Hul i hegnet fik politikere til Bording

Tre Venstre-politikere besøgte mandag Kærshovedgård efter afslørende billeder

Udgivet:20. maj 2021, 08.38

Læsetid:3 minutter

Mads Fuglede, Ole Tranberg, Carsten Kissmeyer og Morten Dahlin på besøg op Kærshovedgård. Foto: Laila Kempel

Laila Kempel
Journalist| lak@ikastavis.dk

KÆRSHOVEDGÅRD Ikast-Brandes tidligere borgmester Carsten Kissmeyer og hans Venstre-kolleger fra Christiansborg, integrátionsordfører Mads Fuglede og indfødsretsordfører Morten Dahlin var mandag formiddag på besøg på Udrejsecenter Kærshovedgård, hvor de foranlediget af naboen Ole Tranbergs billeder af beboere, der kravler gennem hegnet, ville have en opdatering af situationen.

Ole Tranberg fik lov at komme med på en lytter, da institutionsleder Niels Johan Geil inviterede folketingspolitikerne indenfor til en times møde.

Her fik politikerne blandt andet et indblik i, at antallet af beboere, der har kriminelle handlinger på samvittigheden, er stigende.

- Det kommer bag på mig, at »lagkagen« har fået en anden inddeling, sagde Carsten Kissmeyer umiddelbart efter besøget.

Med lagkagen henviste han til institutionschefens gennemgang af, hvordan fordelingen af beboere har udviklet sig.

Udrejsecentret rummer borgere med vidt forskellige baggrunde og kan inddeles i tre hovedgrupper, der dog har det til fælles, at de ikke har fået opholdstilladelse i Danmark. Det drejer sig om: Afviste asylansøgere, kriminelle udvisningsdømte, og borgere på tålt ophold.

For Carsten Kissmeyer var det overraskende, at andelen af kriminelle afviste asylansøgere var steget voldsomt.

- Der er betydelig flere, der har fået dom for kriminalitet, og det er bekymrende, at de bare kan færdes i et lokalsamfund, sagde Carsten Kissmeyer efter besøget.

Flere kriminelle

Også kollegaen Mads Fuglede, var bekymret for præcis den udvikling

- Det er jo tydeligt, at man forsøger at omgå meldepligten, når man kravler gennem hegnet. Det er også faktuelt, at beboere, der burde opholde sig på Kærshovedgård er blevet taget for butikstyveri i både Vejle, Horsens ja så langt væk som København. Det er jo ikke holdbart, når de burde opholde sig her, sagde Mads Fuglede, der ikke er i tvivl om, at et tredje udrejsecenter er noget, der fortsat skal arbejdes på.

- Vi har i Venstre allerede foreslået, at bruge Lindholm til de kriminelle udvisningsdømte. De nægter at samarbejde, og løsningen som vi ser her, er på ingen måde holdbar. Det er jo tydeligt, at de »almindelige« afviste asylansøgere i stigende grad også bliver kriminaliseret. Der er et hierarki, hvor de mest hårdkogte trækker flere med ned, sagde Mads Fuglede.

Han erkendte, at løsningen med at pacificere borgerne på Kærshovedgård i et forsøg på at få dem til at rejse hjem ikke har virket.

Samfundstjeneste

- Politikere bliver også klogere, og vi må erkende, at der skal noget andet til. Jeg kan i al fald se, at det, der sker med folk her, ikke har en gavnlig virkning på vores samfund. Der er brug for, at tingene bliver normaliseret. Beboerne har forskellige muligheder for aktivering, men jeg vil ikke afvise, at man skal kigge på en form for samfundstjeneste for at få brudt de kriminelle adfærdsmønstre, sagde Mads Fuglede.

Langt fra borgen

Naboen Ole Tranberg har flere gange oplevet, at det er svært at få folketingspolitikerne i tale.

- Der er langt fra Christiansborg til Kærshovedgård. Politikerne har flere gange forsøgt at stramme reglerne for de beboere, der opholder sig på Kærshovedgård, men forsvaret vil jo fremadrettet få svært ved at skulle løfte bevisbyrden for, at de overholder deres melde- og opholdspligt, når der nu er historier om, at de bare kravler ud gennem hegnet, siger Ole Tranberg.

Det betyder, at endnu flere vil blive kriminaliserede, efterhånden som de får en dom for ikke at overholde deres melde- og opholdspligt. Eller dømmes for nogle af de mange andre kriminelle handlinger med vold og butikstyverier i nærområdet

- Efterhånden bliver de alle kriminelle. Tallene taler jo for sig selv. Beboerne har intet at tabe, når de frit færdes udenfor centret. De skal jo bo her, uanset hvad de gør, siger Ole Tranberg, og understreger, at borgerne på Kærshovedgård lever på vilkår, der svarer til folkeretten fra Anden Verdenskrig.

- Det er uholdbart, understreger han.

- I starten var jeg mest bekymret for min egen situation, men som tingene udvikler sig, så har jeg vænnet mit til det. Men for samfundet er det vanvittig at blive ved med at poste ressourcer i en model, der ikke fungerer, siger han.