16 centimeter tykke lertråde væver nyt kunstværk

Martin Bodilsen Kaldahl skal skabe nyt værk som erstatning for den store Peter Brandes vase

1. juli 2021, 03.59

Sådan præsenterer Martin Bodilsen Kaldahl selv et visuelt oplæg til, hvordan den nye skulptur i Rolighedsparken kommer til at se ud.Foto: Privatfoto

KULTUR Statens Kunstfond har igen set velvilligt på Ikast-Brande Kommune.

Et nyt kunstværk er på vej i Rolighedsparken som erstatning for den store Peter Brandes vase, der havde svært ved at klare udendørs livet og derfor blev flyttet indendøre i Svømmecentret for et par år siden.

Statens Kunstfond donerer derfor et nyt keramisk værk af Martin Bodilsen Kaldahl, der vil skabe kunst, der væver sig ind i tekstilhistoriens vingesus i Ikast.

»Værket skabes til haven i Rolighedsparken og vil forhåbentlig blive til glæde for beboere, pårørende, medarbejdere og borgere, der vil kunne opleve værket, når det bliver opsat i slutningen af oktober 2021«, skriver kulturkoordinator i Ikast-Brande Carsten Jensen.

Boginspiration

Martin Bodilsen Kaldahl har taget udgangspunkt i en tekst fra bogen Tekstilindustriens Ikast - et entreprenant kulturmiljø:

»I Ikast er tekstilindustrien vævet ind i byens historie, gadernes og husenes udformning, og befolkningens tilværelse: Tekstilindustrien er allestedsnærværende, både rent fysisk og som en del af den kollektive hukommelse.

Tekstilindustrien har været med til at skabe den helt særlige karakter, der er betegnende for både byen og dens befolkning - en karakter præget af entreprenørskab og foretagsomhed. Den entreprenante iværksætterånd har spillet en helt særlig rolle i udviklingen af Ikast fra at være en lille landsby til at være den by vi kender i dag; en by der fortsat drives af lysten til at udvikle og skabe.

Han vil således skabe en keramisk skulptur, hvor han vil arbejde med egnens stærke tekstilhistorie.

»Det føltes både som en enkel, indlysende og helt rigtig ide at give et rumligt, visuelt svar til Rolighedsparken«, skriver kunstneren i det skitseforslag, som formanden for det kommunale billedkunstråd, Lene Abildgaard Knudsen, er yderst tilfreds med.

- Det er et værk, som tager beskueren med ind i historien om Ikast og tekstilindustrien, både i fortid og nutid, siger hun.

Ligefremt og tvetydigt

Også i Rolighedsparken er man begejstret for at der til efteråret kommer nyt kunst i haven.

- Dette værk er som skabt til stedet og til Ikast, forklarer leder på Rolighedsparken Rianne Van Santen.

Martin Bodilsen Kaldahl forklarer i oplægget, at han gerne vil lave et værk, der både føles meget ligefrem i sin fortælling, men som også via sit materiale og sin spørgende, let famlede form udtrykker tvetydighed og modsatsrettede associationer.

Skulpturen skal fremstilles på Tommerup Teglværk med ler som det bærende materiale, der som strimler væves ind i hinanden som en hyldest til teknikken bag mange af bomuldsråstofferne i Ikasts kulturhistorie.

- Det er en simpel væveprøve før et produkt opstår. Den ser ufærdig ud, man får lyst til at trække lidt i dens tråde og stramme den op. Men den er også den gamle stump af et tekstil, fundet i en oldtidsgrav, fortæller Martin Bodilsen Kaldahl.

Skulpturen er bygget op stump for stump af runde lerrør på 16 cm i diameter. Den vil med en støbt basis blive 230 centimeter høj - 160 centimeter bred og omkring 60 centimeter i dybden.