Team Tvilling sætter fart på Ikast

Lene Bjørn og Tommy Pedersen er initiativtagere til nyt idræts-koncept. Første step er et foredrag med et aktivt tvillingepar

Udgivet:02. oktober 2020, 18.00

Læsetid:5 minutter

Benjamin Bjørn har allerede en løbevogn og er vild med at komme af sted. Derfor er det en betingelse, at de ansatte handicaphjælpere - som Thomas Sanderhoff på billedet - er klar på, at det er en del af jobbet. I baggrunden ses to af initiativtagerne til at få Team Tvilling konceptet til Ikast: Lene Bjørn og Tommy Pedersen. Foto: Flemming Hansen

Laila Kempel
Journalist| lak@ikastavis.dk

IKAST Det kan være svært at være aktiv, hvis man er afhængig af en kørestol. Men der er råd for udfordringerne. Tvillingeparret Steen og Peder Mondrup har bevist, at det kan lade sig gøre, når de er sammen om udfordringen.

Sammen har de - som »Team Tvilling« - som de første og eneste tvillinger gennemført en hel ironman - altså 3,8 kilometer svømning, 180 kilometer cykling og som afslutning en hel maraton på 42,195 kilometer løb.

En præstation der gav genlyd ikke bare i Danmark, men også internationalt tilbage i 2014.

Peder Mondrup er en ivrig sportsudøver med fuld førlighed, mens hans tvillingebror, Peder, er spastisk lammet og har siddet i kørestol hele sit liv.

Fællesskab og inklusion

Team Tvilling handler ikke længere kun om brødrenes eget fællesskab, men har udviklet sig til et sports- og inklusionsprojekt, hvor sport og inklusion går op i en højere enhed med det formål at blande handicapidræt med almindelig idræt.

Lokale initiativtagere med handicap helt inde på livet har allerede etableret et samarbejde med frivillighedskoordinator på psykiatri- og handicapområdet i Ikast-Brande, Lisbeth Vium Andersen, i håb om at få konceptet til Ikast. I første omgang med et foredrag med Team Tvilling, der kommer til Ikast 8. oktober, hvor alle er velkomne til at komme og lytte med.

- Vi overholder alle corona-forbehold, men håber også, at der kommer mennesker, der vil være en del af opstarten. Vi skal have startet vores egen afdeling af Team Tvilling, siger Lene Bjørn, som i flere år har forsøgt at finde mennesker der vil være med til at få det hele løbet i gang.

Vind i håret

Hun har en hjemmeboende søn, Benjamin, på 38 år, der har rigtig stor fornøjelse af at komme ud og få vind i håret.

- Vi har selv købt en løbevogn til ham, og vores hjælpere bliver ansat med den klausul, at de skal løbe med ham, siger Lene Bjørn, der også selv har taget ture med sønnen.

- Når man først har oplevet glæden ved at deltage i et almindeligt motionsløb og set, hvordan publikum hepper - også på den, der sidder i løbevognen, så er det alle anstrengelserne værd. Fornemmelsen af fællesskab og samhørighed med alle er guld værd, siger Lene Bjørn.

Tommy Pedersen har som aktiv sportsmand gennemført flere triathlon-distancer, og da han hørte om planerne om at løbe Team Tvilling i gang i Ikast, var han ikke i tvivl.

- Jeg har dyrket triathlon gennem flere år, og planen er at min søn Valdemar på 9 år , der er spastiker og sidder i kørestol, sammen med mig skal gennemføre en halv triathlon-distance som et team. Han siger vi skal gennemføre en supermand sammen.

Valdemar læser nemlig mange tegneserier med superhelte, og derfor går supermand og ironman ud på et, siger Tommy Pedersen og smiler.

Både Lene Bjørn og Tommy Pedersen er optagede af at få etableret et samarbejde med Team Tvilling, der har både et brand, et koncept og den nødvendige know-how til at få det hele til at spille. Men det koster.

Mange penge

Det betyder, at de to forældre sammen med forhåbentlig en masse interesserede skal ud at finde de nødvendige midler til at få det hele op at køre.

Der skal findes flere hundrede tusinder kroner.

En af de store hurdler er at få overbevist Ikast-Brande Kommune om, at de skal stille med en kommunegaranti på 40.000 kroner for en periode på tre år. Det er et af kravene, hvis man vil være en del af det store fællesskab i Team Tvilling.

- Det er mange penge, men med i prisen følger rettighederne til at bruge deres brand. Vi får bannere og trøjer. Vi får startnumre til to løb og service af fem specialbyggede løbevogne, som vi skal købe ved siden af. Og de koster i nærheden af 30.000 kroner stykket, siger Lene Bjørn.

For hende er pengene dog givet godt ud. Hun er ikke i tvivl om, at de kommer mangefold tilbage i form af bedre og sundere borgere. En opfattelsen hun deler med Tommy Pedersen.

Blæst på snuden

- Det giver glæde, liv og livslyst. Og de får masser af d-vitamin, blæst på snuden og vind i håret, siger Tommy Pedersen.

For dem begge handler det om at fjerne et tabu omkring omgangen med handicappede.

- Det giver venskab på tværs og berøringsangsten for, hvordan man kan tale med en, der sidder en kørestol, bliver pludselig meget lettere, fordi der skabes en social kontakt mellem parterne. Der er med garanti mange kørestolsbrugere, der gerne vil af sted. Og hvis de melder sig på banen, så er jeg slet ikke i tvivl om, at vi nok skal finde rugbrødsmotorene, siger Tommy Pedersen, der via sit netværk som aktiv idrætsmand nok skal finde dem, der er brug for.

En øjenåbner

Lene Bjørn har i mange år forsøgt at få Team Tvilling etableret i Ikast.

- For mig var det en stor øjenåbner og lige det koncept, jeg havde ledt efter uden at vide, hvad jeg ledte efter til min voksne søn. Jeg er slet ikke i tvivl om, hvad det kan give af oplevelser for mange mennesker. Nu skal vi bare have fundet nogle flere mennesker, der vil være med. Og så glæder jeg mig personligt til at høre foredraget med tvillingerne, siger hun

Handicaphjælper Thomas Sanderhoff (t.v.), Benjamin Bjørn, Lene Bjørn og Tommy Pedersen håber at finde både økonomi og opbakning til at skabe en lokal afdeling af Team Tvilling i Ikast-Brande. Foto: Flemming Hansen
Benjamin Bjørn har allerede oplevet glæden ved at komme ud og få blæst på snuden og vind i håret, og ikke mindst fornemme glædesrusen i målområdet efter en lang løbetur. Her er han sammen med en af sine faste hjælpere, Tommy Sanderhoff. Foto: Flemming Hansen
Glæden ved at opleve fællesskabet når handicappede dyrker idræt parallelt med almindelig idræt skal opleves og fornemmes. Tvillingerne Steen og Peder Mondrup har vist vejen. Tommy Pedersen og Lene Bjørn er selv forældre til kørestolsbrugere og er ikke i tvivl om, hvilken glæder det giver alle parter. Forrest ses Benjamin Bjørn og hans faste handicaphjælper Thomas Sanderhoff. Foto: FLemming Hansen