Fra Fyn til drømmejobbet: Guldgraver i Ikast

Bjørn Holm er ny sportslig ansvarlig og fodboldleder på friskolen Guldminen

23. juli 2020, 05.37

Bjørn Holm er ny sportslig ansvarlig og leder af fodbolddelen på Idrætsfriskolen Guldminen, som er rykket fra kulturhuset Hjertet til sportcampusmiljøet på Hagelskærvej. Foto: Tom Laursen

IKAST En 40-årige fynbo forlod for nyligt Skolerne i Oure, hvor han var leder af fodboldakademiet, jobbet som cheftræner for det lokale danmarksseriehold og det billedskønne Sydfyn, hvor han og familien boede med 180 graders havudsigt fra haven.

Alt sammen for at flytte til drømmejobbet i Midtjylland.

1. juli begyndte Bjørn Holm som sportslig ansvarlig i Guldminen i Ikast, som er del af Idrætsskolerne Ikast (ISI), og leder af fodbolddelen på idrætsfriskolen.

- Jeg blev kontaktet af FC Midtjylland sidste år lige før sommerferien. Klubben havde fulgt noget af den børnetræning, jeg har lavet i Svendborg, siger Bjørn Holm.

Følte sig høj af Ikast-besøg

I første omgang var han ikke parat til at opgive sit liv og sit arbejde på Sydfyn, så den tidligere divisionsspiller blev tilknyttet på konsulentbasis med et par besøg om måneden på Guldminen.

- Hver eneste gang jeg kørte hjem herfra, var jeg høj over det her fantastiske miljø, siger Bjørn Holm.

Det var gensidige kærlighed, som efter jul blev til et skræddersyet faste job til ham. Derfor er han, hustruen Ea og børnene Sander, 10, og Smilla, 7, nu rykket til Midtjylland. Børnene skal - naturligvis - gå i skole på Guldminen. Hustruen har fået job i Aarhus.

- Min karriere har altid kørt i to spor: Skoleverden og livet som fodboldtræner. Jeg har også været i tvivl om, hvilken af de to heste, jeg skulle spille på. Men her er det som om to heste bliver til én, siger Bjørn Holm.

Som sportslig ansvarlig og leder af fodboldafdelingen bliver det ham, der skal udstikke mange af de overordnede retningslinjer for træningen og den sportslige udvikling af eleverne. Til det trækker han på erfaringer fra Skolerne i Oure, hvor han har været i 10 år. Senest med ansvaret for hele fodbolddelen - både på efterskolen, gymnasiet og højskolen. Mens han også har også arbejdet med børnefodbold i Svendborg fB.

Jagten på Ballon d’Or

Guldminen er skabt i et samarbejde mellem ISI, FCM og Herning-Ikast Håndbold, og ambitionerne for skolen er tårnhøje. FCM’s administrerende direktør, Claus Steinlein, har udtalt, at han vil blive skuffet, hvis skolen og FCM om 20-30 år »ikke har udviklet en spiller, der vinder Ballon d’Or.«

- Jeg synes, det er fedt at arbejde med en overligger, som er høj. Jeg har altid haft det godt med pres i forhold til at skulle præstere og levere på nogle mål. Men vi har trods alt også givet os selv lidt af en tidshorisont at arbejde med, smiler Bjørn Holm om de »20-30 år«.

Selv nåede han trods alt ikke at vinde Ballon d’Or som aktiv spiller, men han nåede adskillige år som boldbegavet midtbanespiller i blandt andet Svendborg og Fremad Amager, da han flyttede til København for at studere; en bachelor i idræt på Københavns Universitet og en kandidatgrad i pædagogisk psykologi på Danmarks Pædagogiske Universitetsskole.

Træninggerning trak

Fodboldkarrieren bragte ham også forbi HIK, Helsingør, Nivå-Kokkedal og AB Tårnby, og midt i 20’erne begyndte han også som træner. Først som spillende assistenttræner i Helsingør i sæsonen 2005-06.

- Jeg var assistent for Flemming Pedersen, der i dag træner FC Nordsjælland. Han var en meget inspirerende læremester, og det gav mig en god begyndelse som træner, siger Bjørn Holm.

I de efterfølgende sæsoner var han spillende cheftræner i Nivå-Kokkedal og AB Tårnby, og til sidst blev rollen som spiller droppet.

Ved siden af trænerjobbet arbejdede han som underviser på Gerlev Idrætshøjskole syd for Slagelse, på Gymnastikhøjskolen i Ollerup, før muligheden i Oure bød sig.

Kolbøtter og saltomortaler

På Guldminen er eleverne yngre end i Oure, og undervisningen tager udgangspunkt i såkaldte læringsstile, baseret på at børn lærer forskelligt. Nogle eksempelvis bedst ved at lytte, andre ved at bruge hænderne. Fælles er leg og bevægelse en stor del af vejen til læring.

- Jeg tror meget på alle tankerne om det hele menneske. Når jeg ser på de elever og de spillere, jeg har flyttet mest på min vej, er det altid sket ved at arbejde bredere med dem og få en forståelse for hele personen og ikke bare fodboldspilleren, forklarer Bjørn Holm.

FC Midtjyllands administrerende direktør, Claus Steinlein, har tidligere over for Herning Folkeblad forklaret, hvordan FCM’s akademi modtager spillere med gode fodboldmæssige kvaliteter, men som ikke kan slå en kolbøtte eller en saltomortale. Den manglende motoriske børnelærdom kan blive en udfordring senere i fodboldudviklingen.

- Hvis du vil være god til at løbe fem kilometer, kan du godt træne femkilometeren hele tiden. Men på et tidspunkt når du dit max. Men hvis du så begynder at træne nogle andre ting og vender tilbage til din femkilometer, har du måske skubbet dit loft og kan nå mere, forklarer Bjørn Holm.

Højt loft i minen

På Guldminen eleverne en fysiologisk og motorisk grunduddannelse og her er blandt andet gymnastik, kampsport, atletik og motoriske øvelser del af dagligdagen, slår friskolens nye sportslige ansvarlige fast.

- Vi kommer til at skabe en atlet, som har et bredere fundament at stå på. Atleter som kan rigtigt meget med deres krop. Vi skal selvfølgelig også træne rigtigt meget fodbold og håndbold, men det er atleten, der er i fokus. Det giver dem et højere loft, pointerer Bjørn Holm.

Hele det projekt har tændt ham så meget, at han nu har forladt trænergerningen, det gode job i Oure og udsigten over Svendborg Sund for drømmejobbet som guldgraver på Guldminen i Ikast.

Bjørn Holm

Født 1. september 1979 i Odense (40 år)

Gift med Ea Holm. Sammen har de børnene Sander (10 år) og Smilla (7 år)

Uddannelse: Bachelor i idræt fra Københavns Universitet og kandidat i pædagogisk psykologi fra Danmarks Pædagogiske Universitetsskole

Nuværende job: Leder af fodboldakademiet hos Skolerne i Oure

Kommende job: Sportslig ansvarlig og fodboldleder på Idrætsfriskolen Guldminen fra 1. juli 2020

Som fodboldspiller nåede han 1. division hos Svendborg som det højeste. Han har også spillet for HIK, Elite 3000 Helsingør, Nivå-Kokkedal og AB Tårnby

Hans trænerkarriere begyndte som spillende assistenttræner i Helsingør i 2005. Senere blev han spillende cheftræner i Nivå-Kokkedal og AB Tårnby, inden han vendte hjem til Fyn og blev cheftræner for Oure FA og senere fusionsklubben Svendborg-Oure FA