
Pedel på Midtjysk Efterskole i fire årtier: - 40 år går hurtigt, når man er glad for sit job
Gennem 40 år har Midtjysk Efterskole haft glæde af handymanden Kim Stahl, som har styr på alt fra skruer til biler
Udgivet:10. juli 2023, 19.35
Læsetid:5 minutter
Vi er to pedeller på efterskolen, og vi har delt det sådan, at jeg står for alt det udendørs, og så overlapper vi hinanden, fortæller Kim Stahl, som har 40-årsjubilæum på Midtjysk Efterskole. Foto: Midtjysk Efterskole
2 måneder siden
EJSTRUPHOLM Han kender hver eneste krog af skolen som sin egen bukselomme.
For selvom Midtjysk Efterskole i Ejstrupholm har plads til 145 elever og derfor har en anseelig størrelse, er der ikke en eneste centimeter af skolen, som Kim Stahl ikke har tjek på.
Han har netop fejret 40-årsjubilæum som pedel på efterskolen, og derfor har han stor erfaring med at bevæge sig rundt i de store bygninger.
- 40 år går såmænd hurtigt, hvis man er glad for sit job, fortæller 66-årige Kim Stahl, som for en stund har lagt værktøjskassen fra sig og giver sig tid til at fortælle lidt om de seneste fire årtier som pedel.
En hurtig beslutning
Kim Stahl bor i Ejstrupholm sammen med sin hustru og en af deres tre voksne sønner, og dermed har han meget kort til arbejde, hvilket også var en af grundene til, at han var interesseret i at få et job på Midtjysk Efterskole.
- Men mest af alt handlede det om, at jeg rigtig godt kan lide efterskoleverdenen. Jeg har selv gået tre år på efterskole, og jeg ved, hvilken fantastisk påvirkning efterskolelivet kan have på unge mennesker. Det ville jeg rigtig gerne være en del af, fortæller Kim Stahl.
Han er oprindelig uddannet tømrer, men i 1980’erne var det svært at få et job, og derfor nævnte han for pedellen på Midtjysk Efterskole, at hvis de på et tidspunkt kom til at mangle en pedel, så var han klar.
- Og pludselig ringede han til mig og sagde, at de faktisk manglede en ekstra pedel. Egentlig havde jeg lige fået arbejde på et savværk, men jeg skulle ikke bruge mere end 20 minutter på at bestemme mig for, at selvfølgelig ville jeg gerne have jobbet på efterskolen, fortæller Kim Stahl.
Brug for en altmuligmand
Og dén beslutning har han aldrig fortrudt. Tværtimod har han været glad for jobbet i samtlige 40 år.
- Generelt kan jeg godt lide at arbejde. Og i de 40 år, jeg har været her, kan man tælle de dage på én hånd, hvor jeg ikke har haft lyst til at komme på arbejde, siger Kim Stahl.
Han nyder at reparere ting og sørge for, at alting fungerer i hverdagen på skolen.
- Jeg plejer at sige, at det eneste, de ikke skal sætte mig til, er at mure. Det kan jeg slet ikke, men resten skal jeg nok finde ud af. Den nuværende forstander var faktisk ansat i tre år, før han opdagede, at jeg var tømrer. Han troede, at jeg var mekaniker, for jeg laver mine egne biler og taler en del om biler. Men jeg er nok lidt af en altmuligmand, og det tror jeg også, man skal være for at kunne arbejde et sted som her, siger Kim Stahl.
Fællesskab uden telefoner
Meget har forandret sig, siden han havde sin første arbejdsdag på efterskolen i 1983.
- Dengang fyldte dokumentation ikke ret meget, men det gør den nu. Jeg skal aflæse en masse tal og sende det ind for at dokumentere, hvad vi bruger. Og man finder aldrig ud af, om alle de aflæsninger egentlig nogensinde bliver brugt til noget fornuftigt ..., siger Kim Stahl med en let hovedrysten.
Han oplever også, at eleverne har ændret sig gennem de seneste 40 år.
- Dengang var eleverne mere selvstændige. De havde nok også mere frihed, end de har i dag, hvor de jo nærmest bliver overvåget. Hvis ikke de svarer på deres mobiltelefon i en halv time, sætter man jo himmel og jord i bevægelse, siger han.
Og apropos mobiltelefoner glæder Kim Stahl sig over, at Midtjysk Efterskole har en regel om, at mobiltelefonerne skal ligge på elevernes værelser.
- Det viser sig, at de får det meget bedre socialt, fordi de taler mere med hinanden, fortæller han.
Sætter et spor hos de unge
Selvom Kim Stahl som pedel ikke er den voksne, der har allermest daglig kontakt med eleverne, er det tydeligt, at han sætter stor pris på de unge mennesker.
- Jeg synes, at det er så fantastisk at være her, og hele efterskoleverdenen er et skønt sted at være. Det er fantastisk at opleve, hvordan et år på efterskole virkelig kan flytte noget hos eleverne. De får en forståelse for, at det ikke bare handler om dem, men om fællesskabet, og det er virkelig skønt at opleve den udvikling, der sker hos eleverne i løbet af et skoleår, siger han.
- Jeg har også talt med gymnasielærere, som siger, at når de har kendt eleverne i tre dage, kan de sætte sig ned og udpege dem, der har gået på efterskole - uden at spørge dem. De kan simpelthen mærke deres selvstændighed, når det handler om at lave lektier, møde til tiden og være spørgende og interesserede. Så et eller andet spor sætter vi jo hos de unge mennesker, siger Kim Stahl.
Går på pension om et år
Men om et år siger han farvel til sit sidste efterskolehold, for han har bestemt sig for, at han går på pension fra Midtjysk Efterskole, når han fylder 67.
- Jeg kunne sikkert godt få lov at blive, men hvis jeg skal prøve noget andet, så skal det være nu. Jeg har ikke bestemt endnu, hvad jeg så vil, men det skal være noget, som jeg kan hygge mig med to-tre dage om ugen og få lidt løn for. Så må vi se, hvad jeg finder på, siger Kim Stahl.
- Og indtil da vil jeg fortsætte med at nyde min hverdag her på skolen med en god kombination af praktisk arbejde og dejlige mennesker, siger 40-årsjubilaren med et smil.
