Beslutning om Harrild Hede udskydes: Vi vil lytte til de bekymringer og synspunkter, som der måtte være

Et 27 kvadratkilometer stort hedeområde er stadig i spil som naturnationalpark

Udgivet:26. december 2021, 13.12

Læsetid:1 minut

Miljøminister Lea Wermelin (S) besøgte for lidt over en måned siden Harrild Hede, hvor ministeren mødte bred modstand mod at gøre området til naturnationalpark. Bekymringen går blandt andet på sikkerheden for brugerne. En del af tankerne er nemlig at sætte vilde heste og kvæg fri.. Foto: Tom Laursen

Mikkel Korsgaard Christensen
Journalist| mkc@herningfolkeblad.dk

Det bliver ikke i indeværende år, det afgøres hvorvidt Harrild Hede og Nørlund Plantage bliver en såkaldt naturnationalpark, lyder det fra miljøminister Lea Wermelin (S).

- Det er nogle vigtige beslutninger, der skal træffes, og vi vil selvfølgelig lytte til de bekymringer og synspunkter, som der måtte være. Derfor udskydes beslutningen til det nye år fortæller Lea Wermelin, som har været i et åbent samråd om sagen.

Hun uddyber ikke, hvornår i det nye år der ventes en afgørelse.

Store protester

Det var det helt store setup, da ministeren med et bredt følge i begyndelsen af november besøgte Harrild Hede for at se på området og for at lytte til naboer samt øvrige interesserede.

Regeringen er med støtte fra R, SF, EL og Å blevet enige om en natur- og biodiversitetspakke. En del af planerne er at oprette 15 såkaldte naturnationalparker. Baggrunden er, at FN’s naturpanel har konstateret, at naturen mange steder på jorden er under stort pres.

Naboerne til Harrild Hede er dybt bekymrede over udsigten til, at Harrild Hede bliver en naturnationalpark og har ved flere lejligheder protesteret.

- Det er et opråb om at tænke sig grundigt om, inden der gøres noget, sagde Heidi Fredsted under besøget. Hun er talskvinde for gruppen »Stop hegn om Harrild Hede, som lige nu har over 500 medlemmer«.

Nu glæder Heidi Fredsted sig over ministerens udmelding og ser frem til at blive kontaktet.

- Vi har dog endnu ikke hørt noget, så vi ser naturligvis frem til at komme i dialog og blive en del af den beslutning, som nu engang bliver truffet, fortæller Heidi Fredsted.