Det allersidste pip: Fugleforening lukkede med jubilæumsudstilling

Ikast Fugleforening sluttede med en flot jubilæumsudstilling - nu fusionerer foreningen efter 40 år med Herning og bliver til Midtjysk Fugleforening

Udgivet:26. oktober 2022, 11.14

Læsetid:4 minutter

Der var masser af flotte og imponerende fugle på Ikast Fugleforenings sidste udstilling, og nogle af dem kunne endda bryste sig med at have vundet rosetter og hædersbevisninger.Foto: Linna Grøn

Flemming Thulstrup
Journalist| flt@ikastavis.dk

3 måneder siden

UDSTILLING Der kvidres lystigt ved bordene og i burene, og ved tombolaen deles gavmildt gaver ud. Fuglene har allerede modtaget deres gevinster i form af rosetter, der nu pynter om kap med symfonien af flotte farver i fuglenes fjerdragt. Nu er der præmier til de dommere, der har været på arbejde og uddelt vandrepokaler, anerkendelser og rosetter og andet efter en neutral votering.

Stedet er Jan Bach Autolak på Neptunvej, der fredag og lørdag er omdannet til en kæmpemæssig voliere.

Masser af uskyldige fugle sidder her bag tremmer. Nogle affinder sig stilfærdigt med deres skæbne, mens andre skræpper voldsomt op. Især parakitterne synes at gøre opmærksom på denne verdens uretfærdighed.

Men midt i alt dette fyrværkeri af farver, fugleskræppen og tombolatromlens snurren fornemmer man en vis tristesse og vemod.

Forklaringen ligger lige for. Der er ganske vist tale om et 40-årsjubilæum, men der er samtidig tale om den sidste fugleudstilling i Ikast Fugleforenings historie som selvstændig forening. Det er nemlig besluttet, at foreningen lader sig fusionere med Herning Fugleforening, og fremover bliver der så tale om Midtjysk Fugleforening.

Valget af foreningsnavn skulle på en måde være fremtidssikret, så der også kan blive plads til fuglefolket fra Silkeborg, uden at man af den grund behøver et navneskift.

Medlem uden fugle

Ved et af bordene sider to af Ikast Fugleforenings medlemmer, der har været med lige fra begyndelsen.

-Vi havde parakitter og en del småfugle. Det var vores piger, der gerne ville have fugle, men min mand og jeg gik også op i det. Vi boede dengang i Engesvang, men flyttede lidt senere uden for byen, og så fik vi i stedet heste, fortæller Erla Olesen.

Inden dyreskiftet nåede hun og ægtefællen Tage at melde sig ind i en fugleforening i Silkeborg og flyttede siden med over i Ikast Fugleforening, da den blev stiftet - og dét, skønt parret ikke længere havde fugle.

Det har de fortsat ikke, selv om det kribler lidt i Erla for atter at få fugle, når hun er sammen med sine fuglevenner.

- Her er et helt fantastisk sammenhold, fastslår Erla Olesen.

En af hendes fuglevenner gennem mere end 40 år er Svend Aage Nielsen fra Ikast, der i sin tid også begyndte i fugleforeningen i Silkeborg.

- Vi var efterhånden så mange medlemmer fra Ikast-området, at det gav mening at stifte vores egen forening, fortæller Svend Aage Nielsen, der nåede at være formand i begge fugleforeninger. Han slår dog fast, at han på ingen måde går efter formandsposten i Midtjysk Fugleforening.

Ikast Fugleforening blev i øvrigt stiftet på den daværende restaurant Barken i Ikast og havde fra begyndelsen en snes medlemmer.

Der kom snart flere til, og ud over en fælles interesse for fugle har medlemmerne gennem årene været samlet til foredrag, grillhygge, julemøder, besøg i naboforeninger, udflugter, generalforsamlinger og den årlige udstilling.

Kun tre gange i løbet af de 40 år har Ikast Fugleforening været nødsaget til at aflyse det årlige show - to gange på grund af fugleinfluenza og en gang på rund af corona.

- Den største oplevelse i foreningens levetid har efter min mening været den store udstilling på Vestre Skole i forbindelse med vores 25-årsjubilæum, siger Svend Aage Nielsen.

Populært i Holland

Mens Erla og Svend Aage sidder og udveksler gamle fugleminder, er der andre, der går rundt blandt burene og beundrer de udstillede fugle.

Her er alt lige fra snakkesalige papegøjer fra Amazonjunglen til vævre små finker fra Australien.

Søren Eybye er i øvrigt en af de fugle-entusiaster, der med jævne mellemrum tager på udstillinger, også uden for landets grænser.

- Jeg har taget turen ned gennem Europa og set stribevis af udstillinger og deltaget i de efterfølgende sammenkomster. Her er emnet som regel fugle, smiler han.

Syd for grænsen er interessen for burfugle i øvrigt væsentligt mere udtalt end i Danmark, hvor det kniber gevaldigt med at få især yngre mennesker til at interessere sig for fugleavl og -udstilling.

Søren Eybye er selv et godt eksempel. Han har holdt 25-årsjubilæum som medlem i Ikast Fugleforening og er efter eget udsagn foreningens yngste medlem.

Han har også en teori om, hvorfor burfugle er langt mere populære syd for grænsen - eksempelvis i Holland.

- Det handler om plads. I Holland er der stor befolkningstæthed. Det betyder så også, at der i mindre grad er plads til større husdyr, mener han.

Trods fusionen med Herning er det ikke givet, at det er slut med fugleudstillinger i Ikast.

Her har man modsat Herning en god tradition for udstillinger, ligesom man også har materialet i form af bure og andet, så Ikast vil formentlig også i årene fremover være vært for udstillinger af fugle.

Mens nogle fugle sad pænt stille, var der andre - især parakitterne - der skræppede gevaldigt op på udstillingen. Foto: Linna Grøn
Det vides endnu ikke, hvor fremtidens fugleudstillinger skal holdes i Midtjysk Fugleforening, men mon ikke en del bliver i Ikast, der lægger inde med alt materiellet til udstillinger. Foto: Linna Grøn
Erla Olesen og Svend Aage Nielsen har været med i samfulde 40 år, som Ikast Fugleforening har eksisteret. Foto: Tom Laursen