Fylder 100 år på lørdag: Tipoldemor har endnu ikke set familiens yngste

Lørdag 1. august fylder Ingeborg Feldborg fra Ikast 100 år

31. juli 2020, 08.00

Ingeborg Feldborg fylder 100 år på lørdag. foto: Henrik Ole Jensen

IKAST Ingeborg Feldborg har noget, kun de færreste har: Et tipoldebarn, som hun godt nok endnu ikke har set på grund af coronavirus.

Men måske hun er heldig at få lov at se den lille knægt, Laurids hedder han, når hun på lørdag fylder 100 år.

Ved guldbrylluppet i 1990 fortalte Ingeborg og hendes nu afdøde mand Peder, at de allermest ønskede sig et oldebarn, men erkendte samtidigt, at det nåede de nok ikke at få inden dagen.

Men det ønske har Ingeborg Feldborg så siden fået opfyldt til fulde.

Nu har hun nemlig så mange oldebørn, at hun har opgivet at holde styr på antallet.

- Der er i alt fald over 30, men jeg er holdt op med at tælle, siger den ældre dame, der i dag bor på plejecentret Rolighedsparken i Ikast.

Ingen aprilsnar

Til gengæld var det ikke en aprilsnar, da hun 1. april 2020 blev tipoldemor, og familien således kunne føje endnu en gren til stamtræet.

Ingeborg Feldborg er vokset op i Timring og fik lov at blive hjemme hos forældrene indtil konfirmationen, hvor hun kom ud at tjene. Allerede som 15-årig mødte hun sin senere mand, Peder, som hun var kæreste med helt frem til brylluppet i december 1940.

Sammen flyttede parret til Søby, hvor der var arbejde at få i brunkullene. Parret sparede på pengene og kunne i 1946 købe en landejendom på Bøgeskovvej i Isenvad.

Det var primitive vilkår uden el og centralvarme. Men efterhånden fik de moderniseret stedet og fik også udvidet familien med fire børn, to sønner og to døtre.

Kreativ

Ingeborg og Peder Feldborg flyttede senere til Fynsgade i Ikast, hvor de nød deres otium.

Parret blev hurtigt faste brugere af dagcentret i Norgesgade, hvor Ingeborg Feldborg blandt andet nød de mange kreative sysler.

I dag, hvor hun bor på Rolighedsparken, er hendes store interesse fortsat at arbejde med de små grønlænderperler, som hun har produceret et utal af lyseduge, lysmancheter og pyntetøj til dukker af.

Ingeborg Feldborg sidder i sin lejlighed på plejecentret og kan se tilbage på alle de kilometer, hun dagligt har gået og alle de roer, hun har hakket. Alligevel har hun altid haft tid til sit håndarbejde, hvor det ud over perler også er blevet til både broderi, strikning og syning med masser af tøj til børn og børnebørn.

Aldrig syg

- Jeg har altid haft nok at lave. Der var altid arbejdet, der skulle laves, så det med at sidde stille, det er ikke noget, jeg har haft meget tid til, siger den 100-årige ikastbo.

På trods af hverdagens hårde slid er Ingeborg Feldborg ganske godt tilfreds.

- Jeg har haft et godt liv og stort set aldrig været syg, siger hun,

Den runde dag fejrer hun med den nærmeste familie ... og med fire børn, 16 børn og et ukendt antal oldebørn og et enkelt tipoldebarn løber det hurtigt op, når der skal mænd, hustruer og kærester med i regnestykket.

Familien fejrer den 100-årige matriark med brunch på Hotel Medi.

Ingeborg Feldborg har altid været kreativ og nyder stadig at arbejde med sine små grønlænderperler, som hun har lavet et utal af lyseduge ud af. Foto: Henrik Ole Jensen
Ingeborg Feldborg fylder på lørdag, 1. august, 100 år. Foto: Henrik Ole Jensen