Stadig flere går på pension før pensionsalderen

Siden 2018 er flere gået på tidlig pension. Det er et problem for blandt andet velfærden, mener Dansk Erhverv.

Udgivet:14. august 2022, 12.23

Læsetid:2 minutter

Administrerende direktør i Dansk Erhverv, Brian Mikkelsen, mener, at politikerne bør se på tilbagetrækningsordninger for tidlig pension. (Arkivfoto).

/ Ritzau /

KØBENHAVN Antallet af personer, der går på pension før pensionsalderen, stiger. Det viser en ny analyse fra Dansk Erhverv.

Siden slutningen af 2018 er tallet steget med ca. 56.000.

I alt 311.000 er nu i en tilbagetrækningsordning før folkepensionen.

Det er ifølge administrerende direktør i Dansk Erhverv, Brian Mikkelsen, et stort problem.

- Det er et kæmpe problem for Danmark og for danske virksomheder, at 56.000 har valgt en tilbagetrækningsordning før pensionsalderen.

- Det betyder, at vi mangler den arbejdskraft ude i virksomhederne, og det koster velstand og velfærd i Danmark, siger han.

Analysen viser, at antallet af personer, der er gået tidligere på pension, er steget med 13.000 alene i perioden fra januar til juni 2022.

Det skaber udfordringer for danske virksomheder i en tid, hvor der er mangel på arbejdskraft, forklarer Brian Mikkelsen. Han henviser til, at danske virksomheder har haft 80.000 ubesatte stillinger.

- Lige nu er der danske virksomheder, der ikke kan lave den produktion, som de skulle lave og skabe den udvikling, de har brug for. Fordi vi simpelthen mangler arbejdskraft, siger han.

Der er fem ordninger, man kan benytte sig af, for at trække sig tidligere fra arbejdsmarkedet: efterløn, førtidspension, fleksydelse, seniorpension og Arne-pension.

Brian Mikkelsen påpeger, at tidlige tilbagetrækninger kun er en af årsagerne til manglen på arbejdskraft.

Men han mener, at man ved at kigge på tilbagetrækningsordningerne vil kunne sende flest muligt ud på arbejdsmarkedet.

Derfor kommer han med det, han kalder et "nødråb" til politikerne.

- Når Folketingsvalget er afsluttet, bør man sætte sig sammen og i løbet af seks måneder finde frem til et nationalt kompromis, der sikrer, at 30.000 færre vælger tilbagetrækningsordninger, siger Brian Mikkelsen.

Socialdemokratiets finansordfører, Benny Engelbrecht, mener ikke, at man kun bør se på tallene for, hvor mange der går tidligere på pension.

- Man ser alene på tal i et regneark og ikke på, at der også er en grund til, at mennesker trækker sig tilbage fra arbejdsmarkedet før pensionsalderen.

- Det vil typisk være fordi, man er nedslidt eller på anden vis ikke kan arbejde på normale vilkår, siger han.

Benny Engelbrecht påpeger også, at arbejdsstyrken fra januar 2020 til udgangen af 2021 er steget med 111.947 personer.

For at få flere ud på arbejdsmarkedet mener han, at man i stedet bør fokusere på blandt andet personer med anden etnisk baggrund end dansk og personer over 50, der har ifølge ham har svært ved at finde arbejde.

/ritzau/