Lokal som aldrig før: 40 frivillige var ude med riven på golfbanen i Tulstrup

Næsten 40 frivillige hjalp i går med at rydde op på golfbanen Tullamore i Tulstrup. Mange ikke-havevante erhvervsfolk havde nu både tid og lyst til at bidrage

5. maj 2020, 17.02

Chefgreenkeeper Claus Studsgaard Nielsen var taknemmelig for den frivillige indsats, og instruerede medlemmerne og deres nærmeste familie, inddelt i små grupper, i at bruge rive, grensaks og lappe slaghuller i på fairway. Foto: Henrik Ole Jensen

TULSTRUP - Altså, jeg har spillet den her bane mange gange. Men jeg har faktisk aldrig lagt mærke til det grønne affald, der ligger her ude i siden, lød det fra Ikast-erhvervsmanden Bo Jensen med et skævt smil, mens han amatøragtig holdt på skaftet til den store rive og langsomt og uvant ragede gamle grene og løv sammen langs et af hullerne på parkbanen Tullamore.

Flere af de øvrige næsten 40 frivillige, som mødtes ved ni-hulsbanen i Tulstrup nord for Ikast, for også at bidrage med at rydde op og pleje golfanlægget, var dog enige om, at den tidligere avisdirektør og nuværende medejer af kommunikationsbureauet Happy & Co befinder sig mere derude i siden af banen -i roughen - end pænt midt på fairway, når han spiller golf. Så han burde vide, at der trængte til at blive ryddet op i løv og grene.

Glad og super imponeret

Under alle omstændigheder var det også Bo Jensens idé, at klubben Midtugegolf, som han selv tog initiativet til for 10 år siden, skulle tilbyde frivillig hjælp godt fire timer fordelt over to dage i golfklubbens opstartsfase i foråret. Midtugegolf er en såkaldt klub i klubben i Ikast Tullamore Golf Club. Den har 34 medlemmer, og allerede på første oprydningsdag mødte 38 op

- Jeg er super glad og imponeret over, så mange der har budt ind. Midtugegolferne har fordelt sig over de to dage, men flere tager familiemedlemmer med, så derfor bliver vi så mange, sagde Bo Jensen.

Det er første gang, at Midtugegolf i samlet flok byder ind med frivillig hjælp.

- Vi ved, at golfklubben er trængt her i corona-tiden og blandt andet mangler green-fee-indtægter og arbejdskraft, fordi medarbejdere er sendt hjem med lønkompensation. Vi vil gerne vise opbakning til klubben og gå forrest. De fleste af os har mere tid lige nu end normalt - og åbenbart også lyst til at hjælpe. Det gør mig rigtig glad, sagde Bo Jensen.

Fremmøde stillede krav

Det store fremmøde gav i første omgang anledning til logistisk organisation for at sikre både afstand og inddeling i grupper på under 10 personer jævnfør de nuværende forsamlingsrestriktioner.

De mindre grupper fik i første omgang enten græsriver til at rive grønt affald sammen og væk langs hullerne eller spande med muldjord blandet med græsfrø, som de brugte til at reparere slaghuller på fairway og sikre nyt grønt græs, hvor der før var brune huller. Herefter hjalp golfmedlemmerne også til med at rive jorden omkring banens rhododendronbede.

- Der bliver spillet golf på Tullamore hele vinteren, og det går forholdsvist hårdt ud over græsset. Derfor er det vigtigt at få hullerne repareret, så den står flot, grøn og uden hulmærker her i forårssæsonen. Træer og buske har også smidt masser af grene og blade, som vi ikke har haft ressourcerne til at fjerne, som vi plejer, sagde chefgreenkeeper Claus Studsgaard Nielsen.

Han var imponeret og taknemmelig for opbuddet af frivillige allerede på den første aften af ekstra-hænder-donationen.

- Tilsammen kommer de her medlemmer til at generere 100 timers arbejde, som vi i stedet kan bruge på at være greenkeepere. Det er en uvurderlig hjælp for os i en meget udfordret periode, hvor vi mangler kolleger og indtægter. Uden deres hjælp havde vi ikke nået at få lavet den sidste og vigtige finish på og især ude omkring banen i foråret, sagde Claus Studsgaard Nielsen - der samtidig med et stort smil erkendte, at de fleste af medlemmerne i Midtugegolf-klubben hverken er udprægede eller erfarne havemænd:

- Det betyder overhovedet ikke noget. Viljen er der, og det er det vigtigste. Og så er det en fornøjelse, at de gider at gå så meget op i det, der til dagligt er mit arbejde, lød det fra klubbens greenkeeper.

Også formand i Ikast Tullamore Golf Club, John Kristensen, glædede sig over de mange ekstra frivillige hænder. Han var, som medlem af Midtugegolf, også selv ude med riven.

Vabler til utrænede havemænd

- Generelt er klubbens medlemmer gode til at bakke op og byde ind med frivillig hjælp. Nogle på konkrete faste opgaver hver uge. Men jeg fornemmer, at sammenholdet og viljen til at bidrage er blevet stærkere og større under corona-krisen. I hele byen og i vores klub. Det er dette initiativ et godt eksempel på. Mange har fået tid til at prioritere at bidrage - og gør det. Det er den positive side af en særdeles hård og svær tid, sagde John Kristensen.

Formanden er som klubbens greenkeeper overbevist om, at flere af Midtugegolferne ville tage hjem fra indsatsen med vabler efter riven eller grensaksen.

- Flere af dem er travle erhvervsfolk, nogle rejser meget i forbindelse med deres job og betaler sig fra havearbejdet. Men de ser ud til at nyde det og hygge sig, så derfor tør jeg godt sige, at deres eventuelle efterfølgende skader er det hele værd: At der bliver ryddet op og lavet finish omkring banerne, gør bare det hele mere lækkert og imødekommende herude - for vores egne medlemmer og for greenfee-spillere, sagde en glad og tilfreds formand.

Dion Eriksen (t.v.), Søren Kristiansen og i baggrunden Bo Jensen var ude med riven for at hjælpe til med at gøre golfbanen klar til sæsonen. FOTO: HENRIK OLE JENSEN
Mads Skak Lindegaard, til dagligt direktør i Egetæpper, glæder sig over, at han lige nu har lidt mere tid til at prioritere frivilligt arbejde i Ikast. Foto: Henrik Ole Jensen
Clara Marie Poulsen (t.h.) og Lærke Holm Sveistrup sagde ja, da deres fædre spurgte, om de havde lyst til at hjælpe til med oprydning i golfklubben på vegne af Midtugegolfklubben. Foto: Henrik Ole Jensen