Skriver bog som tak for livet

Knud Erik Kjærsgaard udgiver bog om sine erindringer, der fokuserer meget på opvæksten i og omkring Ikast

Udgivet:29. november 2018, 05.28

Læsetid:2 minutter

Illustration fra bogen. Her fejrer Kjærsgaard sølvbryllup i 1999 med hustruen Marit.

Steen Hebsgaard
| hebs@ikastavis.dk

4 år siden

BOG »6+6=13 Grøn er min barndoms dal«. Det er den lidt symbolske titel på en ny bog, som netop er udgivet.

Manden bag er Knud Erik Kjærsgaard fra Silkeborg. Han er født og opvokset på Ikast-egnen og har valgt at skrive om sine erindringsbilleder i - som han siger - »taknemlighed for livet« og i »kærlighed til mine børnebørn«.

Forsiden af bogen er Ikasts vartegn, rokken, som i dag står i rundkørslen ved Jyllandsgade/Hyldgårds Alle. Netop fordi tiden i og omkring Ikast kom til at betyde meget for silkeborggenseren.

Den matematiske ulighed med 6 og 6, der bliver til 13 mere end antyder, at bogen ikke ender med en matematisk ligning.

- Dog fører jeg et bevis for, at et levet liv kan ende som forsidens regnestykke. Livet er ikke alene matematik, men i langt højere grad et poetisk anliggende, skriver Kjærsgaard i sit forord.

En børneflok på 13

Han er født som det midterste barn i en børneflok på 13. børn i alt. Alle er født på Møllestedgård fem kilometer syd for Ikast.

- Jeg skriver bogen i taknemlighed for livet, som er blevet mig skænket af min far og mor. I taknemlighed for hvad det har bragt med sig for og i livet til mig, vil jeg hermed formidle videre til mine snart 8 børnebørn.

Knud Erik Kjærsgaard filosoferer en del over sin tid og udviklingen i Ikast:

- Ikast har sit flotte monument på torvet ved kirken af Bjørn Nørgaard. Det er meget storslået og meget smukt. Dette monuments fortælling er blandt andet Gammel Testamente. I tiden hvor Gammel Testamente overleveredes fra 15 til 1200 året før vores tid, voksede egen i mosen ved Vester Isen, hvor Fjederholt å i dag løber. Moseegen til korset i Isenvad Kirke er fra denne tid. Gammel Testamente og materialet til korset i Isenvad Kirke er fra samme tid. Det synes jeg er en god og meget væsentlig historie at få fortalt i dag.

- Ikast er mit hjemsted, hvorfra min verden går. At den professionelle afdeling af min barndomsklub IFS er blevet til FCM er en genistreg med ulven som logo. Nu hvor ulven skræmmer næsten gud og hver mand fra vid og sans. Ikast er for mig billeddannelsen fra hedningetid til kristen tid, men umyndiggørelsen af det kristne må ikke tage overhånd i vores moderne tid. Ikast er for mig både håndens og åndens udgangspunkt. Denne arv har jeg søgt at beskrive med mine erindringsbilleder, siger Knud Erik Kjærsgaard.

Forsiden af Knud Erik Kjærsgaards bog