Læserbrev: At få 2+2 til at give 5

29. januar 2021, 08.23

Henrik Christiansen. Foto: PR

LÆSEBREV Svar til Socialdemokraternes gruppeformand Kasper Pauli Pedersen omkring forundringen over Troels Mylenbergs spørgsmål til Mette Frederiksen om, hvor pengene skal komme fra til at betale den gæld tilbage, som landet har optaget på grund af coronakrisen.

Nu gik det jo rigtig godt inden corona kom og kastede grus i maskineriet. Ud fra det udgangspunkt, hvor vi bruger alle offentlige indtægter til velfærd og samtidig ønsker flere velfærdsgoder (som koster ekstra og tømmer det økonomiske råderum), må vi gå ud fra, at billedet ikke kommer til at se helt så lyserødt ud.

Jeg er helt enig i, at kompensationspakker og hjælpepakker er nødvendigt - alternativet ville være blodigt og katastrofalt for vort samfund - men det koster rigtig mange penge. Det er et godt stykke tid siden, de regnede med + 300 mia., og der er nok løbet en del oven i siden, og det må være sådan. Det ændrer bare ikke på, at de skal betales tilbage igen. Det er der, hvor jeg mener, billedet bliver malet lidt lyserødt op - hvis vi tager samfundet som en helhed og tænker på områder som oplevelsesindustrien og andre fagområder, der er lukket helt ned - har jeg svært ved at se, at indtægterne er mindst de samme som før corona (vi kommer også ind i en tid, hvor udskudt skat og moms skal betales).

Og set i det lys, at vi samtidig får en betydelig stor regning i form af tilbagebetaling af de penge, vi har lånt - vil det unægtelig komme til at betyde yderligere skattestigninger, hvis man ikke vil lave velfærdsnedskæringer. Det er der, jeg tænker, det er at stikke blår i øjnene på folk og vælgerne, at det ikke kommer til at betyde noget – at vi investerer os ud af krisen og kommer styrket ud af krisen. Det er vist at få 2 + 2 til at give 5.

Vi i Venstre ved - også uden at være økonom - at pengene skal tjenes først, inden de kan bruges. Det er et gammel(dags) borgerligt udtryk, som kræver store armbevægelser at komme udenom.