Tilbage på stemmesedlen med kampklar en-kvindes-hær

Charlotte Kold er klar til at stille sig i front som eneste kandidat for Enhedslisten, der igen er tilbage på stemmesedlen i Ikast-Brande Kommune

Udgivet:12. oktober 2021, 08.35

Læsetid:3 minutter

Charlotte Kold er både ung, kvinde og eneste navn på Enhedslisten til kommunalvalget i Ikast-Brande Kommune.Foto: Laila Kempel

Laila Kempel
Journalist| lak@ikastavis.dk

VALG Efter fire års fravær er Enhedslisten igen tilbage på stemmesedlen i Ikast-Brande.

Som en en-kvindes-hær er 34-årige Charlotte Kold klar til at stille sig til rådighed for de borgere, der ønsker at give byrådet et mere rødt strejf.

- Jeg ved godt, at der er blå traditioner i Ikast-Brande. Men man skal jo begynde et sted, siger Charlotte Kold optimistisk.

Bortløbet borgmesterkandidat

Enhedslisten har haft en lidt on-and-off-tilværelse i Ikast-Brande.

I forbindelse med valget i 2005, hvor den nye Ikast-Brande Kommune netop var blevet født, havde partiet tre kandidater, der samlet fik 99 stemmer.

Ved næste kommunalvalg i 2009 var Enhedslisten ikke på stemmesedlen i Ikast-Brande, men vendte tilbage i 2013 med tre kandidater.

Torben A. Hansen fra Nørre Snede stod øverst og fik 156 stemmer. Den anden kandidat, Kasper Pauli Pedersen, fik 107 stemmer. Han har siden skiftet partibog og blev i 2017 valgt ind på den socialdemokratiske liste og er til valget 16. november partiets spidskandidat.

Sidste mand på listen i 2013 var Sanimir Sekulic, som med sine 36 stemmer fik de samlede stemmer op på 299.

I 2017 var Enhedslisten igen væk fra stemmesedlen i Ikast-Brande. Men i Silkeborg kunne man til gengæld finde Charlotte Kold blandt kandidaterne. Her fik hun 183 personlige stemmer.

Siden er hun flyttet til Engesvang, og er i sin nye hjemkommune klar til at fortsætte sit politiske arbejde.

- Der er jo ikke nogen decideret partiforening, men jeg har fået et godt samarbejde med Hernings lokalafdeling, siger Charlotte Kold.

Hun er således klar til at kæmpe for Enhedslistens mærkesager, hvor der i hvert fald ikke skal bruges ressourcer på at fastholde titlen som Danmarks Erhvervskommune nummer 1.

Plads til mødrene

Til gengæld er klimaspørgsmålene højtprioriteret, ligesom Charlotte Kold som partiets lokale repræsentant er klar til at påvirke handlingerne for at overholde minimumsnormeringer og sikre, at der kan rekrutteres personale til områderne.

- Politik tager tid, og jeg er da nødt til at have min familie med i det. Jeg ved godt, at det måske bliver lidt op ad bakke. Men det er min klare fornemmelse, at der er flere, der tænker som mig. Jeg er også glad for, at det er lykkedes at lave et teknisk valgforbund med Socialdemokratiet og SF, så vi fælles kan trække tingene i en anden retning, siger Charlotte Kold.

Spidskandidaten har endnu ikke en klar masterplan for, hvordan hun skal føre valgkamp.

- Men jeg tror ikke på den traditionelle paneldebat. Jeg vil hellere gribe det lidt alternativt an. Jeg vil gerne ud og tale med folk. Det kan være online, så børnefamilierne også kan være med. Der skal være plads til mødre med små børn i politik. Vi er stærkt underrepræsenteret, fordi det blandt andet er svært at få familielivet til at hænge sammen, når man er meget engageret ud af hjemmet som kvinde. Det er en demokratisk udfordring af de store. Det har også været en motivationsfaktor for mig i min afgørelse om at stille op til kommunalvalget. Jeg vil bruge en del af min taletid på at belyse denne forskel mellem kønnene, siger Charlotte Kold.

Valgmøde med affaldssæk

Hun har også planer om at invitere til valgsnak med en sæk og affaldstang i hånden.

- Politik kan meget let blive tom snak. Ved at man kombinerer det med en gåtur, så kommer der mere handling bag ordene, og vi gør samtidig en forskel, siger Charlotte Kold og understreger, at det var sådan et valgmøde, hun selv kunne have lyst til at deltage i, frem for at sidde passivt på en stol.

- For mig og Enhedslisten handler det om budskaberne mere end rammerne. Jeg vil gerne gøre det mere uformelt og skabe alternative rammer, hvor det giver mening. Det kan også være, jeg inviterer til et arrangement, hvor der skal oplæses digte. For mig handler det om at skabe og vise handling, understreger den lokale en-kvindes-hær fra Enhedslisten.