 64-79 kroner per indbygger.

Håber på motorvejsskilte

Turistforeningen har søgt Vejdirektoratet om lov til at opsætte tre brune turistskilte ved motorvejene.

Det skal lede trafikanterne til henholdsvis Kulturparken i Ikast (Frisenborgparken og Højrisparken, red.), Gavlmalerierne i Brande og Bølling Sø/Klosterlund Museum. Svaret skulle komme i marts, så det må være lige på trapperne.

- Skiltene er ret dyre. Turistforeningen har ikke mulighed for at finansiere dem. Derfor har vi søgt midler ved Ikast-Brande Kommune, hvis vi får lov til at få skiltene. Det er trods alt ikke enhver attraktion, der får lov til at reklamere ved motorvejen, sagde Lars Andresen.

Skiltene koster omkring 135.000 kroner stykket inklusiv opsætning.

Generalforsamlingen foregik i Ikast Svømmecenter. Halinspektør Jesper Harder viste rundt i hele anlægget. Foto: Kim Krasuld